Concert de gală la Ateneu de Ziua Culturii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită la Ateneul Român   FOTO: Virgil Oprina
Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită la Ateneul Român   FOTO: Virgil Oprina

Ministerul Culturii va serba Ziua Culturii Naţionale, astăzi, 15 ianuarie, la Ateneul Român, printr-un concert susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. La eveniment vor participa Klaus Iohannis, preşedintele României, Ludovic Orban, primul-ministru, alături de importante personalităţi culturale.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a susţinut, ieri, la sediul ministerului, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat principalele evenimente care marchează ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale.

Orchestra romana de tineret

Programul concertului susţinut de Orchestra Română de Tineret (foto), dirijată de Gabriel Bebeşelea, va cuprinde Rogalski – Trei dansuri româneşti, Bela Bartok - Dansuri româneşti, Balada de Ciprian Porumbescu, cu Alexandru Tomescu - vioară, Dans ţărănesc de Constantin Dimitrescu, cu Ştefan Cazacu – violoncel, Sabin Păutza – Dans maramureşean, Eugen Doga – Vals, Rapsodia I de Enescu.

Concertul este transmis în direct, pe TVR1, de la ora 18.30, şi de Radio România Cultural de la ora 19.00.

Bogdan Gheorghiu conferinta

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu (foto, centru), a salutat, totodată, iniţiativa tuturor autorităţilor locale sau instituţiilor din teritoriu care au înţeles importanţa acestei zile şi vor organiza evenimente care vor avea loc atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

La ora 18.00 va fi aprinsă, simbolic, „Flacăra Culturii”, într-o acţiune desfăşurată simultan în toate oraşele mari de pe întreg cuprinsul ţării. Folosesc acest prilej pentru a mulţumi public autorităţilor locale cu care am iniţiat discuţii şi care au fost exterm de receptive, atât în preluarea şi transmiterea mesajului unitar, dar şi în organizarea de acţiuni care să se alăture iniţiativei ministerului”, a declarat Ministrul Culturii.

Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an, în data de 15 ianuarie, dată care marchează naşterea marele poet Mihai Eminescu.

Totodată, anul acesta Ministerul Culturii a alocat sprijin financiar în vederea derulării a zece proiecte şi acţiuni culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, proiecte care se vor desfăşura, pentru prima data, în aceeaşi zi de 15 ianuarie. Până acum erau alocate fonduri care puteau fi folosite pe tot parcursul anului, dar care nu mai aveau legatura cu această zi. Proiectele câştigătoare sunt disponibile pe web-site-ul Ministerului Culturii.

 „Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură. Să reaprindem această Flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”, a mai punctat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în cadrul conferinţei de presă.

image

Concertul este transmis în direct, pe TVR1, de la ora 18.30, şi de Radio România Cultural de la ora 19.00.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite