Între normal şi anormal, cu Gheorghe Rasovszky la MNAC

Între normal şi
anormal, cu Gheorghe Rasovszky la MNAC

Gheorghe Rasovszky, "Musik die Grosse Liebe", fotografie, 402x342 cm, 2017

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc primul eveniment din cadrul expoziţiei aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti în perioada 23.11.2017 – 1.04.2018.

Ştiri pe aceeaşi temă

Artist-talk Gheorghe Rasovszky îl are ca invitat pe criticul şi istoricul de artă Adrian Guţă, care va purta un dialog cu artistul. În partea a doua a serii va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care publicul este invitat să participe.

Cu această ocazie va fi prezentat şi albumul monografic Gheorghe Rasovszky, editat de Asociaţia Ephemair în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană, într-un proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Editorii albumului monografic sunt Gheorghe Rasovszky şi Simona Vilău, curatoarea expoziţiei.

Gheorghe Rasovszky (n.1952) este autor de desen, colaj, lucrări în tehnică mixtă, pictură, fotografie, lucrări video şi instalaţie. Parte a Generaţiei anilor ’80, inclus în articolele şi studiile despre perioadă de către criticii de artă Mihai Ispir, Adrian Guţă sau Magda Cârneci, promovat în decadele ‘90 şi 2000 de curatoarea Ruxandra Balaci, Gheorghe Rasovszky are o personalitate singulară, care şi-a săpat propriul tunel într-un munte greu de spart, cu spiritul său acid şi sensibil, dificil de situat din punct de vedere geografic şi geopolitic. 

"Expoziţia aNORMAL este construită ca un caleidoscop de imagini vechi şi noi, cele vechi fiind în marea lor majoritate imprimate pe hârtie fotografică sau pe poliplan de dimensiuni foarte mari. În această expoziţie, axa temporală se transformă, din linie dreaptă ea devine buclă sau spirală, trecutul se amestecă în prezent, ambele influenţând în mod recurent viitorul, care nu îşi mai are locul său bine ştiut. Jocul demiurgic cu elementele, în care macrocosmosul devine microcosmos, în cheia modernă a suprarealismului şi a permutărilor alchimice, este activitatea preferată a artistului, care migrează de la un domeniu la altul cu lejeritatea unui magician. Muzica este poezie, poezia este imagine, imaginea este text, iar textul este sunet.

Expoziţia deschide un mic tărâm al tuturor posibilităţilor. Scenografia bine ordonată geometric, cu iluminare de studio şi un grad de adaptabilitate major la condiţiile spaţio-temporale date, imersiunea unei arhive ludice în spaţiul unui muzeu flexibil şi senzaţia bine construită de „covor fermecat” ce poartă privitorul în orice loc îşi doreşte să fie, spun un singur lucru, anume că Gheorghe Rasovszky a atins etapa personală în care stăpâneşte regizoral tot instrumentarul creat de sine însuşi, iar cu această ocazie, publicul are ocazia să citească de la stânga la dreapta (dar şi de la dreapta la stânga) mitologia individuală înregistrată până la vârsta de 65 de ani a unui artist complex." (Simona Vilău, curator)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările