Stiri despre societate

  1355 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Limbaj de eprubetă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limbaj de eprubetă

  O posibilă teamă de termeni contondenţi, alimentată, cu precădere, de o educaţie deloc prolifică, ar putea explica recentul cult pentru diminutive al multor vorbitori.

 • Efectul de pigmeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul de pigmeu

  În 1968, doi cercetători, Robert Rosenthal şi Lenore Jacobson publică un studiu cunoscut mai târziu sub denumirea de „efectul Pygmalion“. Studiul spune că prin efectul Pigmalion oamenii au tendinţa de a internaliza etichetele pozitive care li se pun, adică dacă, de exemplu, cineva are aşteptări ridicate de la tine asta are un efect pozitiv asupra ta şi vei avea tendinţa de a încerca să confirmi aceste aşteptari.

 • De ce a eşuat protestul #şîeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce a eşuat protestul #şîeu

  Mi-am petrecut ultimele luni într-o stare de secluziune socială. Am mai frunzărit presa în ultimele zile, doar pentru a remarca impactul protestului #şîeu, care, din păcate, a fost minuscul. Eşecul acestui protest reprezintă, în fapt, eşecul societăţii româneşti. Ne-am reîntors la starea amorfă de dinainte de OUG 13. Prin urmare, cred că este timpul să ne facem autocritica.

 • Mic tratat de neoromână
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic tratat de neoromână

  Mutilată cu entuziasm, limba română contemporană se deschide generos către orice formă de calc din limba engleză, violând impenitent chiar şi normele fonetice elementare.

 • Datul în stambă, victimizarea şi datul cu capul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Datul în stambă, victimizarea şi datul cu capul

  Ar fi un indiciu important şi pentru ceilalţi, de recunoaştere a gafelor şi încercare de îndreptare. Cu cât ar fi mai vizibile urmele „berbecului“ uman, cu atât ar fi indicii de remuşcare, de vinovăţie, de responsabilizare pe viitor. În loc să sară la gâtul celor care îi critică pe bune, ar trebui să le mulţumească şi să încerce să devină responsabili atât în declaraţii publice, cât şi în fapte şi în comportament!

 • Manifest România: JOS COMUNISMUL!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifest România: JOS COMUNISMUL!

  Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie. 1.116 români şi-au dat viaţa atunci. Generaţia mea a auzit atunci de la părinţi şi bunici, pentru prima oară, astfel de cuvinte: „Noi am dus greul, dragi copii... dar măcar voi o să trăiţi în libertate!“ Speranţele a milioane de români s-au transformat însă într-un şir nesfârşit de deziluzii în anii care au urmat.

 • Despre responsabilitate socială individuală în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre responsabilitate socială individuală în România

  Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi ne-am întrebat cât de utili suntem societăţii în care trăim şi de cele mai multe ori am fost tentaţi să contabilizăm neputinţele şi nerealizările în conturile politicienilor.

 • Coaliţia de guvernare vrea să distrugă ultimul
bastion al societăţii deschise
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coaliţia de guvernare vrea să distrugă ultimul bastion al societăţii deschise

  După ce a distrus justiţia, şi deci bazele statului de drept, coaliţia PSD-ALDE-UDMR începe să pună în aplicare planul distrugerii democraţiei: pluripartitismul politic. Anunţat de săptămâna trecută, o dată cu schimbarea conducerii Autorităţii Electorale Permanente (cea anterioară era ajunsă acolo prin concurs), planul începe să se dezvolte, căci oligarhia ce conduce România vrea să acapareze toate mecanismele puterii.

 • Un sfîrşit ruşinos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un sfîrşit ruşinos

  E obiceiul bizar al celui ce şi-a pierdut minţile să creadă, în timp ce îşi potriveşte laţul la gît, că va pieri lovit de schimbarea climatică sau de duşmanii progresului. Cum nu mai e mult pînă în clipa în care eroul acestei scenete va da cu piciorul în scaunul de dedesubt, trebuie spus că lumea în care trăim e o ruşine. Pentru?

 • Indiferenţa ucide
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Indiferenţa ucide

  Sufletele nimănui, câini ai străzii şi oameni ai străzii, toţi abandonaţii pot avea reacţii împotriva „norocoşilor“ comuni, obişnuiţii majoritari, abandonaţi la rândul lor rutinei şi regulilor.

 • Oameni? La ce bun?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oameni? La ce bun?

  Chiar în lipsa martorilor oculari, putem bănui că marele premiu al Paradisului e dispariţia istoriei. Acesta e avantajul decisiv al vieţii postume bine trăite - mult peste iubirea noncarnală, absenţa gravitaţiei şi, chiar, accesul nemijlocit la autoritatea divină. În teorie, omul e o fiinţă de treabă care face copii şi cultură. În  istorie, acelaşi personaj îşi trimite copiii şi cultura în şanţ, în lanţuri sau într-o baltă de sînge.

 • Nu există alegeri proaste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu există alegeri proaste

  În ultima vreme m-am surprins într-o preocupare activă pentru perechea inimă-minte. Cumva, subiectul l-am abordat (deloc forţat) în diverse discuţii cu prieteni, l-am regăsit în filme şi, recent, în cartea lui Andrei Pleşu „Despre inimă şi alte eseuri“, pe care îmi propusesem să o citesc demult, dar a ajuns pe mâinile mele doar recent.

 • Căutându-l pe Socrate – despre nevoia de schimbare în leadership
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Căutându-l pe Socrate – despre nevoia de schimbare în leadership

  Zilele trecute, într-un workshop, întâlnesc un domn aproape de pensie cu o mare dragoste de cărţi şi de istorie. Şi, din vorbă în vorbă, despre sensul vieţii, meseria de coach, principii de colaborare şi binele pe care îl putem face societăţii noastre întrebându-ne ce e drept şi ce valori căutăm, ne oprim la Socrate.

 • Guvernul a aprobat Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Va cuprinde informaţii despre incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul a aprobat Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate. Va cuprinde informaţii despre incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme

  Guvernul a aprobat, vineri, prin Hotărâre de Guvern, înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu (ReSanMed), o platformă în care direcţiile sa sănătate publică vor transmite informaţii despre incidentele care pot afecta sănătatea populaţiei.