De ce mintea face de multe ori asocieri şi alegeri greşite. Explicaţiile unui psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gânduri negative FOTO cronicaromana.net
Gânduri negative FOTO cronicaromana.net

Cei mai mulţi dintre noi reacţionează negativ la diverse situaţii de viaţă, ca un act reflex, fără să conştientizeze că alegerile făcute nu le aparţin, fiind preluate din familie sau societate.

Majoritatea dintre noi confundă mintea cu creierul. Ca să înţelegem mai bine, mintea reprezintă un set de informaţii care pot fi încărcate pe hard (creierul). Conform studiilor de specialitate, o persoană are între 60.000 şi 70.000 de gânduri în fiecare zi, din care între 40.000 şi 50.000 de gânduri sunt preluate din exterior, şi foarte puţine dintre acestea sunt gânduri pozitive.

Mintea se împarte în patru mari categorii: mintea supraconştientă, care ne permite să credem în Divinitate şi să avem anumite percepţii, mintea conştientă, responsabilă de multe din rutinele noastre zilnice, cum este şofatul, mâncatul sau scrisul la laptop, mintea inconştientă, prin intermediul căreia organismul face o serie de lucruri pe care nu le-a învăţat, cum ar fi respiraţia, şi mintea subconştientă, care reprezintă 92% din întreaga capacitate a minţii.

”De multe ori facem alegeri cu o minte pe care nu o cunoaştem. Anumite asocieri sau alegeri le facem pe baza unor programe mentale negative, şabloane sau condiţionări preluate sau impuse de anturaj sau societate”, explică psihologul Stelian Chivu.

Conştientizarea, primul pas spre vindecare

Asocierile şi alegerile amintite au fost făcute de foarte multe ori, astfel că ele au ajuns practic la nivel de reflex, aşa cum se întâmplă cu şofatul, de pildă. Actele reflex se instalează ca programe mentale în mintea subconştientă, iar cele mai multe sunt negative. Primul pas pentru eliminarea lor este conştientizarea.

”Nu este nevoie de studii de specialitate ca să înţelegi că mulţi dintre noi au acest gen de reflexe negative. Este suficient să îi analizezi pe cei din jur ca să vezi câte persoane gândesc şi trăiesc emoţii negative şi câte sunt pozitive şi fericite. Până când nu ajungem să ne cunoaştem pe noi înşine la nivel mental, emoţional şi fizic, vom funcţiona asemeni unor roboţi, care nu ştiu de ce se întâmplă anumite lucruri, ci doar execută din reflex acele programe negative”, spune psihologul Stelian Chivu.

Programările negative devin acte reflex

Asocierile negative sunt de multe ori preluate din familie sau anturaj, iar măsurile luate în astfel de cazuri de către societate sunt coercitive: ”Dacă nu faci asta, vei fi pedepsit”, ”Dacă nu respecţi acest lucru, vei fi amendat”. În consecinţă, mintea înmagazinează multe programe negative, acestea devin în timp acte reflex, iar când persoana în cauză aude anumite cuvinte, le va asocia imediat cu ceva rău, chiar dacă nu a avut experienţe negative pe acea zonă.

”Ca să facem o comparaţie, să ne tăiem la un deget durează o secundă, dar ca să ne vindecăm, va fi nevoie de câteva săptămâni sau chiar o lună. Când avem de-a face cu o emoţie sau un gând negativ, programul negativ se va instala mult mai repede, iar ca să vindecăm această rană, vom avea nevoie de mai mult timp şi energie”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Cât de important este limbajul corpului

Asocierile şi alegerile greşite le facem pentru că nu ne cunoaştem foarte bine şi nu ne controlăm reacţiile, dar şi pentru că nu percepem lumea exterioară dintr-o perspectivă pozitivă. Aşa se ajunge ca mintea să fie extrem de încărcată cu programe negative.

Latura afectivă joacă, de asemenea, un rol foarte important. Multe persoane sunt aproape permanent posomorâte, de cele mai multe ori fără motiv, iar asta face ca mintea să acceseze doar gânduri cu frecvenţă joasă, cu emoţiile aferente, cum ar fi frustrarea, neputinţa şi invidia.

”Şi limbajul corpului contribuie la starea mentală şi emoţională pozitivă sau negativă. Cei care stau mereu cu capul plecat, au umerii lăsaţi şi spatele înconvoiat, vor face aproape permanent asocieri negative şi au tendinţa să se victimizeze. Dimpotrivă, persoanele care au privirea orientată mereu în faţă şi îşi privesc interlocutorii în ochi, au o atitudine predominant pozitivă, iar asocierile şi alegerile lor vor fi în concordanţă cu asta”, spune psihologul Stelian Chivu.

”Telecomanda” gândurilor este la noi

Diferenţa între cele două categorii amintite o face determinarea de a renunţa la gândurile şi stările negative, exerciţiul şi perseverenţa. Majoritatea dintre noi nu conştientizează că puterea de a renunţa la alegerile şi asocierile greşite stă în mintea lor.

”După ce am luat hotărârea de a renunţa la aceste acte reflex care ne fac rău, este necesar să ne conectăm doar la gânduri şi emoţii pozitive. <<Telecomanda>> este la noi şi putem decide să ne lăsăm conduşi de programele negative sau să le eliminăm gradual şi să le înlocuim cu  programe pozitive, cu vibraţie înaltă”, conchide pihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite