Vine o iarnă cumplită pentru focşăneni. Zeci de mii de oameni, şcolile şi spitalele, fără căldură pentru că societatea de termoficare e în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caloriferele au toate şansele să rămâne reci la iarnă FOTO Adevărul
Caloriferele au toate şansele să rămâne reci la iarnă FOTO Adevărul

Societatea care asigură aproape jumătate din căldura locuinţeler din Focşani şi care se află în insolvenţă a ajuns la fundul sacului.

De la 1 octombrie, Societatea de Termoficare a municipiului Focşani, ENET SA, va rămâne fără gaze naturale, odată cu expirarea contractului cu furnizorul de combustibil.

Pentru încheierea unui nou contract, ENET trebuie să plătească 22 de milioane de lei, bani pe care nu-i are şi nici nu prea vede cum să-i obţină într-un timp atât de scurt.

Din acest motiv, în ultima săptămână conducerea ENET a cerut iniţierea unui demers instituţional din partea Prefecturii Vrancea către Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei, în vederea alocării de sume din fondurile de rezervă bugetară şi de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, pentru a se putea asigura furnizarea de energie termică şi în sezonul de iarnă 2021-2022.

"Am stabilit că va fi convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Focşani, care la rândul său va sesiza Comitetul Judeţean astfel încât să se poată soicita ajutorul financiar. Dar asta e o chestiune care va dura. Primăria Focşani s-a angajat că o să ne dea în avans subvenţia pe trei luni, dar sunt bani foarte puţini, cu care plătim gazul pe care îl consumăm în doar cinci zie. Situaţia este foarte complicată şi dacă nu se rezolvă oraşul rămâne în frig", avertizează Manole Merchea, directorul ENET.

Şcolile, spitalele şi instituţiile publice, încălzite de ENET

 Potrivit acestuia, societatea mai are 10.050 de clienţi, din cei 30.000 la înfiinţare, dar este important de ştiut că
ENET asigură agentul termic pentru şcoli, creşe, grădiniţe, unităţi sanitare şi instituţii publice.

"Avem peste 10.000 de familii pe care le încălzim. Cu o medie de trei persoane, plus şcolile unde învaţă câteva mii de elevi depăşim 30.000 de oameni care primesc căldură de la noi. Dacă în Focşani mai trăiesc 60.000 de oameni, practic încălzim jumătate de oraş", ne mai spune Manole Merchea.

Societatea a intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie 2019 din cauza datoriilor de peste 140 de milioane de lei acumulate în timp.

O soluţie de redresare pentru ca societatea să scape de datorii ar fi restructurarea financiară, care presupunea conversia acţiunilor, lucru care ar scoate societatea din insolvenţă fără să se considere că a beneficiat de ajutor de stat. Nimeni nu şi-a asumat însă până acum această soluţie.

Administrator special la ENET este o fostă angajată a Primăriei Focşani, rămasă fără loc de muncă după ce a fost trimisă în judecată de DNA într-un dosar de corupţie pentru care a fost deja condamnată în primă instanţă.

Vă mai recomandăm:

Societatea de termoficare din Focşani anunţă pierderi de peste 1,2 milioane de euro în 2020

Cum este ţinută în viaţă societatea de termoficare reabilitată cu fonduri europene după ce 60% din populaţie s-a debranşat

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite