
Programul Tomata în Dâmboviţa. Câţi agricultori au reuşit să acceseze fondurile puse la dispoziţie
În judeţul Dâmboviţa au fost înscrişi în Registrul de Evidenţă Unic pentru programul Tomata 119 de potenţiali beneficiari.
În judeţul Dâmboviţa au fost înscrişi în Registrul de Evidenţă Unic pentru programul Tomata 119 de potenţiali beneficiari.
Uniunea „Salvaţi Ţăranul Român“ cere Ministerului Agriculturii să prelungească perioada de recoltare în programul „Tomata“ până la 15 iulie, pentru că vremea rece din acest an a dat peste cap planurile micilor fermieri.
Prin polenizarea legumelor cu bondari din import legumicultorii fac şi economii, pentru că substanţele fitosanitare sunt foarte scumpe, în timp ce un stup de 50 de insecte costă 300 de lei şi poate fi utilizat în mai multe solarii.
Roşii la preţ de trufandele. Legumicultorii din Matca, judeţul Galaţi, au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Producţia este afectată, însă, de vremea capricioasă din lunile februarie-martie.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost atacat cu roşii, fără a fi lovit direct, în timpul unei vizite într-o piaţă de la periferia Parisului. Aceasta este prima sa ieşire publică după ce a fost reales preşedinte.
Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte a crescut semnificativ faţă de anul trecut, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate, consideră reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.
Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Deşi fermierii fac focul în solarii şi se aşteptau să iasă cu roşiile de Paşti, ele abia sunt cât zarzărele, aşa că nu au cum să se dezvolte şi să se coacă într-o săptămână.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat că ministerul Agriculturii a alocat peste 500 milioane de euro pentru menţinerea producţiei fermierilor, astfel încât preţurile să nu crească din cauza cererii mari pe fondul penuriei.
Un soi de roşii rezistent la boli şi care arată foarte bine a fost testat, pentru prima dată, în comuna dâmboviţeană Băleni, cunoscută pentru culturile de legume, atât în câmp, cât şi însolarii.
Primele tomate crescute în sol românesc vor ajunge pe tarabele din pieţe la sfârşitul acestei săptămâni. Ele sunt produse în solariile încălzite ale unui fermier de lângă municipiul Buzău. Producătorul lor spune însă că preţul va fi unul piperat, la început, deoarece are cheltuieli mari acum cu producerea lor.
Răsadul a fost semănat în decembrie, în ianuarie fermierii au plantat tomatele, iar în aprilie vor scoate pe piaţă „trufandalele“ româneşti. Totul, însă, cu costuri duble faţă de anii trecuţi. „Am mai încercat un an, dar e ultimul“, spune fermierul Simon Idita.
Cei doi oficiali sosesc la Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab din Craiova chiar în momentul în care convoaiele americane se îndreaptă spre Baza „Mihail Kogălniceanu".
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că au fost aprobate, în şedinţa de Guvern de miercuri, două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susţinere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022.
Legumicultorii din Matca, Galaţi, cel mai mare bazin legumicol din România, nu au timp de odihnă în perioada asta. Unii pregătesc răsadurile pentru viitoarele culturi, iar alţii fac focul la sobe pentru a oferi condiţii optime culturilor de salată şi de ceapă verde.
Legumele reprezintă un plus pentru orice preparat, în special roşiile care adaugă savoare sosurilor şi mâncărurilor. Dar sunt aceste alimente permise în dieta câinilor?
10.824 de fermieri din cinci judeţe vor încasa de la stat 21,6 milioane de euro, sprijin pentru cultivarea legumelor, a informat miercuri Ministerul Agriculturii.
Un legumicultor din judeţul Suceava a criticat aspru criteriile de acordare a subvenţiei de 2.000 de euro pentru cultivatorii de roşii, castraveţi, ardei şi vinete, în sere şi solarii.
Fermierii pot depune cererea de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021 până marţi, 20 iulie, inclusiv, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Consumatorii care aleg să-şi facă cumpărăturile în magazinele unui mare lanţ de retail au „şansa“ să cumpere roşii turceşti vândute drept roşii româneşti - spun doi fermieri din Olt. Dincolo de înşelătoria privind originea, tomatele de peste hotare sunt şi mult mai slabe calitativ, acuză fermierii.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune la Digi24, de ce este mai bine pentru siluetă să adăugăm şi o felie de pâine la salata de roşii cu brânză.
Specialiştii atrag atenţia că, în cazul unora dintre roşiile din pieţele din România, coacerea s-ar datora fertilizatorilor şi stimulatorilor folosiţi în exces. Singurul amănunt care ne poate atrage atenţia este forma ţuguiată a roşiilor timpurii, dar care poate fi uşor confundată cu o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.
Din ce în ce mai mulţi clienţi din pieţe evită să cumpere tomate ţuguiate, convinşi că moţul ar fi un indiciu al stimulării plantei cu chimicale, pentru coacere rapidă. Au dreptate doar pe jumătate, spun specialiştii, care susţin că există cel puţin o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.
Pieţele sunt invadate de un sortiment de roşii ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.
Legumicultorii din Matca, judeţul Galaţi, au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Cu o întârziere de două săptămâni din cauza vremii capricioase, produsele legumicultorilor, devenite celebre în toată ţara, se găsesc acum pe piaţă.
Anul acesta, de Paşte, celebrele roşii de Matca nu s-au găsit în pieţe şi, în concluzie, nici pe mesele de Paşti ale românilor. Legumele nu s-au copt, recoltele fiind întârziate din cauza vremii. Fermierii speră să iasă cu roşiile în cel mult 7-10 zile.
Roşiile olteneşti obţinute cu eforturi enorme de producătorii care de aproape jumătate de an încălzesc solariile au ajuns în pieţe. Preţul este unul ridicat, însă într-o săptămână - două va scădea substanţial.
Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Fermierii din Galaţi spun că plantele au fost puse în pământ chiar atunci când a dat gerul, iar acestea au rămas puţin în urmă.
Roşiile româneşti au început să se coacă, iar în următoarele zile vor ajunge pe tarabe. Sunt mai gustoase decât cele din import, sunt crescute natural, însă vor fi şi mai scumpe. Buzoianul Mircea Tatu este unul dintre producătorii primelor roşii autohtone din acest an.
Este vremea răsadurilor de roşii la Matca, iar legumicultorii lucrează zi şi noptea în solarii pentru ca plantele să se dezvolte şi recolta să fie una bună. Noaptea, fermierii stau de veghe în solarii pentru că din două în două ore trebuie puse lemne în sobe.
Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a lăudat roşiile româneşti, în emisiunea "În faţa ta", de la Digi 24. Waitz a explicat şi de ce roşiile de import "nu au niciun gust".