Motivul crizei alimentare din Marea Britanie. Cât de justificate sunt speculațiile legate de Brexit

0
Publicat:

De câteva zile, rafturile de pe raioanele de fructe și legume ale unor supermaketuri din Marea Britanie, stau goale. Stocul de roșii este, în acest moment, epuizat temporar. Situația vine chiar în contextul în care comercianții le-au impus clienților limite de cumpărare.

Stocul de roșii, complet epuizat în unele supermarketuri din UK FOTO Profimedia
Stocul de roșii, complet epuizat în unele supermarketuri din UK FOTO Profimedia

Speculațiile oamenilor, apărute în mediul online, au găsit Brexitul drept cauză principală. Specialiștii spun însă că factorii sunt cu totul alții, iar ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar joacă un rol minim.

Cauzele lipsei de aprovizionare cu legume și fructe

Principala cauză a lipsei de aprovizionare este vremea neobișnuită, potrivit lui Andrew Opie, directorul British Retail Consortium, care reprezintă toate marile supermarketuri, inclusiv Tesco, ale căror rafturi cu produse proaspete erau goale, în această săptămână.

Cu toate acestea, Jack Ward, CEO al Asociației Cultivatorilor Britanici a declarat pentru Euronews că penuria își are rădăcinile în creșterea costurilor la energie.

Toamna trecută au existat numeroase discuții în cadrul industriei despre creșterea costurilor de producție, generate de prețurile mai mari la energie. Cultivatorii, atât cei din Marea Britanie, cât și din alte părți din nordul Europei, au decis că, dacă nu li se poate garanta un profit rezonabil, nu mai vor planta recoltele”, a spus el.

Ideea de a compensa producția autohtonă cu cea din import nu a dat roade, potrivit lui Jack Ward.

Am mers în locuri precum Spania și Maroc, unde există o sursă mai bună de soare în această perioadă a anului și costurile de producție sunt mai ieftine. Dar nu a existat niciodată vreo modalitate de a compensa toată producția pe care am pierdut-o”, a mai adăugat el.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în Maroc, aproximativ 25% din roșiile Marii Britanii provin din națiunea nord-africană, în timp ce încă 20% provin din Spania, ceea ce face din aceste două țări cea mai mare sursă de roșii din Marea Britanie.

Experții susțin că producția de tomate a fost afectată în serele marilor țări producătoate, precum Olanda, din cauza costurilor ridicate la energie.

Așadar, în ciuda reacțiilor, apărute în special pe rețelele de socializare, specialiștii spun că Brexitul a jucat un rol minim în toată povestea.

Spre exemplu, Asociația Cultivatorilor Britanici spune că una dintre marile probleme apărute din cauza Brexitului pentru sectorul produselor proaspete - atragerea lucrătorilor din țările UE - a fost atenuată de schema de permise pentru lucrători sezonieri.

Locația Regatului Unit și izolarea sa față de Europa Continentală au totuși un rol semnificativ și se observă prin faptul că țările membre UE nu se confruntă cu un deficit de fructe și legume. Costurile suplimentare cu navigația pe Canalul Mânecii, costurile suplimentare impuse de Brexit și toată birocrația pentru a transporta fructele și legumele s-au dovedit a fi prea mult pentru unii producători, care preferă să importe în țări precum Franța, Belgia sau Țările de Jos, dar nu și Marea Britanie.

Potrivit rapoartelor din presă, supermarketurile irlandeze au raportat, de asemenea, stocuri epuizate de roșii și produse proaspete, la fel ca în Marea Britanie.

Când s-ar putea remedia situația

Potrivit cultivatorilor și experților, contactați de Euronews, situația ar putea dura pentru încă câteva săptămâni, în funcție de diverși factori.

Depinde de cât de grav au fost afectate culturile. Vremea rea, ​​la momentul nepotrivit, poate reprezenta un adevărat dezastru”, a adăugat președintele Asociației Cultivatorilor Britanici

Sfârșitul iernii ar urma să înregistreze o creștere a recoltei de produse proaspete de sezon, care se va reflecta, în cele din urmă, într-o revenire la normalitate.

Trebuie să fim mai realiști în ceea ce privește costurile implicate în producerea alimentelor și prețurile la care se vinde alimentele. Trebuie să existe un dialog mai strâns între cultivatori și comercianți pentru a ne asigura că nu vom mai întâmpina astfel de situații pe viitor”, a mai spus Jack Ward.

Săptămâna aceata, Asda, al treilea magazin alimentar din Marea Britanie, a impus cumpărătorilor un plafon de trei pachete per client pentru roșii, ardei, castraveți, salată verde, broccoli, conopidă și zmeură, invocând recoltele perturbate din Spania și Maroc.

În același timp, Morrisons, un alt lanț britanic de supermarketuri, a stabilit limita la două produse de persoană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite