Primele roşii olteneşti au ajuns în pieţele din ţară. Fermier: „Mi-aş dori mult să-şi permită toţi să cumpere“ VIDEO
0Roşiile olteneşti obţinute cu eforturi enorme de producătorii care de aproape jumătate de an încălzesc solariile au ajuns în pieţe. Preţul este unul ridicat, însă într-o săptămână - două va scădea substanţial.
Legumicultorul Simon Idita, din Pleşoiu, judeţul Olt, spune că nu are, la acest moment, suficientă marfă pentru a onora comenzile comercianţilor. Primele roşii le-a cules în urmă cu două săptămâni, însă a început efectiv să livreze către clienţii săi, care le vând la rândul lor în pieţe, de o săptămână. În câteva zile producţia va creşte (roşiile de-abia au început să se coacă, vezi video) şi va putea onora mult mai multe comenzi.
Tomatele au ajuns deja în pieţe din Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Mureş, iar în acest weekend vor ajunge şi în două pieţe din Slatina. „Nu am marfă să-i potolesc pe toţi, cum se spune. Eu mănânc roşii de două săptămâni, dar am livrat doar săptămâna aceasta“, a declarat fermierul, pentru „Adevărul“.
„Bătaia“ producătorilor este, de altfel, pentru scoaterea cât mai timpurie pe piaţă a legumelor româneşti, pentru că într-un interval limitat de timp fermierii pot obţine preţuri bune, care să le mai acopere din costurile imense de până acum. Sunt, spune legumicultorul Simon Idita, aproape şase luni de când focul nu s-a stins în centrale.
Deşi nu au fost geruri mari, nebulozitatea, condensul, soarele care s-a arătat cu zgârcenie, toate au dus şi la pierderi de producţie.
Legumicultorul oltean spune că a mers în acest an doar pe produse fito-sanitare bio, primind asigurări că lucrurile vor merge strună. S-a confruntat însă cu un putregai care-i va aduce o pierdere estimată la 10 tone de tomate.
Cât este preţul la consumatorul final
Primele livrări făcute în această săptămână însumează aproximativ 500 kilograme. Tomatele pleacă din ferma lui Simon Idita cu 20 lei/kg (în pieţele en-gross din Bucureşti, spune fermierul, preţul e mai mare) şi ajung în pieţe cu 23-25 lei/kg şi chiar şi 30 lei. Acest preţ nu va fi susţinut, însă, mult timp, pentru că în două săptămâni vor veni din urmă şi alţi legumicultori care încep culesul, iar cantitatea de legume autohtone care va intra în piaţă va creşte.
Castraveţii pleacă din fermă cu preţuri între 7,5 şi 8 lei/kg FOTO: arhiva personală Simon Idita
„Eu mi-aş dori din tot sufletul ca aceste legume să ajungă pe piaţă la preţuri pe care să şi le permit toată lumea. Eu asta mi-aş dori, un ajutor, ceva, iar eu să produc, pentru că la asta mă pricep, şi cu ajutorul unei subvenţii mai mari legumele să ajungă la preţuri accesibile, să poată să mănânce legume româneşti oricine, să le poată cumpăra de oriunde. Sincer, dacă aş merge la piaţă şi aş vedea, aşa cum îmi spun cei care iau de la mine să vândă, că bătrânii se uită la ele, dar nu şi le permit, sau întreabă dacă pot să cumpere doar două, cred că m-aş lăsa de treaba asta. N-aş suporta“, spune legumicultorul.
Din ferma producătorului oltean au plecat deja spre piaţă şi castraveţii, şi aceştia foarte ceruţi, dar pe care îi poate furniza în această perioadă tot în cantităţi limitate. Pe castraveţi obţine de la intermediari 7,5 - 8 lei/kg, bani care nu-i ajung să plătească nici măcar muncitorii care-i culeg.
În două săptămâni, adică în preajma Paştelui, cantitatea de legume româneşti va creşte în piaţă considerabil, mai spune Simon Idita, iar consumatorul final nu doar că va avea de unde să cumpere, dar va plăti şi un preţ mai mic.
Vă recomandăm şi: