Recolta de roşii de la Matca, întârziată din cauza vremii. Fermier: „Sunt cât grăuntele, nu se coc până la Paşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă Personală
Sursa: Arhivă Personală

Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Fermierii din Galaţi spun că plantele au fost puse în pământ chiar atunci când a dat gerul, iar acestea au rămas puţin în urmă.

Giani Filimon a plantat 3.500 de fire de roşii la sfârşitul lunii februarie. Fermierul a estimat că va obţine anul acesta o recoltă frumoasă, însă vremea i-a dat planurile peste cap. Din cauza temperaturilor scăzute chiar în momentul plantării în pământ a plantelor, roşiile se vor coace anul acesta cu întârziere, iar producţia va fi afectată cu 20 la sută. 

„Anul acesta, din cauza vremii, vom avea o întârziere de două săptămânii. A fost frig, iar lipsa soarelui ne-a dat planurile peste cap. Noi am făcut focul la sobe în solarii, dar a fost şi umiditatea crescută. Am plantat plantele în solarii chiar când a dat frigul şi au fost puţin afectate”, spune legumicultorul.

Până acum, fermierul a investit în rumeguş 10.000 lei, însă cheltuielile ar putea creşte şi mai mult.

„Trebuie să facem focul în solarii, altfel riscăm să compromitem toată recolta. Nu putem risca. Noaptea păzim solariile, facem focul la sobe, pentru a menţine temperatura de 18-20 de grade în sere”, susţine legumicultorul.

Sursa: Arhivă personală

matca

Nu doar frigul le dă bătai de cap legumicultorilor, ci şi umiditatea excesivă. Un alt fermier, aceleaşi probleme.

„Acum roşia este cât grăuntele, nu se coace până la Paşte. A fost frig, nu a fost soare şi au rămas puţin pe loc. Acum le stimulăm cu căldură. Au fost umiditate prea multă şi întuneric. Nu a fost bine pentru ele, au nevoie de lumină”, afirmă Sorin Dragomir. 

Sursa Arhiva personală

sobe

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă în solarii. Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Vă recomandăm şi: 

Primele tomate româneşti cultivate în solarii, la preţuri de trufandale

Grindina şi vijeliile au făcut prăpăd în cel mai mare bazin legumicol din Moldova. Pagubele sunt foarte mari

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite