Cu cât a crescut valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte în acest an. „Intermediarii ridică preţurile fără să se gândească la consecinţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte a crescut semnificativ faţă de anul trecut, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate, consideră reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.

Potrivit acestora, în timp ce toată piaţa înregistrează creşteri de aproximativ 50%, Cooperativa Ţara Mea a păstrat marje de 10% şi a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari.

„Aşa cum era de aşteptat valoarea coşului de cumpărături pentru masa de Paşte de anul acesta a crescut, cu cel puţin 50% faţă de anul trecut. Creşterea se datorează majorării preţurilor materiilor prime şi inflaţiei, însă marjele peste 15% sunt complet nejustificate. Preturile mărite artificial vor genera importuri masive. Este momentul să luăm măsuri pe termen lung şi să fim responsabili. Costurile de producţie sunt cu 10% mai mari. Dar intermediarii profită, întreg lanţul profită să ridice preţurile fără să se gândească la consecinţe.”, susţin reprezentanţii Cooperativei. 

Conform sursei citate, singurele zone care au într-adevăr dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1.1 şi 1.2, iar preţul ambalajelor cu 30%, în urma costurilor crescute la energie.  

„Daca aceste produse se regăsesc direct  în preţul de la raft, la păşunatul liber nu există nici o motivaţie.”,

transmite Cooperativa agricolă.

„Faina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6, toate  aceste majorări vin din preţul furajului, iar majorările din preţul ambalajului vin din costul la energie. Preţul la abator s-a mărit cu maxim 1 dolar, datorită preţului la curent, dar atât.  Preţul roşiei, spre exemplu s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat şi nu ar trebui să  depăşească 8 lei.”, mai arată sursa citată.

„Deşi au crescut preţurile la azot, legumicultorii români nu dau cu azot, dau cu balegar. Sau aşa ar trebui. Acum costă remorca de bălegar dublu faţă de anul trecut. E momentul sa ne liniştim, sa fim responsabili. Bietul producător român care astăzi încearcă să profite de o criza generala este exact cel care va plânge mâine, când piaţa intra in colaps.”, a declarat Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei Ţara Mea. 

Pe de altă parte, preţul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, iar conducerea Cooperativei Ţara mea trage un semnal de alarmă şi spune că aceasta creştere este una nejustificată ce nu va face decât să aducă o criza atât în magazine cât şi în fabrici sau abatoare. 

„Am refuzat categoric să aducem carne de  miel. Preţul corect la raft trebuie sa fie maxim 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească preţul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarba. Nu exista costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la Apia pentru păşune şi nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să creşti oi. Toate creşterile din acest moment sunt niste exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limita. Cooperativa Ţara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generam artificial  o criza mai mare decât exista deja.”

„Dacă vă amintiţi, acum doi ani românii au golit rafturile magazinelor. Ce nu ştiţi că s-a întâmplat în spate, dar e real: muncitorii din fabrici au făcut ture de noapte, şi-au lăsat copiii cu cine au putut, într-o încercare de a acoperi o cerere nerealistă. Ştiţi ce s-a întâmplat după două săptămâni? Nimic nu se mai vindea. Fabricile mai mici au fost închise. Aceiaşi muncitori care făcuseră ture de noapte au plecat în şomaj. Cam asta se întâmplă în spatele unui val de isterie. Cam asta se întâmplă când fiecare se gândeşte la el însuşi şi mai puţin la binele comun”, mai precizează sursa citată.

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România şi are peste 5.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite