VIDEO Making-of: Din culisele unui show cu miză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cove testează răbdarea şi abilităţile participanţilor care vor să câştige autoturismul pus la bătaie în fiecare ediţie a emisiunii. FOTO Kanal D
Cove testează răbdarea şi abilităţile participanţilor care vor să câştige autoturismul pus la bătaie în fiecare ediţie a emisiunii. FOTO Kanal D

Curioasă să aflu cum înţeleg românii să „joace“ la televizor pentru mize mari - în cazul de faţă la “Jumătatea mea ştie!”, cel mai de anvergură show al postului Kanal D, difuzat în fiecare sâmbătă de la ora 21.00 - dar mai ales ce se întâmplă dincolo de ceea ce producătorii aleg să arate pe sticlă lumii întregi,

am mers pe platoul de filmare, unde am rămas pentru aproximativ trei ore, cât ţine de fapt emisiunea-concurs, al cărui premiu constă într-o maşină la fiecare ediţie. 

Calitatea mea de jurnalist nu mi-a permis să vin cu tramvaiul şi să plec la volanul unei maşini nou-nouţe, al cărei preţ nu e deloc neglijabil în vremurile pe care le trăim. Pentru asta ar fi trebuit să am o Jumătate al cărei potenţial să-l cunosc foarte bine, să trecem de casting şi să fim în platou una dintre cele patru perechi rivale. Mărturisesc că, după unica ediţie pe care o văzusem - cu momente distractive, dar şi cu multă, foarte multă încrâncenare (am văzut lacrimi, feţe încruntate, nervi ţinuţi cu greu sub control) – m-am liniştit şi mi-am promis să-mi iau maşină în rate. Despre probe şi mai ales despre manifestările pătimaşe ale concurenţilor, Cove, gazda principală a emisiunii, mi-a explicat în pauza de filmări, după proba pe care mi-am promis s-o încerc acasă la mine, departe de ochii publicului şi de camerele de filmat – proba mutatului paharelor cu paiul:

„Emisiunea «Jumătatea mea ştie!» beneficiază de un premiu substanţial. Oricine şi-ar dori să plece acasă la volanul unui super autoturism trecând prin câteva probe. De aceea, lupta devine uneori acerbă, concurenţii se consumă atât de tare, dar în egală măsură, probele prin care trec sunt amuzante. Nicio probă nu este aleasă la voia întâmplării, totul este verificat şi posibil”, mă asigură el.

În culisele emisiunii „Jumătatea mea ştie!”

În pauza de masă, Cove, Ionuţ şi Andreea exersează în culise o posibilă probă pentru concurenţi. Rămâne de văzut dacă proba inventată de ei va fi adoptată în emisiunea concurs „Jumătatea mea ştie!”.

Jumătate de zi de filmare pentru o emisiune

Prima surpriză a fost legată de durata filmărilor – cca. 12 ore (cu tot cu pauzele dintre filmări) pentru fiecare ediţie! Cauza –  pauzele dese, obligatorii pentru recuzita de care este nevoie pentru fiecare dintre cele patru probe de foc plus cea din runda finală, recuzită ce se distruge fie parţial fie total.

Câtă vreme nu eşti concurent, din platou totul este foarte distractiv – prezentatorii, probele, concurenţii, chiar şi regizorul de platou, care e pus non-stop pe şotii şi care te binedispune prin simpla apariţie cu cipilica lui roşie, ce o poartă, în ciuda căldurii din platou, cu mândrie pe creştetul capului.

andreea tonciu kanal d

Cum este pentru prezentatori? Provocator, căci fiecare ediţie beneficiază de probe noi, care pun în dificultate, mai mult sau mai puţin, perechile participante şi care trebuie exemplificate de ei înşişi. Tocurile prea înalte şi orele petrecute în platou – cca. 5 ore, până la momentul apariţiei mele, timp în care se filmase o probă şi jumătate, mi-aduc în faţă o Andree un pic cam obosită şi gata să se tăvălească pe canapeaua din platou de câte ori se întrerupe filmarea. Nu se sfieşte să se tolănească precum în propria-i sufragerie în faţa zecilor de oameni prezenţi. Şi-mi place dezinvoltura ei, o libertate care o ajută să nu se cenzureze inutil. Îmi place aproape la fel de tare cum îmi plac spontaneitatea şi ghiduşiile lui Cove, jocul lui actoricesc care nu lasă să se întrevadă nici urmă de stres şi disconfort. La fel mă impresionează şi zâmbetul şi siguranţa cu care Ionuţ Iftimoaie reacţionează când spiritele se încing. Mă amuză schimbul de replici al jumătăţii masculine din platou, când Andreea Tonciu trebuie pusă în valoare şi mi-e imposibil să nu-l întreb pe marele sportiv cum de nu-i este greu pe platoul de filmare sau cum reuşeşte să-şi învingă atât de bine emoţiile.

„Cel mai greu e în viaţa de zi cu zi. Peste tot e o continuă luptă, în ring sau pe platoul de filmare domină sentimentul de fair play, în schimb, în viaţă e ca în junglă. Nu vă ascund faptul că uneori, la anumite probe, îmi scot în evidenţă veleităţile de actor, dar asta pentru că mă simt foarte bine, mă distrez şi vreau să-i fac şi pe ceilalţi să se simtă la fel. Îmi place să fac tot ce vine din instinct”, îmi răspunde Ionuţ, cu graţia unui campion.

Paiul şi buşteanul

„Două minute pauză”, aud regizorul, şi mă reped s-o interpelez pe Andreea la canapea, cu cei 15 cm de tocuri proţăpiţi pe spătar. Mă prezint şi, după un schimb banal de replici, o întreb cum e jumătatea masculină din platou, cine este mai rău dintre Cove şi Ionuţ. Încurcată preţ de câteva secunde, ridică ochii întrebători spre Cove, şi-mi răspunde diplomat, că amândoi sunt minunaţi. Insist până cedează – „Nu pot să spun că e unul mai rău ca celălalt. Cove e un băiat aşezat, mai calm, mai bun, în schimb Ionuţ e la celălalt pol, prin prisma sportului pe care l-a practicat are o atitudine mai impunatoare, mai dură...”.

Se reiau câteva cadre de final de probă şi urmează pauza de masă, de reîmprospătare a machiajului, de curăţare a platoului ş.a.m.d. Gazdele dispar, e loc de tabieturi. Le respect momentele de respiro şi încerc să aflu detalii despre concurenţi. Aceştia sunt Diana Jurcoane (consultant vânzări) şi Ovidiu Nuhaiu (distributor rural) sunt din Arad, au fost căsătoriţi, au divorţat, iar acum sunt din nou împreună. Au o fetiţă, Raysa. Par un cuplu sudat, care are şanse să câştige marele Premiu.

kanal d concurenti

Sandi Bilteanu (studentă) şi Bogdan Paval (lucrător comercial şi student) sunt din Petroşani şi spun despre ei că sunt plini de viaţă, că iubesc muzica şi dansul. Nu i-am văzut dansând, dar i-am văzut comunicând foarte bine, chiar şi din priviri. Cristina (inginer) şi Liviu Moanta (inginer) sunt din Craiova şi au un băieţel de două luni. Cristina spune despre soţul ei că este foarte priceput în îngrijirea copilului şi că o ajută la spălat, schimbat scutece etc. Amândoi sunt în formă. Le urez succes şi fac cunoştinţă cu a patra pereche din concurs, formată din Lavinia (economist) şi Ştefan Chiperi (inginer) din Bucureşti. Au trei copii (Aris – 8 ani, Otis – 3 ani şi Mabelle – 1 an şi jumătate), de creşterea cărora se ocupă singuri, fără niciun ajutor din partea cuiva. Îi las să se relaxeze şi profit de pauză.

kanal d cove

Mă îndrept către cabina gazdelor şi dau de Ionuţ Iftimoaie care, odată ce a ieşit de la machiaj, mi-a spus că tocmai asistasem la cea mai haiosă probă a ediţiei, una de top între toate câte s-au filmat până la acel moment: „Concurentele au fost nevoite să ducă pahare de pe o masă pe alta cu ajutorul unui pai, fără să pună vreo secundă mâna pe pahare. Chiar îţi trebuie dexteritate să o poţi face. Sper ca şi telespectatorii să se distreze la fel de tare cum m-am distrat eu la această probă, poate cea mai haioasă din câte am filmat.”

Nu pot să mă abţin să nu-l întreb care este cea mai teribilă chestie pe care a făcut-o Tonciu de când îi este parteneră de platou. Îmi răspunde fără să ezite: “Sunt foarte multe lucruri haioase pe care Andreea le face. De la modul în care îl întrerupe pe Cove până la felul în care se deplasează în platou. De multe ori o imit, spre amuzamentul tuturor. Şi totuşi, cea mai teribilă chestie în care a fost implicată  a fost proba în care trebuia să mănânce mulţi ardei iuţi într-un timp scurt. A fost demenţial!”, încheie el, râzând şi privind-o pe Andreea, care ni s-a alăturat în spatele porţii platoului.

Hai mă, nu mai râdeţi, că mor de picioare!”, ne zice ea. “Am înţeles că eşti mare devoratoare de ardei…” îi spun, iar ea îmi replică: “Să nu-i mai văd în viaţa mea! Mâncatul ardeilor iuţi a fost groaznic! Băieţii m-au supus la una dintre cele mai groaznice probe, în care a trebuit să mănânc ardei iuţi, ioi, da’ ce iuţi erau, foarte mulţi în 60 de secunde. A fost dezgustător!”.

După ce îmi zice că pentru nicio maşină din lumea asta nu ar merge cu trotineta prin Dorobanţi, atras probabil de râsul colorat al colegei de platou, ni se alătură şi Cove. Mai avem jumătate de oră până reîncep filmările, suficient să aflu mai multe despre emisiune. Dacă Tonciu şi Iftimoaie sunt sarea şi piperul, lui Cove îi revine rolul de a păstra controlul asupra desfăşurării competiţiei, de a-i stimula pe concurenţi şi de a-i face să scoată tot ce e mai bun din ei. Şi reuşeşte foarte bine, având alături ajutoare pe care mi le laudă: „Andreea şi Ionuţ exemplifică probele şi destind atmosfera din platou cu buna lor dispoziţie molipsitoare. Când ai asemenea oameni lângă tine, e imposibil să dai greş!”, spune el, explicându-mi apoi ce ar face, cum s-ar pregăti pentru a avea şanse mai mari să câştige premiul, dacă ar putea participa ca şi concurent:

Aş urmări desfăşurarea probelor din ediţiile care se difuzează deja şi cred că cel mai important element în sporirea şanselor de câştig ar fi evaluarea corectă a potenţialului partenerei. Dacă licitezi corect, şansele să câştigi sunt imense!

kanal d tonciu

„Formatul emisiunii este internaţional, iar majoritatea probelor sunt testate, verificate în prealabil de echipa de producţie din Turcia, dar şi de cea din România. Nimic nu este imposibil, nu încercăm să-i punem pe concurenţi în situaţii delicate, ci mai degrabă într-o competiţie amuzantă”, m-a asigurat Cove. Despre jumătăţile din platou, prezentatorul principal, care participă uneori la casting-uri alături de colegii de echipă, s-a arătat plăcut-surprins într-o privinţă: „Îmi place să văd că într-o perioadă în care cuplurile se despart şi încrederea în partener e pe cale de dispariţie, mai sunt români care reuşesc să clădească ceva împreună!”

Mai avem 20 minute, suficient cât să-i provoc pe ce trei la o probă ce nu există în scenariul emisiunii. Le solicit imaginaţia, o probă ad-hoc pe care să ne-o exemplifice pe loc. Intră în joc imediat, le dau un minut să se adune, să se sfătuiască, să se pregătească. Ionuţ dispare şi revine cu un cofrag de ouă. Ouă crude. Numele probei – Cum să plimbi oul cu gura, fără să-l spargi? Exemplificarea probei a fost categoric momentul pauzei...

Pentru că mai e loc de o ţigară, ieşim afară, unde găsim şi publicul şi echipa şi un motor de toată frumuseţea, care trona parcă special parcat pentru ca diva "ruptă de picioare" să se poată odihni. Chimia puternică o face pe Andreea să uite de orice, de dureri, de scurtimea rochiţei, inclusiv de dead-line-ul pauzei şi să pozeze în fel şi chip, mai ceva ca la expoziţie. De la „Pisi, fă-mi o poză!”, Pisi fiind o prietenă de-a ei cu aparat de fotografiat, Tonciu a ajuns să facă o veritabilă şedinţă de foto. O poză, încă una, un telefon de la Sînziana... Buruiana, cum altfel (?), căreia îi retează scurt convorbirea, căci are de pozat... încă o poză într-o nouă poziţie. „Uuu, fatăăăă, ce tare e poziţia asta!”, zice Andreea şi prelungeşte pauza, sub privirile curioase şi amuzate ale audienţei. „Stai să le urc pe Facebook”, spune ea, când cineva din echipă anunţă finalul pauzei.

Urmează cea de-a treia probă în concurs - Din 25 de mingi câte poate introduce partenerul în coş?

Îmi îndrept atenţia către concurenţi. Băieţii, patru la număr, sunt în „acvariu”, văd şi aud ce se întâmplă în platou, pot comunica între ei, dar sunt reduşi la tăcere pentru restul, pentru a nu putea influenţa rezultatul pariurilor pe care le fac partenerele lor. Înainte de licitaţii, proba trebuie exemplificată. Mingile sunt aduse în platou, la fel si cele trei mese care sunt aşezate în faţa coşului, publicul e frenetic.

image

Băieţii privesc spectacolul din platou de acolo, din boxa lor, departe de partenere, iar prezentatorii sunt ca nişte copii care s-au adunat să bată mingea în faţa blocului. Pe rând, ne demonstrează că au, mai mult sau mai puţin, simţul coşului. Mingile portocalii se încăpăţânează să sară mai mult aiurea prin platou, doar câteva, mai ascultătoare nimeresc ţinţa. Una dintre ele loveşte un cameraman drept în cap, iar lumea râde ca la circ. Printr-un act de îngăduinţă, preţ de un minut, Cove schimbă rolul cu "victima", luîndu-i camera de filmat şi lăsând-o să-şi încerce veleităţile de baschetbalist. 

Gata cu joaca, concurenţii au înţeles ce au de făcut, mingile sunt adunate, urmează licitaţia. Fetele pariază pe un anumit număr de aruncări reuşite, 5 şi 17 fiind extremele. În uralele publicului, care-şi manifestă făţiş partipris-urile, fiecare dintre concurenţi este invitat să susţină proba. Nu vă voi spune cine a reuşit să introducă în coş numărul licitat de mingi, vă voi spune doar că n-aş fi vrut nicio secundă să fiu în pielea lui Ştefan, partenerul Laviniei, dar mi-ar fi plăcut să simt bucuria, arătată făţiş printr-o îmbrăţişare zdravănă a maşinii şi un joc de glezne care l-ar face invidios până şi pe Ronaldo, a celui care a câştigat proba.

Urmează din nou o scurtă pauză, în care platoul este curăţat şi pregătit pentru cea de-a patra probă - În cât timp poate tăia partenera dumneavoastră un lemn în două bucăţi?

În spatele porţii platoului, regizorul dirijează câţiva băieţi care aduc nişte buşteni. Mai văd o capră şi un fierăstrău, recuzită care este introdusă în platou imediat cum reîncep filmările. E rândul fetelor să intre la boxă şi al băieţilor să liciteze forţa şi rapiditatea partenerelor. Până atunci însă, Andreea are treabă, trebuie să dea gata arbustul, înaintea fetelor. Cove o şicanează, o întreabă cum se numeşte obiectul pe care stă buşteanul. Andreea zice ce-i trece prin cap, nimereşte în cele din urmă şi prelungeşte momentul comic printr-un dans. "Ţa, ţa , ţa, Căpriţă Ţa..." şi lupta cu lemnul începe. Cu ajutorul şi la insistenţele colegilor ei şi ale publicului, după văicăreli şi rezerve fireşti când vine vorba despre o divă, în 3 minute şi 27 de secunde, ea face k.o. buşteanul. O nouă pauză înainte ca filmarea să-şi urmeze cursul. E târziu, urmează proba din runda finală, unde ajung doar două echipe, cele care au licitat corect şi au adunat cele mai multe puncte. Aici, perechea care găseşte cel mai cel mai mare număr de chei ascunse în autoturism, pleacă acasă cu premiul.

Decid să părăsesc platoul şi să văd deznodământul pe 1 iunie, când va fi difuzată cea de-a patra ediţie a emisiunii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite