Va reuşi Rusia să învingă Occidentul cu frigul din casele propriilor cetățeni?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta pare să fie acum problema principală a ţărilor occidentale. Zeci de mii de manifestanţi au cerut guvernului Cehiei să ia măsuri pentru temperarea preţului la energie, inclusiv prin contracte directe cu Federaţia Rusă. Manifestanţii şi-au exprimat inclusiv opoziţia faţă de politicile UE şi NATO. Se întâmplă într-o ţară ocupată de URSS în 1968, şi care a trăit apoi Primavara de la Praga.

Nu se ştie cât de grea va fi iarna care vine. Dacă ne luăm după căldurile extreme din vară, este posibil ca şi frigul din iarnă acesta să fie unul extrem. Cum se vor descurca europenii, în condiţiile în care Rusia va apela la arma cea mai directă, oprirea livrărilor de hidrocarburi, nimeni nu ştie.

Manifestaţiile de la Praga

Guvernul ceh abia ce a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, şi acum se confruntă cu ample manifestaţii de stradă.

Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă”, a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Jiri Havel.  

Organizatorii demonstraţiei, membri ai unor forţe politice radicale,  atât de extremă dreaptă, cât şi Partidul Comunist, au spus că Republica Cehă  ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar şi să-şi asigure contracte directe cu furnizori de gaz, inclusiv cu Rusia.    

Nu este exclus că starea de spirit de la Praga să se extindă şi în alte capitale europene.

Zelensky confirmă această intenţie a Rusiei

În mesajul său de sâmbătă seara, Zelensky reia această temă, a intenţiei Rusiei de a îngenunchea ţările occidentale cu arma produselor energetice. 

Rusia încearcă să crească şi mai mult presiunea asupra Europei în ceea ce priveşte energia – livrările de gaze prin conductă Nord Stream au fost oprite complet. De ce fac asta? Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european – în toate ţările continentului nostru. Vrea să slăbească şi să intimideze întreaga Europă, fiecare stat. Unde Rusia nu poate face asta prin forţa armelor convenţionale, o face cu armele energetice. Încearcă să atace cu sărăcie şi haos politic unde nu poate ataca încă cu rachete”. 

Spre cinstea lor, ţările occidentale nu s-au lăsat intimidate, până în prezent, de această perspectivă. Nu este clar dacă s-au pregătit şi au găsit resursele necesare pentru a suplini tăierea gazelor şi petrolului care veneau din Rusia. Din semnalele care vin, mai degrabă nu au reuşit. Mai aproape este frigul din case decât situaţia din Ucraina.

Este vorba şi de recesiunea economică, şi de explozia inflaţiei, atât în Germania, în Marea Britanie şi în alte ţări occidentale. Starea de spirit a cetăţenilor simpli pare să fie: de ce să suportăm noi frigul, recesiunea şi inflaţia pentru problemele Ucrainei? Toate explicaţiile oamenilor politici nu ţin de cald şi nu potolesc foamea.

Germania este lovită de oprirea livrărilor de gaze prin conductă Nord Stream 1

Rusia arată „pisica” Germaniei, Gazprom a oprit livrările de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, pentru un termen nedefinit. Asta după ce oprise livrările trei zile pentru lucrări de mentenanţă.

Aceasta este acum strategia Rusiei. Să înspăimânte populatiaa ţărilor occidentale cu inflaţia din zona energiei şi cu frigul care se va instala în casele europenilor la iarnă.

Dacă în absenţa încălzirii cu gaze,  majoritatea cetăţenilor vor apela la încălzirea electrică, este clar că reţelele electrice nu vor rezista la un consum de câteva ori mai mare.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a asigurat, sâmbătă, că Uniunea Europeană este „bine pregătită” în caz de sistare totală a livrărilor de gaz rusesc, datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie. Să sperăm că are dreptate, deşi mă îndoiesc.

Situaţia din Marea Britanie

Preţul alimentelor din Marea Britanie a atins „cea mai mare rată a inflaţiei din august 2008”, pe măsură ce ţara resimte impactul războiului din Ucraina, potrivit British Retail Consortium (BRC).

„Creșterea prețurilor din magazine contribuie la inflația generală din Marea Britanie, care, potrivit unor analiști, ar putea depăși 18% în 2023. Situația este sumbră atât pentru consumatori, cât și pentru retaileri”.  

Banca americană de investiţii Goldman Sachs, spune şi ea acelaşi lucru:  inflaţia generală ar putea atinge un vârf de 22,4% şi produsul intern brut ar putea scădea cu 3,4% în Marea Britanie, dacă costurile energiei vor continua să crească în ritmul actual.

Estimarea vine după ce, potrivit aşteptărilor,  gospodăriile britanice vor fi afectate de o creştere estimată de 80% a facturilor energiei în lunile următoare, ducând factura medie anuală a gospodăriilor la 3.549 de lire sterline, de la 1.971 de lire sterline, şi agravând criza existentă a costului vieţii din ţară.

G7 plănuieşte plafonarea preţului produselor energetice provenite din Rusia

PIB-ul Rusiei, provine în procent de 50% din exportul de hidrocarburi. Ne-am fi aşteptat ca Rusia să fie prima afectată dacă reduce exportul de hidrocarburi.

Spirala inflaţiei  preţurilor la energie din ultimele luni a adus câştiguri importante şi nesteptate pentru Rusia, care a reuşit să-şi vândă produsele energetice la preţuri nesperate. Şi-a făcut un buffer financiar care nu se ştie cât timp îi va ajunge.

Este o luptă contracronometru. Cine cedează primul, Rusia sau occidentul.

„Grupul celor Șapte” reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea însumează 60% din produsul intern brut (PIB) la nivel mondial și totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din întreaga lume.

G7 şi-a propus să instaleze o plafonare a preţurilor la energia provenită din Rusia. Cât de tare ar afecta această măsură economia Rusiei rezultă şi din reacţia Moscovei.

Companiile care impun plafoane de preţ nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Aceeaşi ameninţare   a venit şi din partea vicepremierul rus, Aleksandr Novak.

Ursula von der Leyen, a afirmat că a sosit momentul că Uniunea Europeană să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc.

Drept reacţie, Dmitri Medvedev,  vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a transmis că dacă UE va lua o asemenea măsură, Rusia îi va sista livrările de gaz natural. „Pur şi simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa”, spune Medvedev.

Cine va „clipi” prima? Rusia sau Europa? Aceasta este miza. Între frigul din casele europenilor şi dorinţa de a lăsa fără bani Rusia invadatoare, ce va prevala? Şi dacă manifestaţiile, precum cele de la Praga, se vor extinde în principalele ţări europene?

Lumea liberă este într-o situaţie critică. Sigur că nu este bine să fie prizoniera Rusiei în materie de produse energetice. Dar decuplarea de la principalul furnizor de gaze şi petrol nu se poate face simplu şi uşor.  Şi cere timp, iar iarna bate la uşă. Când se va instala frigul şi cât de aspru va fi? Nimeni nu poate prezice.

Între viaţa propriilor cetăţeni şi îngenuncherea Rusiei invadatoare, ce va alege Europa?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite