USL s-a rupt. Predicţii politice împlinite şi ce urmează în 2014

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distributia puteriii dupa ruptura USL
Distributia puteriii dupa ruptura USL

În urmă cu un an, exact pe 26 februarie 2013, scriam pentru Adevarul un editorial în care mă întrebam dacă îşi permite PSD 20 de ani de absenţă de la Cotroceni.

În esenţă, atunci spuneam că USL este un proiect construit în jurul unui singur obiectiv major,  eliminarea din viaţa politică a lui Traian Băsescu şi că, după ce va dispărea liantul fondator, va dispărea şi USL în mod natural. De asemenea, mai spuneam că este foarte dificil de imaginat o situaţie în care PSD nu ar intra în cursa prezidenţială din 2014 cu un candidat propriu.

Iată că după exact un an, avem confirmarea oficială a lucrurilor pe care le anticipam atunci. USL s-a rupt, iar ruptura a venit dintr-un singur motiv: confirmarea faptului că proiectul prezidenţial al PSD nu are legătură cu Crin Antonescu şi care a deternimat o reacţie naturală a liderului liberal de a face pace cu duşmanul comun, Traian Băsescu, liantul fondator, acum dispărut, al constituirii Uniunii Social Liberale.

Motivele pentru care PSD a renunţat la proiectul Crin Antonescu Preşedinte sunt mai multe. Primul are legătură cu eşecul modificării Constituţiei care înseamnă menţinerea unei funcţii prezidenţiale puternice pe profilul constituţional actual. Al doilea, decurge din primul. Un preşedinte care are pârghii puternice de a alcătui majorităţi prezidenţiale, înseamnă un preşedinte care controlează formarea guvernelor. PSD nu putea ceda o asemenea putere unui partid de două ori mai mic. Ceea ce nu duce la al treilea motiv. Lipsa de încredere a PSD în Crin Antonescu şi în PNL.

Problemele de încredere reciprocă au măcinat până la urmă cel mai mult la fundaţia USL. Voci liberale vorbeau încă de la începutul anului trecut, după înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL, despre un tandem liberal preşedinte-premier format din Antonescu şi Iohannis. Deloc întâmplător, spuneam şi în editorialul meu de anul trecut, 80% din timpul alocat conferinţei de presă prilejuite de intrarea primarului Sibiului în PNL a fost dedicat ipotezei Klaus Johannis prim-ministru liberal. Prin urmare, încrederea PSD în comportamentul unui Crin Antonescu preşedinte al României a fost serios afectată. La rândul său, liderul PNL nu avea mari motive să se încreadă în promisiunea PSD de a-l susţine la alegerile prezidenţiale, în primul rând din motivele expuse anterior, dar şi ca urmare a semnalelor tot mai clare care îi veneau din interiorul PSD.

Dincolo de toate expicaţiile, inevitabilul s-a produs, iar energiile se vor concentra pe ce urmează.

PNL va veni, cel mai probabil cu tandemul Antonescu-Iohannis, fără a exclude cu totul o surpriză de efect în zona dreptei reunite între Antonescu şi… ”un premier extraordinar” care să dea lovitura în 2014.

Totuşi, prima şansă o păstrează PSD. Cu două condiţii. Unul. Să vină acum cu o formulă guvernamentală surpriză, care să confere încredere tocmai prin profesionalismul oamenilor pe care îi propune, mutând astfel atenţia publică din zona disputelor politicianiste, înspre guvernare. Preferabil buna guvernare. Şi doi, să vină cu un tandem alternativ care să acopere în mod credibil punctele vulnerabile ale lui Victor Ponta pe teme cheie precum echilibru politic, securitate naţională, politică externă, anticorupţie. Asta evident cu condiţia ca aşteptările populaţiei legate de economie, locuri de muncă, venituri să fie acoperite cât mai bine de noua formulă guvernamentală.

În lipsa îndeplinirii acestor condiţii, jocul politic se deschide total, ceea ce, până la urmă, este foarte bine pentru democraţia românească în ansamblu şi probabil mai puţin bine pentru coerenţa şi consistenţa politicilor publice care au nevoie de  continuitate şi stabilitate.

P.S. Invitarea UDMR să intre acum la guvernare, cu arme şi bagaje, ar putea fi un semnal al deciziei lui Victor Ponta de a-şi asigura o majoritate parlamentară stabilă care să-I garanteze funcţia de prim-ministru şi după prezidenţiale, indiferent de rezultatul alegerilor. Dacă aşa stau lucrurile, jocul se complică şi mai mult…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite