Unionismul, Maia Sandu şi viitorul incert al Republicii Moldova
0Viitorul Republicii Moldova este incert atâta timp cât la butoanele puterii politice de la Chişinău se află oligarhul Vladimir Plahotniuc şi politicienii săi cumpăraţi la kilogram întrucât drumul european este compromis, iar perspectiva integrării în cadrul Uniunii Euro-Asiatice ar putea deveni o opţiune serioasă, dacă forţele pro-putiniste moldave vor câştiga votul popular.
În momentul de faţă, unionismul ar putea să fie liantul care să stea la baza unei platforme politice credibile în faţa binomului PDM-PSRM, în vederea alegerilor parlamentare de anul viitor. Dacă va schimba sau nu Vladimir Plahotniuc legislaţia electorală este greu de spus, întrucât europenii nu mai pot fi păcăliţi uşor cu un PR politic agresiv şi cosmetizat în culori europene.
Până atunci, partidele pro-unioniste împreună cu societatea civilă au în opinia mea o şansă unică să construiască o alternativă solidă la teatrul politic pe care Plahotniuc îl orchestrează sub diferite forme de aproape 10 ani. Drumul a fost deschis de Traian Băsescu încă din toamna trecută când a încercat să joace pe eşichierul de la Chişinău o carte a unionismului, care în următorii ani s-ar putea dovedi unica alternativă a R.Moldova de a ieşi din zona gri dintre EST şi VEST.
Alegerile locale parţiale pentru primăria Chişinăului din această vară le-a demonstrat forţelor pro-unioniste că numai împreună ar putea învinge sistemul ermetic impus de Plahotniuc în R. Moldova, dar orgoliile şi acuzaţiile reciproce sunt prea puternice în faţa dialogului şi a negocierii.
"România este o ţară frumoasă, care nu ar trebui să aibă hotar la Prut", a declarat preşedintele PAS, Maia Sandu.
Binomul Maia Sandu-Andrei Năstase a eşuat în construcţia aşa zisei "Mişcări de Rezistenţă" întrucât regimul lui Plahotniuc a avut grijă să o compromită imagologic cu ajutorul oamenilor din cadrul coloanei a cincea a putinismului, iar declaraţiile de genul că “Unirea cu România este nerealistă” nu le-au adus puncte electorale şi nici un capital consistent de imagine.
În momentul de faţă, liderul PAS, Maia Sandu pare că înţeles greşeala pe care a făcut toamna trecută prin declaraţiile sale anti-unioniste, când a blocat orice tentativă de negociere pe eşichierul formaţiunilor unioniste. În schimb, Andrei Năstase nu a înţeles nici în momentul de faţă că Traian Băsescu nu avea cum să schimbe peste noapte jocul politic de la Chişinău, ci doar putea să coaguleze o forţă politică unitară, care să vină pe un proiect de durată, dar legitim: REUNIFICAREA.
„Nu este real ca Uniunea Europeană să permită unui stat membru să înghită un teritoriu care este corupt, divizat şi care nu este un stat de drept”, declara Maia Sandu, la Congresul PAS în septembrie 2017.
Acum, liderul PAS susţine că guvernarea R. Moldova ar trebui să intervină cu proiecte concrete în comun cu România, în cazul apropierii celor două maluri de Prut, iar partidele unioniste ar trebui să facă acest lucru.
Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.