Trump contraatacă și acuză că este „victima unuia dintre cele mai teribile abuzuri de putere din istoria SUA”

0
0
Publicat:

Desigur, știți despre ce e vorba: pentru prima oară în istoria SUA, un fost președinte a fost inculpat oficial de către un tribunal din Miami pentru 37 capete de acuzare care vizează infracțiuni extrem de grave comise de Trump care, la terminarea mandatului, a luat acasă, la reședința sa din Florida, mii de documente dintre care unele țin de securitatea națională. Conform legii, ar fi trebuit să predea totul arhivelor Naționale. Nu numai că n-a făcut asta, dar a și refuzat cererile repetate -susținute de cei de la FBI – de a se conforma cerințelor legale, restituind doar o mică parte din documente.

Picture1 png

Cunoașteți povestea, dar cred că, înainte de a trece la prezentarea poziției lui Trump, poate extrem de plină de consecințe pentru ce va fi virulența viitoarei campanii prezidențiale, este foarte important să accesați în totalitate, „dosarul Trump”. În finalul acestui text, puteți accesa întreg pachetul de documente, cu acuzațiile și expunerile de motive care sunt într-adevăr spectaculoasă, nu numai prin unicitatea acuzațiilor, ci și prin ceea ce put implica pentru viitorul politicii americane și validitatea procedurilor legale într-o democrație. Până acum, accesul a fost limitat la documentul de inculpare, dar este normal să puteți citi absolut tot ce este acum inclus în acest set de acte.

Picture2 png
Picture3 png

Despre asta este vorba? Este pusă în dubiu validitatea, credibilitatea și valoarea funcțională a sistemului de justiție din SUA și acțiunea democratică în statul care se prezintă ca având cel mai avansat sistem în domeniu? În principi, asemene lucruri nu puteau și nu pot fi puse sub semnul întrebării.

O face acum însuși Donald Trum, fost președinte al SUA și care trebuie creditat (oare?) că știe ce spune. A spus ieri, în cadrul a două reuniuni politice ale republicanilor că ancheta împotriva sa a fost lansată doar din motive strict politice, având în vedere cea de-a doua sa candidatură pentru Casa Albă. „De-asta o fac, dacă nu aș fi fost candidat, nu ar fi existat vânătoarea asta de vrăjitoare, nu ar mai fi existat vreo inculpare...avem de-a face cu nebuni furioși...Inculparea fără obiect la care sunt supus din partea ministerului instrumentalizat al justiției guvernului lui Biden, se va număra printre cele mai teribile abuzuri de putere din istoria SUA”.

Trump continuă și ridică mult nivelul atacului, vorbind acum direct despre acțiunea adversarilor democrați nu doar împotriva lui, ci ca parte a unui demers conștient de a submina existența statului în actuala sa definiție constituțională: „Au lansat o vânătoare de vrăjitoare după alta pentru a ne opri mișcarea noastră, pentru a afirmarea voinței poporului american...De fapt, pe fond, ei nu au ceva cu mine, ci cu voi toți”. Mai mult, intră și pe un registru chiar și mai înalt, prezentându-se ca erou jertfit de altarul libertății naționale: „Singura crimă de care sunt vinovat este de a apăra națiunea noastră împotriva celor care vor s-o distrugă”.

De aici, logic, vine pasul următor: Trump afirmă că următoarea campanie prezidențială nu va însemna, cum a fost până acum, o simplă confruntare politică între republicani și democrați, ci între „statul paralel” și democrația americană: „fie avem u stat paralel (deep state) sau avem o democrație. Va trebui să avem una sau alta. Și suntem la punctul decisiv...Fie înving ei, fie noi. Este simplu.. Fie ei sunt învingători, fie noi”.

Cred că aceasta va fi principala temă de campanie, însemnată și mereu mai importantă pe măsură ce, deja, servește ca motiv de reunire a forțelor republicanilor în jurul lui Trump, simțind că dincolo de realitatea faptelor, electoratul america ar putea fi mult mai sensibil la lupta politică în termenii sintetizați de Trump: „Statul Paralel (Deep State) și Stânga precum și vehiculul pe care-l folosesc, Știrile de presă false ( Mass Media Știrilor False) au înnebunit de tot și nici măcar nu știu asta.).

Caz în care, dacă mișcarea prinde, vom asista, și poate nu doar în America, la abandonarea vechiului stil de campanie electoral bazat pe ideologii și programe, îndreptându-ne exclusiv spre acest domeniu al acuzațiilor gigantice și a replicilor la fel de dure, într-un angrenaj nesfârșit bazat pe teoria conspirației mereu înnoită pentru uzul privitorilor fascinați de apropierea viitoarelor lupte cu gladiatori. Și nu doar în SUA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite