Trimitem un român în Republica Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul român Siegfried Mureşan FOTO: Eduard Enea
Europarlamentarul român Siegfried Mureşan FOTO: Eduard Enea

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, este o figură senină, plăcută printre politicienii de la Chişinău, însă rezultatele sale sunt modeste şi mai degrabă simbolice. Prima oară când l-am cunoscut la o conferinţă la Chişinău, Tapiola îşi mărturisea tristeţea faţă de politicienii moldoveni în faţa jurnaliştilor.

Nu m-am abţinut să nu-l întreb de ce este trist şi dacă îşi permite o astfel de stare când starea de lucruri în Moldova era foarte tensionată deoarece urmau alegerile parlamentare care puteau schimba majoritatea pro-europeană din legislativul moldovenesc. Miza era mare, din câte se înţelege! Tapiola mi-a răspuns atunci că „tristeţea îl face să treacă la acţiune”. Până în prezent, agenda sa în Moldova înregistrează succese modice, iar acţiunile sale nu au avut urmări vizibile pentru cetăţenii Republicii Moldova în ciuda numeroaselor conferinţe ţinute de Tapiola. După unele guri rele, modic ar fi un eufemism în contextul de faţă.

UE trebuia să-şi asume un rol mai activ în Moldova


Într-adevăr, diplomatul european Tapiola s-a declarat suprins de furtul miliardului de dolari de la Chişinău, adăugând că nu percepe şi nu înţelege cum este posibil să furi o sumă atât de mare de bani într-o ţară atât de mică ca Republica Moldova, însă rezultatele sale nu se văd.

pirkka tapiola FOTO Alexandru Tarlev

În acest cadru şi context, europarlamentarul Siegfried Mureşan consideră că este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant din partea UE care să păstreze permanent dialogul cu autorităţile de la Chişinău pentru gestionarea parcursului european al Republicii Moldova.

Cred că Uniunea Europeană are nevoie să desemneze câte un Înalt Reprezentant pentru fiecare zonă de conflict. Cred că UE trebuia să facă mai mult, trebuia să joace un rol mai activ. Să nu se rezume a observa, a monitoriza evoluţiile şi a-şi manifesta disponibilitatea de a lucra cu orice guvern de la Chişinău, fiindcă în timp ce jucătorul dinspre Est este activ la fiecare etapă, nu ajunge ca noi să spunem că vrem ca lucrurile să iasă bine la sfârşit, fiindcă nu vor ieşi bine dacă nu suntem şi noi activi în fiecare etapă ", a explicat marţi Siegfried Mureşan la Parlamentul European.

România poate ajuta mai mult Moldova?

Sunt de acord cu o astfel de iniţiativă a europarlamentarului. Se pare că UE vrea să-l treacă pe linie moartă pe Tapiola. Poate îl vor păstra, totuşi, pe Wicher Slagter, care a dovedit de câteva ori fermitate în relaţia cu elita de la Chişinău. Un astfel de om cu o experienţă relevantă ar fi bine să aibă un loc în viitoarea ecuaţie europeană pentru Moldova.

Există şi un argument de ordin tehnic care explică de ce soluţia Tapiola nu poate fi decât păguboasă pentru UE şi Republica Moldova.

„Pur şi simplu, nu este nici uman, nici instituţional posibil ca o singură persoană să acorde zilnic atenţie sporită asupra a 20 de ţări, 20 de conflicte. Situaţia din Republica Moldova, situaţia din Macedonia, unde a fost nevoie europeană pentru organizarea unor noi alegeri. Vedem escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah, nu mai vorbesc de situaţia din Ucraina, Crimeea", apreciază Mureşan.

Poate prin această iniţiativă a venit momentul mult aşteptat şi peste Prut, pentru ca România să se implice mai mult în Republica Moldova. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite