Ţara lui Moş Teacă, Dottore şi Somnorilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul risc cu zarva lui Moş Teacă este să răzbată răcnetele colonelului prin zidurile de la Cotroceni.

Cu părul vâlvoi şi ochii ieşiţi din orbite, un colonel supărat foc răcneşte la noi: „Dacă cei de la Curtea Constituţională nu validează referendumul, facem haos în ţară!"

România este deja în haos din pricina unor indivizi la fel de iresponsabili şi rudimentari în mentalitate ca rezervistul Mircea Dogaru. Un colonel devenit lider sindical peste foşti militari, care nu au bunul-simţ să priceapă că economia nu mai suportă pensii nesimţite şi mii de bugetari plătiţi degeaba. Sunt oameni rupţi de realitate. Trec prin drama schimbării şi refuză să accepte că trecutul după care plâng nu mai există. Într-o societate normală, un individ ca domnul Dogaru putea ameninţa cu haosul cel mult porumbeii şi câinii vagabonzi din parcul în care îşi plimbă nepoţii.

Pentru că nu suntem o ţară normală, colonelul Dogaru e vedetă de televiziune, încurajat de liderii USL care au nevoie să poată organiza rapid scandal în stradă. Rupt complet de realitate, Moş Teacă visează gălăgios la desfiinţarea Curţii Constituţionale şi multe alte bazaconii pentru care orice politician responsabil şi cât de cât educat democratic i-ar trânti uşa în nas.

Problema României este că cei mai importanţi lideri care exercită acum puterea politică şi administrativă văd în Moş Teacă un partener important de dialog. „Cine se aseamănă, se adună!" Acesta este probabil motivul pentru care liderii USL au semnat şi un protocol cu Moş Teacă. Un fel de testament al democraţiei din România.

Când a ajuns în faţa publicului nebunia semnată cu colonelul Dogaru, prim-ministrul Victor Ponta a făcut ceea ce ştie el mai bine: a minţit cu seninătate. „Am semnat doar o pagină", a explicat Dottore. Este un răspuns perfect normal pentru un hoţ intelectual. Putea să spună adevărul plagiatorul Victor Ponta? Dacă avea caracterul care să-l determine să spună adevărul, nu ajungea până la cumetria cu nervosul Moş Teacă. Ponta mai are şi interesul să-l ţină în priză pe Mircea Dogaru. Cu cât este mai mult circ în ţară, cu atât este mai bine acoperită întrebarea: Domnule Ponta, ce facem cu plagiatul? Ne asumăm şi noi răspunderea pentru furtul intelectual? Demisionăm, aşa cum este cazul?

Singurul risc cu zarva lui Moş Teacă este să răzbată răcnetele colonelului prin zidurile de la Cotroceni şi să-l trezească din somn pe preşedintele interimar Crin Antonescu. Alt personaj a cărui evoluţie spune totul despre ţărişoara noastră. Cel mai leneş şi absent parlamentar al României s-a recompensat singur cu cea mai înaltă funcţie în stat. După ce s-a instalat la Cotroceni, Somnorilă s-a apucat să facă exact lucrurile pentru care l-a trimis în garaj pe Traian Băsescu. „Toţi o apă şi-un pământ!"

Mălin Bot este redactor-şef adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite