Tăcerea preşedintelui. Şi cine ne lămureşte ce se întâmplă cu noi şi cu ţara noastră?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim vremuri grele. Afectate de multiple crize: politică, pandemia, explozia preţurilor la energie. Cu atât mai mult aveam nevoie ca vocea cea mai autorizată să ne explice ce se întâmplă cu noi şi cu ţara noastră. Au trecut multe luni bune de când preşedintele  refuză să ţină conferinţe de presă la care să răspundă detaliat la întrebările ziariştilor. Oare de ce?

Preşedintele ţării este beneficiarul celor mai importante informaţii interne şi externe. Mai mult, opinia generală este că se află în spatele crizei politice pe care o traversăm. Nu ar fi fost normal să explice populaţiei ce ni se întâmplă, şi la ce să ne aşteptăm? Altfel, se întâmplă ce vedem: pierderea încrederii cetăţenilor în toate instituţiile statului. Pentru că preşedintele, mediatorul funcţionării instituţiilor, este primul obligat de Constituţie să ne lămurească, argumentat,  asupra crizelor şi încercărilor prin care trecem.

Criza politică

A devenit tot mai clar că preşedintele Iohannis se află în spatele crizei politice prin care am trecut şi care nu s-a terminat încă. Florin Cîţu, sluga credincioasă şi obedientă a preşedintelui, a executat ordinul acestuia de a scoate USR de la guvernare şi a aduce PSD în locul lor. Asta după ce ani la rând au vituperat, demonizat, criticat, condamnat PSD, ca fiind principalul duşman al poporului român. Nu trebuia să explica poporului român de ce a ales să facă această schimbare, care-i modifică cu 180 de grade poziţia susţinută ani de zile? În lipsa acestor explicaţii fiecare a crezut ce i s-a părut, sau a preluat explicaţiile altor comentatori.

Că preşedintele este autorul ordinului excluderii USR de la guvernare stă şi declaraţia sa, la câteva zile după ce premierul Cîţu a încălcat grav Acordul de guvernare al coaliţiei PNL-USR-UDMR şi a provocat demisia miniştrilor USR:

Dinamitarea Coaliţiei şi compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică şi socială. Dezvoltarea comunităţilor din România este absolut necesară şi nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin”.

Nu USR a practicat un joc politic meschin, ci preşedintele Iohannis şi Florin Cîţu, care au încălcat Acordul de guvernare când l-au dat afară pe ministrul Stelian Ion şi au promovat PNDL 3 fără acordul coaliţiei de guvernare. Pentru PNDL 3,  USR a cerut asigurări că nu se vor mai fura banii cum s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2. Ce era rău în aceste cerinţe? Ne explică şi nouă preşedintele Iohannis?

Conform declaraţiilor ministrului Stelian Ion, neconfirmate dar nici dezminţite de preşedinte, acesta s-ar fi opus desfiinţării SIIJ, şi ar fi fost nemulţumit de concursul pentru şefii de parchete organizat de ministrul Stelian Ion. Ar fi preferat, probabil, să numească el şefii de parchete, cine ştie după ce criterii.

Până la urmă, chiar ministrul PNL, Dan Vîlceanu, recunoaşte că ministrul Ghinea a fost foarte bun, iar PNRR-ul românesc este unul dintre cele mai bune. Despre ministrul Cătălin Drulă care s-a luat în piept cu mafia sindicală de la metrou şi a fost tot timpul prezent pe şantiere, preşedintele nu are niciun cuvânt de apreciere.

Preşedintele a intervenit direct şi brutal la Congresul PNL pentru alegerea ca şef a lui Florin Cîţu şi eliminarea lui Ludovic Orban, devenit indezirabil pentru preşedinte pentru că a îndrăznit să-i spună:  aiasta nu se poate, Maria Ta!

A urmat „schimbarea”. Sluga credincioasă,  premierul Cîţu, a fost inclocuit de altă slugă credincioasă lui Iohannis, Nicolae Ciucă. Iar din guvernul „în jurul PNL”, am ajuns la un guvern în jurul PSD vioara întâi, deţinând şi cele mai importante ministere.

S-a ajuns până acolo unde ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face „mişto” de şeful PNL.

"Nu înţeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care nu a făcut nimic în ce priveşte campania de vaccinare, a compromis-o prin declaraţii”… „Cred că specialistul în economie Cîţu a consultat specialistul în sănătate Cîţu şi v-a transmis dvs informaţiile”.

Discuţii interminabile se poartă în cadrul coaliţiei asupra bugetului pe 2022, asupra certificatului verde, introducerea taxei de solidaritate şi multele altele. Este dificil să avem un buget aprobat anul acesta, aşa încât cel mai probabil vom intra în 2022 fără buget. Şi ce facem cu criza exploziei preţurilor la energie?

N-am auzit nimic din gura preşedintelui despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, deşi vedem zilnic la televizor cazul unor instituţii care cheltuie degeaba banii statului. Cum vede preşedintele această situaţie stranie? De ce să dăm bani unora care nu contribuie cu nimic la bunul mers al societăţii?

Ce părere are preşedintele despre certificatul verde? Dar despre apariţia de noi taxe în 2022? Dar despre absenţa testelor de salivă din şcoli? Despre relaxarea restricţiilor impuse de pandemie? Nu ar fi corect să aflăm de la domnia sa poziţia faţă de problemele importante ale ţării, care ne frământă pe toţi?

Nemulţumirea totală a PNL-Cîţu faţă de actuala coaliţie a condus la apariţia unor zvonuri conform cărora Florin Cîţu ar urmări chiar spargerea actualei coaliţii de guvernare, în condiţiile în care PSD a început să-i dea peste nas şi să-l ia la „mişto”.

Preşedintele şi lupta anticorupţie

A fost ani de zile tema predilectă a preşedintelui şi a PNL. Dintr-o dată, subiectul a dispărut din declaraţiile preşedintelui. Premierul Ciucă, cu acordul expres sau implicit al preşedintelui, l-a admis pe Marian Neacşu, fost condamnat penal, în funcţia importantă de şef al SGG. Se pare că şi plagiatorul Florin Roman, ministrul fără nicio legătură cu ministerul pe care-l conduce, îşi va păstra funcţia. Posibil tot cu aprobarea tacită a preşedintelui Iohannis, care nu vrea să supere „echipa câştigătoare”. Ce părere are preşedintele Iohannis despre moralitate în politică? La situaţia susţinerii de către PNL-Orban a şefilor de la Iaşi, Chirica şi Alexa, preşedintele a reacţionat violent. Acum, când e vorba de PSD-istul Marian Neacşu, tace complice!

Nici la trecerea prin guvern a programului PNDL 3 preşedintele nu a avut obiecţii. Faptul că nu conţinea mecanisme de împiedecare a faptelor de corupţie n-a contat în aprecierea sa.

DNA nu mai are susţinere politică şi financiară să ducă mai departe lupta anticorupţie, spre deosebire de ce se întâmplă în Republica Moldova şi Bulgaria. Ridicarea MCV şi intrarea în spaţiul Schengen depind de continuarea luptei anticorupţie de la noi.

Suntem în plan cu îndeplinirea reformelor cerute de PNRR? Sau ne luăm adio de la următoarele tranşe de bani, şi dăm înapoi şi avansurile primite. Ce ştie preşedintele în această problemă? Mister peste mister!

România Educată

Este proiectul preşedintelui, fără autori, alţii decât preşedintele Iohannis. Care nu are experienţă şi studii în Ştiinţele Educaţiei, nici carieră universitară în spate. A fost criticat de mai toţi experţii în ştiinţele educaţiei, precum Mircea Miclea, dar şi de oameni de cultură, de-ar fi să-l cităm doar pe Gabriel Liiceanu.

 Pe 10 septembrie şi 1 octombrie trebuia să avem un pachet legislativ şi Legea Educaţiei. Nu le-am avut. Pe 10 decembrie trebuia să avem o echipă de coordonare a proiectului România Educată. Nu o avem, probabil din motivul că experţii în domeniul educaţiei au refuzat să facă parte din această comisie.

Pretenţia preşedintelui că domnia sa este cel mai bun expert în Ştiinţele Educaţiei nu a fost lămurită în vreun fel. Invocarea faptului că au avut loc consultări, nu se ştie cu cine şi despre ce, nu ne ajută cu nimic. Important era produsul final, proiectul România Educată, care nu are acordul experţilor în educaţie şi a oamenilor de cultură din România.

Dacă preşedintele răspundea la întrebările ziariştilor şi lămurea toate aceste chestiuni, poate că alta era poziţia societăţii faţă de proiectul România Educată. N-a făcut-o, să nu se aştepte la implementarea proiectului personal.

A fost o perioadă frumoasă, în care preşedintele organiza săptămânal conferinţe de presă, în care răspundea întrebărilor ziariştilor. Cred că de şase luni n-am mai văzut astfel de conferinţe de presă. Consecinţa, gradul de îngrijorare şi neînţelegere din rândul populaţiei, asupra crizelor prin care trecem. Altă consecinţă, pierderea încrederii în instituţiile statului, fapt ce se vede pregnant în situaţia vaccinării. Cât timp ne va mai ţine preşedintele Iohannis neştiutori şi nelămuriţi asupra a tot ce ni se întâmplă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite