Ştirea Zilei: 8,2 miliarde euro aprobate pentru România prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil cea mai importantă veste a zilei vine de la Bruxelles, unde Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru România, cu un buget de 8,2 miliarde euro, a fost adoptat astăzi de Comisia Europeană în prezenţa comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh.

Ne putem aştepta ca investiţiile realizate prin POR să ducă la o îmbunătăţirea semnificativă a ratei de dezvoltare a României într-o gamă variată de domenii. Bugetul POR pentru România are o valoare totală  de 8,2 miliarde euro, iar prin intermediul acestuia se vor crea noi locuri de muncă, se vor finanţa proiecte de mediu, de dezvoltare a infrastructurii locale, se va oferi sprijin IMM-urilor pentru a deveni mai competitive şi vor fi susţinute proiecte de dezvoltare regională.

POR este unul dintre cele mai mari programe de investiţii din UE şi reprezintă o şansă foarte importantă pentru dezvoltarea României şi reducerea decalajelor, atât între regiunile ţării, cât şi faţă de media europeană.

Potrivit informaţiilor oficiale, printre obiectivele programului se numără sprijinirea IMM-urilor, facilitarea unui acces mai bun la servicii sociale, comunitare şi de sănătate, investiţii pentru îmbunătăţirea calitatăţii vieţii la oraş, pentru crearea şi amenajarea de spaţii verzi, pentru un transport accesibil şi curat şi pentru dezvoltarea zonelor urbane defavorizate.

Programul va sprijini, de asemenea, includerea comunităţilor marginalizate şi adaptarea educaţiei şi a formărilor profesionale la nevoile pieţei de muncă. Un accent special va fi pus pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor, pentru a contribui în mod semnificativ la tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Printre rezultatele concrete aşteptate se numără sprijinirea a 5.000 de IMM-uri, asigurarea de servicii îmbunătăţite de asistenţă medicală primară pentru 500.000 de români, creşterea cu aprox. 140 de milioane a numărului de pasageri de transport public urban, reabilitarea a mai mult de 2.000 de km de drumuri şi crearea a 224.000 mp de spaţii verzi în oraşe şi multe altele.

Aşadar, astăzi s-a adoptat unul dintre cele mai mari programe de investiţii din UE, iar ţara noastră are oportunitatea să acceseze fondurile europene puse la dispoziţie pentru a se dezvolta semnificativ pe toate planurile şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor. Primul pas a fost făcut, acum urmează partea cea mai importantă: scrierea proiectelor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite