Statul român trebuie să acționeze cu adevărat ca un partener pentru antreprenorii și inovatorii din transporturi și energie!

0
0
Publicat:

Joi, 7 decembrie, am avut onoarea de a participa ca speaker la Forumul Mobilității Sustenabile organizat la București de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile.

Prezentarea mea s-a referit la Rețeaua Transeuropeană de Transport "TEN-T" și Infrastructura Energetică Transeuropeană "TEN-E" ca instrumente indispensabile pentru creșterea pieței interne și respectarea obiectivelor legate de mediu și de dezvoltarea durabilă.

Mesajul meu, transmis în prezența doamnei comisar european Adina Vălean și a mai multor colegi, miniștri în Guvernul României, a fost și este că mi-aș dori enorm ca Statul român să acționeze cu adevărat ca un partener pentru antreprenorii și inovatorii din aceste domenii în care țara noastră poate deveni nu doar lider regional ci și european.

Dacă Uniunea Europeană, prin efortul comun al Statelor Membre și al Instituțiilor Europene, Parlamentul European fiind în prima linie, va reuși să își atingă țintele și ambițiile pentru a construi o economie cu adevărat sustenabilă și un mediu curat, iar eu cred că împreună vom reuși, este evident, din punctul meu de vedere, că rețelele transeuropene de energie și transport sunt cel mai bun mod pentru a ne atinge obiectivele.

Este evident, în primul rând, pentru că nu vom reuși decarbonizare economiei, a transporturilor și a mobilității, în cazul de față, decât prin crearea unui flux permanent, interconectat, de energie curată, în principal electrică dar nu exclusiv, produsă la rândul ei curat, și un flux independent de factori externi, de țări terțe.

Avem, prin urmare, nevoie de un răspuns comun, european, care să ne includă pe toți, la nivel State Membre, iar aici eu cred că România trebuie, desigur, să preia o parte din ambiția exprimată de Europa și să își fructifice șansa imensă de a deveni lider, cel puțin regional, în aceste domenii.

Și să nu uităm faptul că în conformitate cu Tratatul de la Maastricht, UE are sarcina de a crea și de a dezvolta TEN în domeniile transporturilor și energiei, dar și al telecomunicațiilor, pentru a contribui la dezvoltarea pieței interne, la consolidarea coeziunii economice și sociale.

Suntem așadar în fața unor transformări care, așa cum a fost și în cazul Internetului, ne dă ocazia de a arde etape, de a crea locuri de muncă de calitate și, ceea ce mă bucură în mod deosebit, de a sprijini apariția sau consolidarea unor actori privați români de top.

Vorbim într-adevăr de politici europene, vorbim despre decizii luate la nivel politic, dar aplicarea lor, implementarea lor, nu este făcută nici pentru Parlamentul European, nici pentru Comisia Europeană, ci pentru cetățeni și pentru mediul privat.

Insist asupra acestui aspect și mi-aș dori enorm ca Statul român să acționeze cu adevărat ca un partener pentru antreprenorii și inovatorii din aceste domenii. Fără ei, o spun clar și o cred cu toată tăria, toate aceste planuri vor eșua. Și nimeni de aici, sau de la Bruxelles, nu își dorește acest lucru. Am pierde cu toții.

Mai vreau să salut cu această ocazia un fapt îmbucurător: românii, într-un număr tot mai mare, începe să aleagă mașinile electrice sau hibride, ceea ce reprezintă un semnal foarte bun, cred eu, asupra modului în care oamenii înțeleg și adoptă nu doar schimbarea ci și, în cazul protejării mediului, nevoia de schimbare.

Desigur, ea trebuie însoțită, iar colegii membrii ai Guvernului au vorbit despre asta, de construcția, tot de către mediul privat, a unei rețele de stații de încărcare cu acoperire națională.

Aș vrea, și sunt sigur că nu e o remarcă originală, să accentuez și faptul că energia care va alimenta acele stații și mașinile care vor veni pentru încărcare, trebuie să fie la rândul ei una curată! Altfel, ce am făcut?

Mai cred de asemenea că inclusiv industria auto, în ce privește mașinile electrice, va trebui să evolueze și să inoveze pentru că din toate datele disponibile acum, ea continuă să depindă în mare parte de minerit. Este un aspect care nu cred că poate fi omis. Spun asta nu pentru că personal aș avea ceva împotriva mineritului, nici vorbă, dar nu putem să promovăm energia curată din toți plămânii și să nu vedem că ea depinde de una care ani de zile, inclusiv la nivelul UE, inclusiv acum, a fost considerată ca un mare poluator. Cumva, această contradicție de mesaj va trebui balansată în spațiul public.

Referitor la energia curată, mai vreau și să trag un semnal de alarmă. După invazia rusă în Ucraina, s-a vorbit mult și s-a făcut mult pentru a reduce dependența UE, inclusiv a României, de furnizori de petrol sau gaze precum regimul Putin!

Nu aș vrea ca eliminând această dependență, care în mod clar trebuia eliminată, să o înlocuim cu alta! Resursele necesare construirii unei părți importante din mașinile electrice nu se află în țări democratice!

De aceea eu nu susțin în niciun caz eliminarea din mixul energetic a unor resurse precum cea nucleară, sau a gazelor naturale, resurse de care România dispune și care ne pot transforma nu doar în lideri regionali, ci în lideri europeni. Demersurile mele de la Bruxelles se încadrează în această linie și sper ca să fie susținute inclusiv de guvernul nostru.

Mesajul meu, așadar, este că trebuie să fim atenți în a nu promova exclusiv o soluție unică. Nu este bine pentru piață, nu este bine, o spun ca liberal, pentru o societate capitalistă, iar crearea de monopoluri nu este bună. Dimpotrivă, ce avem nevoie, exact ca în politică, este competiția, concurența, inclusiv la nivel de soluții și tehnologii pentru a ne atinge țintele și ambițiile climatice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite