SCHIMBĂ ROMÂNIA: "Silverwolfpet" - un alt mod de a face film

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa lui Andrei Constantinescu - SilverWolfPet
Echipa lui Andrei Constantinescu - SilverWolfPet

Tineri români fac filme independente şi seriale pentru web cu buget zero  reuşind chiar să câştige premii internaţionale. Care e secretul?

Andrei_Constantinescu_SilverWolfPet

 L-am cunoscut pe Andrei Constantinescu din pură întâmplare, graţie Facebook-ului. 

  

 Locuind în Phoenix, Arizona (SUA) şi fiind înscris în grupuri Facebook de filmmaking de aici, într-o zi am văzut un anunţ cu câstigatorii festivalului de film local Phoenix ComiCon pe anul 2012. Printre cei de acolo mi-a sărit în ochi numele de "Andrei Constantinescu", ceea ce mi-a aprins curiozitatea de a afla mai multe. 

Filmul lui de scurt metraj numit "Doctor Who - How to Stop a Timelord" a câştigat premiul de cel mai bun fan film din festival. Acest film este o parodie (intr-un fel) a unui cunoscut longeviv serial britanic numit "Doctor Who". Parodia poate fi vizionată aici.

  

 El şi echipa lui nu a fost prezenţi la festival, dar filmul lui a fost ales să participe de către organizatori care l-au găsit online. 

  

 Am vizionat "Doctor Who - How to Stop a Timelord" şi mi s-a părut o parodie foarte reuşită, deşi calitatea imaginii şi a sunetului nu au fost dintre cele mai bune (nici nu e de mirare având în vedere că au folosit o cameră video de amatori şi nu au avut echipament de sunet profesional). Dar jocul actorilor mi-a plăcut, Andrei, în special, fiind un comedian natural care cred eu că ar putea juca în filme de gen.

 Nu demult Andrei şi echipa (care e menţionată în mini-interviul lui lui mai jos) au lansat un serial de comedie original numit "Inspector Plustard" iar primul episod este deja online: "Inspector Plustard and the Fallen Groom" (e adevărat, personajul principal se aseamănă oarecum cu inspectorul Hercule Poirot iar motivul va fi dezvăluit mai târziu în serial) 

 Pentru ca să acopere unele costuri de producţie, ei au lansat şi o campanie de strângere de fonduri pe site-ul de crowdfunding Indiegogo. Orice sumă donată îi ajută să meargă mai departe. 

  

 Neavând prea mult sprijin material (de unde şi încercarea de strângere de fonduri), echipa lui Andrei face cam totul: scenariul, regia, muzica (de multe ori originală), manevrarea camerelor şi a luminilor, costume, machiaj, sunet, efectele speciale. O echipă de guerilla filmmaking adevărat. 

 Pentru că ei îşi prezintă creaţiile doar online şi-au construit un website - Silverwolfpet.com - şi un canal pe Youtube

  

 Genul de umor abordat de ei e un gen de umor britanic iar limba de exprimare e engleză (de asemenea cu un accent britanic pe cât posibil), pentru o audienţa internaţională. Genul acesta de umor s-ar putea să nu prindă bine la români, noi în general având un alt tip de umor (gândiţi-vă la "Garcea", "Vacanţa Mare", "Nea Marin Miliardar", şi altele de genul acesta). 

  

 Andrei şi echipa lui se încadrează în aceeaşi categorie în care sunt şi alţi tineri români care se ocupă de filmmaking ca un hobby dar care poate deveni în viitor o meserie. Acei alţi tineri sunt cei de la Ilariant sau CreativeMonkeyz, fiecare cu stilul lui.  

 Vrând să aflu mai multe despre activitatea lui Andrei, i-am luat un scurt interviu. 

 Cele două filme de scurt metraj ale lor, "Doctor Who - How to Stop a Timelord" şi "Inspector Plustard and the Fallen Groom", sunt postate mai jos şi le puteţi viziona gratis. Sunt curios de părerea voastră referitoare la ele.

**********

"Silverwolfpet" este nickname-ul (poreclă) doar al tău sau e numele proiectului în care sunteţi voi implicaţi? 

 Suntem implicaţi în multe proiecte iar "SilverWolfPet" reprezintă numele site-ului prin intermediul căruia comunicăm cu fanii noştri. Ne gândeam să-i spunem "Vindem Pepeni" dar credem că am fi făcut reclamă falsă.

  

 Iniţial, "SilverWolfPet" a fost un username de forum. Unii prieteni îmi spun "Wolf" sau "Silver" însă ambele nickname-uri erau deja luate pe forumul respectiv. Le-am combinat şi am pus "Pet" în coadă fără să mă gândesc de două ori. Întâmplător, fanii s-au ataşat de nume iar acum nu-l mai putem schimbă nici dacă vrem!  

  

  

  

 Câţi faceţi parte din proiect, care sunt numele lor şi ce specialitate are fiecare? (specialitate şi în sensul ce şcoală are fiecare sau ce lucrează, dar şi în cadrul proiectului) 

 Cel mai recent proiect al nostru "Inspector Plustard and the Fallen Groom", care reprezintă episodul pilot din noul serial web de comedie "Inspector Plustard", este condus de mine şi de fratele meu. Fanii s-au obişnuit deja cu numele noastre lungi: Andrei "Silver Wolf" Constantinescu şi Mihai Constantinescu. 

  

Inspector_Plustard_Poster_SilverWolfPet

 Lucrăm împreună ca regizori, scenarişti, coregrafi, cameramani, sunetişti, luminişti şi, uneori, frati-miu mă trimite să cumpăr pâine. 

  

 Separat, fratele meu, Mihai, se ocupă de recuzită şi costume. Tocmai a primit de Crăciun o maşină de cusut (S-au dus nopţile mele de vizionat "My Little Pony" în linişte). El desenează concept art-ul necesar şi fundalurile utilizate în secvenţele cu greenscreen. 

  

 Eu mă ocup în paralel de coloana sonoră (compoziţie şi interpretare muzicală + cântece, cu tot cu versuri), editarea video, editarea audio, machiajul actorilor etc. Antrenamentul pisicii noastre, Shanti, îl organizăm pe rând. 

  

Behind_the_scenes_SilverWolfPet

 În jurul nostru veţi vedea o grămadă de prieteni. Nu sunt actori profesionişti (deşi majoritatea joacă excelent). Nici noi nu suntem profesionisti. Eu am 24 de ani, am terminat Psihologia, am lucrat un an ca jurnalist iar acum sunt tester de jocuri. Fratele meu are 17 ani şi este încă la liceu. Tot ce ştim am învăţat prin muncă şi exerciţiu.  

Nu avem bani, timp sau răbdare să trecem prin Facultatea de Film, cu atât mai mult cu cât avem impresia că nu am reuşi să promovăm datorită viziunii noastre un pic mai "diferite". 

  

 De curând, un prieten bun, Cosmin Gavrilă, a sărit în ajutor cu o parte din echipament. Prietenii noştri, Oana Lăcrămioara Berbec, Alexandru Baicoana, Nicolai "Legulash" Bulicanu şi Adrian "Sam" Grigore ne-au ajutat enorm şi continuă să ne ajute, atât pe platou, cât şi în afara lui. De asemenea, avem un nou membru în echipă, Vlad Rotaru, prieten vechi cu care ne doream de mai mult timp să colaborăm. Cu toţii sunt actori sau, depinzând de situaţie, luminişti, cameramani sau sunetişti de platou. 

  

 Idee de regizor: dacă o vopsim pe Oana cu var, putem juca la Teatrul Naţional "Aproape Albă că Zăpada şi cei Şapte Pitici" (frati-miu face cât doi în înălţime). 

  

  

  

 Cum aţi început? 

 Mi-ar plăcea să am o poveste taman bună de spus în faţa şemineului, bând ciocolată caldăsau apă plată caldă, deşi nu vă recomanda€¦ însă nu am.  

  

 Am pus mâna pe o cameră de filmat când eram mici şi am început să ne jucăm. Făceam diverse poveşti cu jucării şi tot ce ne trecea prin cap. De la jucării am trecut la prieteni şi, în anul 2007, am lansat primul nostru film, intitulat "Ăl Mai Mare dintre Inele", menit să fie o parodie după celebrul film al lui Peter Jackson, "Stapânul Inelelor: Frăţia Inelului". 

 A fost "lansat" într-o cafenea. Toată lumea ne-a rugat să parodiem şi următoarele două părţi din trilogia respectivă. În 2011, după patru ani de muncă fără oprire, pe calculatoare vechi cu echipament nu-tocmai-modern, am reuşit să terminăm "Ăl Mai Mare Dintre Inele 2: Cele Două Turme" care acoperă cele două părţi mai sus menţionate. 

Al_Mai_Mare_Dintre_Inele2_Poster_SilverWolfPet

  

Pe lângă cele două filme, am avut o serie de clipuri care a atras atenţia companiei Telltale Games din Statele Unite. Am avut o perioadă de colaborare cu ei care rămâne, până în prezent, una din cele mai frumoase experienţe din viaţa noastră. Ca urmare a colaborării respective, am început să avem fani.  

  

 Minunaţii noştri fani ne-au bătut la cap să facem o parodie bazată pe celebrul serial "Doctor Who" deoarece, spun ei, eu semăn cu unul din personaje (The Tenth Doctor jucat de David Tennant), iar fratele meu seamănă cu un alt personaj (The Eleventh Doctor jucat de Matt Smith). 

  

 Mihai şi cu mine am vorbit şi am învârtit idei până când ne-am dat seama că putem face un episod "adevărat", în loc de parodie. Am scris împreună un scenariu ca şi cum am fi lucrat pentru BBC şi fanilor le-a plăcut. 

  

  

  

 De ce aţi făcut un fan film după Doctor Who şi cum aţi fost selecţionaţi pentru Phoenix ComiCon? 

 De când am văzut "Doctor Who" am vrut să filmăm ceva legat de acest serial. Am avut noroc cu doi prieteni buni, Oana Lăcrămioara Berbec şi Alexandru Baicoana, cu ajutorul cărora am pus acest mic proiect pe picioare. În urma colaborării noastre la "Doctor Who Fan Film: How to Stop a Timelord", am ajuns să lucrăm cu ei la serialul "Inspector Plustard". Oana deja a apărut în episodul pilot, în rol principal (aţi văzut vreodată o mireasă fugărită printr-o pădure?), iar Alex va deţine un rol genial în următoarele 12 episoade. Aproape că îl invidiez, deşi noi am scris rolul şi tot noi i l-am dat. 

 ...Alex, dacă citeşti asta, sună-mă. Trebuie să renegociem.  

După ce am lansat "How to Stop a Timelord", am fost contactaţi de organizatorii Phoenix Comicon şi întrebaţi dacă am fi interesaţi să-l difuzăm în cadrul festivalului. Ne-a părut rău că nu ne-am permis financiar să mergem până acolo şi am fost surprinşi când am aflat că a luat titlul de "Best Fan Film" în pofida faptului că punctul forte al episodului nu a fost calitatea imaginii sau a sunetului. Filmul a mai fost difuzat şi la GalaxyFest din Colorado unde a fost primit cu neaşteptate aplauze. 

  

  

  

 Cine va sprijină, dacă? Aţi atras atenţia lumii de entertainment şi divertisment din România? 

 Am încercat să facem diverse clipuri haioase româneşti şi să colaborăm cu diverşi oameni din ţara. Am postat pe youtube clipurile şi le-am trimis în concursuri locale. S-au întâmplat două lucruri stranii: Am fost rugaţi să nu mai trimitem clipuri în cadrul unui concurs deoarece am câştigat de patru ori la rând şi am fi provocat probleme organizatorilor iar pe Youtube am primit de la români o grămadă de insulte, gratuite, fără să înţelegem vreodată de ce. 

  

 Am încercat atunci să luăm o direcţie diferită. Am ţintit mai sus. Am luat legătura cu diverşi oameni din industria locală de cinematografie şi teatru (avem şi piese de teatru + muzicaluri scrise/compuse). Acolo eram priviţi ciudat ("Ce legătură are psihologia cu jurnalismul şi cu filmele?!") şi nu dorea nimeni să ne ajute deoarece poveştile pe care le scriam şi felul în care doream să le aducem la viaţă "nu sunt destul de româneşti". 

 În momentul în care oamenii din propriul tău popor te resping şi îţi resping munca, ideile, dorintelea€¦ iar o lume întreagă te aşteaptă cu braţele deschise, ar fi stupid să nu te duci. 

  

 Există oameni din afară care ne sprijină, atât cât pot. Simplul fapt că ne scriu vorbe frumoase pe site, sau că ne încurajează la tot pasul, este mai mult decât suficient.  

  

  

  

 De ce ideea de web series cu inspectorul Plustard? 

 Ne place să facem oamenii din jurul nostru să radă. Într-o ţară în care se promovează constant durerea oamenilor, este stupid să creezi ficţiune care să promoveze aceeaşi durere.  

 Din păcate, genul nostru de umor nu prea este răspândit aici. Serialul nostru nu conţine femei dezbrăcate, vulgarităţi sau violenţă fără sens. Încercăm să arătăm oamenilor că se poate şi atfel. 

  

Doctor_Kauff_von_Diefendorf_SilverWolfPet

 Fiecare om caută vindecare în jurul său. Unii se vindecă prin muzică. Alţii prin prieteni. Noi încercăm să vindecăm prin filme. Nu este nici pe departe un concept nou doar că stilul nostru este un pic mai diferit. 

  

 Ce greutăţi întâmpinaţi în România ca filmmakeri amatori? 

 Mentalitatea oamenilor, atât. 

 Din păcate, avem nevoie de oameni pentru a primi aprobări ca să filmăm în anumite locaţii sau pentru a primi sprijin financiar. Dacă am fi cu toţii pinguini, lucrurile ar merge mult mai repede. 

  

 În familie aţi fost încurajaţi spre latura asta artistică? Părinţii voştri ai legătură cu domeniul? 

 Doar mama (deşi nu are legătură cu domeniul). A fost şi este mereu alături de noi. Tatăl meu mă descurajează în mod constant, activ, şi îmi numeşte munca de viaţă "o porcărie". 

  

 Aţi participat la vreun festival de film din ţara, gen TIFF? 

 Nu. Încercam acum cu "Inspectorul Plustard" dar nu ştim unde să-l trimitem fiindcă nu e nici scurt metraj, nici lung metraj, are 41 de minute. 

  

  

 Care vă sunt planurile de viitor? 

 Suntem cu ochii pe Campania noastră de Strângere de Fonduri, care poate fi găsită la link-ul: http://www.indiegogo.com/PlustardAndJohnny

  

 Fiecare dolar contează. Un bureţel de machiaj e un dolar. Imaginaţi-va câţi bureţei ne putem cumpăra! 

 În funcţie de cât reuşim să strângem, ne vom focaliza pe următoarele 12 episoade din "Inspector Plustard". Proiectul este deosebit de amplu, practic avem povestea structurată până la sezonul patru, inclusiv. 

 Fanii ne-au cam sărit iar în cap să facem un al doilea film cu Doctor Who iar unii dintre ei insistă să includem poneii din "My Little Pony: Friendship is Magic" în scenariu. Ca să nu mai vorbim de "Doctor Kauff von Diefendorf" şi de alte proiecte la care lucrăm în paralel.   

  

Inspector_Plustard_SilverWolfPet

 Ştiţi cum se spune: cu Dumnezeu înainte! Dacă va trebui să ne iasă Serialul cu Plustard, ne va ieşi. În fond şi la urmă urmei, noi transformăm banii primiţi prin donaţii în divertisment pentru toată lumea. Este ca şi cum ai băga un dolar în tonomat, doar că, în cazul proiectelor noastre, poţi vedea de câte ori vrei filmele în care investeşti. Doar e şi numele tău în generic, nu? 

********** 

 Andrei Constantinescu şi alţii ca el ne arată că există talent în ţara în domeniul filmului (e mai puţin evident pentru că aceste talente nu apar la TV la emisiuni gen Vocea României sau X-Factor).  

 Nu toţi din ei ajung să facă o facultate de film, fie din cauza costurilor, fie din lipsa timpului sau chiar din cauza concurenţei (există doar două facultăţi de film în ţara - la Bucureşti şi Cluj).  

 Unii vor dori pur şi simplu să treacă la treabă, să înveţe făcând. Auto-didacţi. Ca şi în domeniul IT, şi în domeniul filmului rapida scădere a preţului tehnologiei (în speţă, a camerelor digitale), a făcut accesibilă această disciplină maselor de oameni. 

 În vest, mai ales în Statele Unite, faptul că o mai mare masă de oameni are acces la tehnologia digitală de filmat a făcut ca mai multe talente să iasă la suprafaţa şi a dus la lansarea unor creatori de film care au început cum a început Andrei şi echipa lui (voi scrie un alt articol mai detaliat pe tema asta curând - creatori de film care au început de la scurt metraje).  

  

 Andrei e tânăr, colegii lui la fel. Dacă va ajunge să facă filme de lung metraj sau nu asta rămâne de văzut.  

 Dar de un singur lucru pot să fie mândri: ei îşi încearcă şansele. Şi până în momentul de faţă au făcut treabă bună. 

 Sper ca ei să fie sprijiniţi mai mult de cei din jur, de autorităţi şi de cei care acum activează deja în industria de entertaiment românească. 

Filme realizate de ei:

- "Inspector Plustard and the Fallen Groom" (41 minute, subtitrare in română, primul din seria "Inspector Plustard")

- "Doctor Who - How to Stop a Timelord" (30 minute,  fără subtitrare în română,  doar pe site-ul lor poate fi vizionat, mai jos aveţi un trailer)

- "Ăl Mai Mare Dintre Inele 1: Efectul de Turmă" (60 minute, în română)

- "Ăl Mai Mare Dintre Inele 2: Cele Două Turme" (123 minute, în română)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite