Scenarii pentru alegerile prezidenţiale din septembrie 2024

0
0
Publicat:

Avem deja o imagine de ansamblu a votului politic la alegerile europarlamentare şi locale. Încercăm să anticipăm ce va fi la alegerile prezidenţiale, de rezultatele cărora depinde viitoare putere politică ce va guverna România în următorii patru ani.

Alianţa electorală PSD-PNL (care şi-a încetat existenţa pe 10 iunie) are la europarlamentare, după ultimele rezultate comunicate de BEC, 48,70% din voturi, deci nu o majoritate absolută. Întrebarea este dacă această alianţă va funcţiona şi la alegerile  prezidenţiale şi parlamentare.

În privinţa consilierilor locali, un indicator pentru votul politic, PSD are 42% de mandate, iar PNL 32%. De aici plecăm în construirea de scenarii pentru alegerile prezidenţiale, al căror rezultat va influenţa masiv şi alegerile parlamentare din decembrie.

Candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale

Foarte puţin probabil. PSD a şi anunţat că nu se pune problema să nu aibă un candidat propriu la prezidenţiale, mai ales că de la Ion Iliescu nu a mai dat preşedintele ţării. Acesta va fi în mod sigur Marcel Ciolacu, care deja se laudă că PSD a câştigat alegerile datorită politicii sale în conducerea guvernului. Sigur, despre deficitul bugetar uriaş şi datoria publică a ţării nu scoate o vorbă.

PNL vrea şi el propriul candidat la prezidenţiale, având în vedere scorul politic bun obţinut la locale, şi faptul că alte partide de dreapta, USR, PMP, Forţa Dreptei, chiar şi UDMR ar susţine candidatul PNL. Acesta ar fi Nicolae Ciucă.

Este posibil ca PNL sa rupă alianța politică cu PSD, sa plece de la guvernare,  și să încerce crearea unui pol de dreapta în vederea alegerilor prezidențiale. Sunt voci importante in PNL care vântură o astfel de idee.

Chiar de azi încep negocierile pentru candidatul comun, ce se vor solda cu un eşec total, în opinia mea.

Nici PSD nici PNL nu vor renunţa la propriul candidat, iar funcţia de premier, primită drept consolare pentru partidul care nu dă candidatul la preşedinţie, nu tentează pe nimeni. Viitorul premier va trebui să repare dezmăţul bugetar al guvernului Ciolacu, o sarcină imposibilă fără pierderi uriaşe în perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie. Iar amânarea acestor ajustări a deficitului bugetar pentru 2025 creează dificultăţi majore în relaţia cu UE şi cu investitorii străini care ne împrumută.  În absenţa  împrumuturilor  externe  am rămâne fără bani de salarii bugetare şi pensii majorate masiv de la 1 septembrie.

Şi PSD şi PNL vor avea propriul candidat

Aşa este corect şi normal pentru partide mari. Membrii de partid şi simpatizanţii nu ar înţelege de ce partidul lor nu va avea propriul candidat la prezidenţiale. Lucrurile se complică pentru că în jocul electoral va intra şi Mircea Geoană, care îşi va anunţa candidatura în următoarele zile, ca independent.

Mircea Geoană conduce în sondajele privind alegerile prezidenţiale şi are un parcurs profesional net superior celor doi candidaţi, Ciolacu şi Ciucă. A fost mulţi ani ambasador al României în America, ministru de externe şi secretar general adjunct la NATO, funcţie deţinută şi în prezent. Acest parcurs se potriveşte mult mai bine funcţiei de preşedinte, care are în fişa postului politica externă şi securitatea naţională.

În plus, alegătorii vor simţi nevoia unei echilibrări a balanţei politice, evitarea riscului ca PSD să  „conducă tot”: preşedinţia, guvernul, finanţele, parlamentul, să numească şefii serviciilor, parchetelor, şefii altor instituţii importante în stat, etc.

În aceste condiţii este aproape sigur că Geoană va intra în turul al doilea  la prezidenţiale.

Ce se va întâmpla în turul al doilea de la prezidenţiale

Se vor bate Geoană cu Ciolacu, sau Geoană cu Ciucă. Nu văd cum, oricare dintre Ciolacu sau Ciucă va ţine piept experienţei şi culturii diplomatice de care dispune  Geoană. La care s-a adăugat şi cultura militară şi de securitate naţională,   obţinută la NATO. Între cei trei, Geoană, Ciolacu şi Ciucă, Geoană este de departe cel mai calificat să ocupe funcţia de preşedinte. În plus, cum spuneam, va aduce un echilibru pe scena politică, în faţa unui PSD tentat să „radă tot”.

În concluzie, aşa cum stau lucrurile acum, dacă nimic fundamental nu va schimba scena politică, Geoană va fi viitorul preşedinte al României.

De data aceasta, „Mihaela, dragostea mea”  va avea acoperire în rezultatul alegerilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite