Scandal fără precedent: un fost președinte al Comitetului Militar al NATO e acuzat de a fi omul rușilor!

0
0
Publicat:

Trăim într-o lume în care și acest subiect a devenit oarecum banal și destul de plictisitor prin repetitivitatea scandalurilor și astfel se face că nimeni nu mai este foarte atent la implicațiile teribile pe care le poate avea – poate deja le are – faptul că sistemul de protecție care ar trebui să fie, sau așa se promitea, zid impenetrabil în jurul secretelor de importanță strategică ale unei națiuni se dovedește, în final, foarte ușor de penetrat, subiect plăcut pentru ziarele de scandal și amuzamentul opiniei publice.

image

Iar efectul cel mai grav este că, cel puțin în acest moment, absolut toată lumea ca acest tip de evenimente să progreseze exponențial pe măsură ce s-a dovedit că, fără niciun fel de urmări, protagoniștii bătăliilor politice sângeroase la nivel foarte înalt deschi unul împotriva celuilalt operațiuni deloc sofisticate, dar foarte brutale, de tip KOMROMAT, prescurtare de la  компрометирующий материал adică, explicau creatorii de la KGB din perioada anilor 1930 ai procedeului acum universalizat, o difuzare de informații compromițătoare despre un politician.  

Acesta nu trebuia să fie demolat ci, la modul ideal, transformat n pion dintr-un joc de dominație a scenei adversarului sau, cel puțin scandalul ajuta la instalarea unui dubiu asupra personajului respectiv, anulându-i credibilitatea ca sursă de autoritate prezentă și viitoare.

Totul era ca informațiile în sine să fie de mare valoare și, în acest moment, spațiul virtual a înlocuit aproape în totalitate, cu un succes uriaș, munca de odinioară a rețelelor de spioni, conserve și agenți acoperiți, dubli sau tripli. Acum jocul s-a deplasat înspre penetrarea băncilor de date sau, aproape și mai ușor, a serverelor instituțiilor guvernamentale, folosind „porțile secrete” pe care creatorii sistemelor de protecție le-au lăsat pentru mentenanță și verificare dar pe care unii dintre ei au început să le vândă, pe bani sau din convingere politică, unor organizații precum Wikileaks specializate în prezentare „secretelor negre” ale guvernelor. Pachete de date care sunt scoase atunci când este nevoie, generând scandaluri grave pe piețele naționale dar cu extrem de posibile ramificații externe.

image

Cum este acesta de acum în care Andris Babis (în dreapta imaginii), fost prim-ministru al Republicii Cehe, în confruntarea electorală cu generalul în rezervă Petr Pavel (în stânga imaginii) pentru ocuparea fotoliului prezidențial care va fi lăsat liber de Milos Zeman. În primul tur de scrutin, Babis a fost devansat la limită de Pavel, competiția fiind deschisă pentru următorul tur de scrutin din 28 ianuarie. Până acum, nimic neobișnuit. Dar surprizele majore de-abia așteptau să fie întinse pentru consum public.

Totul a început imediat după ce președintele în exercițiu, Milos Zeman a declarat pentru Bleskîn majoritatea țărilor civilizate un soldat nu devine șef de stat și că Petr Pavel ar fi susținut de guvernul actual. Nici măcar asta nu este surprinzător, mai ales că atacul vine din partea unui aliat de nădejde al premierului Viktor Orban. Dar ciudățenia majoră – și asta poate să facă parte dintr-o operațiune clasică de tip KOMPROMAT – o reprezintă tema atacului lansat de Babus care a spus că Pavel a fost membru al partidului comunist și a participat la un curs de informații militare înainte de Revoluția de Catifea. Și chiar cu mult mai mult, căci Babis a spus ziariștilor că : „Mai știți pe cineva care să fi fost ofițer de informații și este șef de stat? Este președintele rus Vladimir Putin. Putin a fost agent KGB în Berlin în anii ‚80. Pentru asta a fost pregătit domnul Pavel, pentru a fi plantat în spatele inamicului și să facă oamenii să coopereze”. În plus, Babis, și el fost membru al Partidului Comunist și care este proprietarul celei mai importante rețele de presă din țară, a vorbit și despre apariția iminentă a unor documente contrafăcute care să-l prezinte ca fost informator al poliției secrete, cu legături, evident, tot cu băieții din KGB.

OK, nici măcar asta nu mai surprinde pe nimeni, dat fiindcă operațiunea de KOMPROMAT s-a purtat exact în aceeași termeni, cu acuzația „ești securist!” , absolut peste tot în țările din fostul spațiu de influență sovietică.

Ce este absolut nou, e că acuzația făcută de Babic vine împotriva unui fost general al armatei cehe care a fost, între 2015-2018, șeful Comitetului Militar al NATO (aveți aici prezentarea sa pe Wikipedia). Și, în acest context, Bibic spune: „Îl felicit pentru a fi parcurs tot drumul pentru a ajunge șeful Comitetului Militar al NATO ca fost ofițer de informații ce este – pregătit în Rusia – care saluta invazia trupelor rusești. Jos pălăria!”.

Scandalul care se deschide acum este absolut enorm și poate merge cu mult mai departe decât cel care a dus, dacă vă amintiți, în 1995 la retragerea forțată a unui secretar general al NATO, în urma apariției acuzațiilor apărute în „scandalul Agusta”. Acolo era vorba despre un comision pe care firma italiană de elicoptere l-ar fi achitat către Partidul socialist flamand în 1989 la cumpărarea de către Belgia a unor elicoptere militare în valoare de 267 mil.$.

De data asta, Babic deschide un scandal care duce direct către zona militară de vârf a NATO, căci, din poziția sa, chiar avea acces total la integralitatea planurilor pe care statele majore ale celor două mari comandamente ale NATO le au pregătite pentru orice ocazie, inclusiv localizările depozitelor cu armamente nucleare strategice și codurile de acces. Acuzația lui Babic presupune ceva realmente fără precedent: serviciile de contrainformații din NATO ar fi greșit la modul cel mai grosolan, sunt total incompetente și nu au putut face verificările complete de securitate. Cum, de altfel, n-ar fi fost în stare s-o facă nici americanii căci Pavel a fost și reprezentatul militar al țării sale în cadrul United States Central Command.   

Foarte interesant de văzut cum va continua această campanie de compromitere a unui candidat cu mari șanse de a deveni președintele țării sale și, în același timp, chiar merită de urmărit dacă acest nivel de acuzații dintre cele mai grave vor fi probate sau dacă este suficient să fie lansate în spațiul public pentru a fi și eficiente.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite