România şi-a asumat protecţia Republicii Moldova. Creşte riscul unui conflict armat Rusia-NATO

0
0
Publicat:

România şi NATO s-au implicat în zădărnicirea războiului hibrid dus de Rusia împotriva regimului de la Chişinău. Văzând că nu prea îi merge în Ucraina, Putin s-a gândit să dea lovitura în Republica Moldova, un stat fără armată capabilă să apere ţara.

În recenta întâlnire de la Varşovia s-a discutat situaţia creată în Republica Moldova, şi Klaus Iohannis a anunţat cele convenite:

„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu”.

Mai clar de atât nu ştiu ce se mai putea spune. Esenţial rămâne faptul că România înseamnă NATO, care îşi asumă prin intermediul României protecţia Republicii Moldova.

Alerta a pornit după ce Putin a anulat Decretul prin care era recunoscută suveranitatea Republicii Moldova.

România are un trecut istoric, lingvistic  şi cultural comun cu Republica Moldova. Moldovenii sunt consideraţi fraţii noştri de peste Prut. Iar Maia Sandu spunea la Bucureşti  că „sângele apă nu se face”.

Problema Transnistriei agravează raportarea Rusiei la Republica Moldova. Transnistria este o parte a Republicii Moldova, în care trăiesc majoritar ruşi şi, esenţial, are un depozit de armament sovietic la Cobasna de 20.000 de tone, cel mai mare din Europa, păzit de 1500 de soldaţi ruşi. În Transnistria se află şi forţe  militare ruse de menţinere a păcii, încă de la sfârşitul războiului din Transnistria în 1992.

Rusia este acum „înţepenită” în războiul cu Ucraina, pe care nu reuşeşte să-l câştige după un an de lupte intense. Nu există căi terestre de legătură între Rusia şi Transnistria, iar rachetele sau avioanele ruseşti, care ar intenţiona să lovească Republica Moldova ar trebui să treacă prin spaţiul aerian al Ucrainei sau României. Rusia nu controlează spaţiul aerian al Ucrainei, iar cel al României se află sub protecţie NATO.

România s-ar implica în cazul în care Rusia ataca Republica Moldova

Aşa rezultă din  declaraţia preşedintelui Iohannis.  Rusia a încercat să preia controlul la Chişinău folosinduse de  opoziţia internă pro-rusa. Până acum nu a reuşit, şi e puţin probabil să reuşească în viitor. Republica Moldova beneficiază şi de aportul informaţional, posibil şi logistic, al României. Toate aceste contribuţii româneşti rămân secrete.

Este totuşi  foarte posibil că rachete sau avioane ruseşti, aflate în spaţiul aerian al Republicii Moldova, ţară suverană şi independentă,  să fie interceptate de Forţele Aeriene româneşti. Sau, în cazul în care forţele pro-ruse de la Chişinău ar încerca o lovitură de stat împotriva guvernului şi parlamentului, legitim constituite, România să intervină inclusiv cu unităţi de ordine publică.

Rusia acuză acum Ucraina că ar intenţiona să ocupe Transnistria „sub steag fals”. Acum se joacă „cine clipeşte primul”. Dacă Rusia îndrăzneşte vreun act agresiv împotriva Republicii Moldova, intervenţia României în sprijinul ei ar însemna un conflict Rusia-NATO.

Ucraina s-a oferit să ocupe Transnistria, dar Preşedintele Maia Sandu s-a opus, nedorind să escaladeze conflictul cu Rusia. Şi bine a făcut. Nu se ştie ce va fi în viitor, ce s-a decis la recentele convorbiri de la Varșovia, în spatele ușilor închise.

Până la urmă, ultimele poziţionări ale României, cea mai îndreptăţită ţară să spijine Republica Moldova, se pare că i-au convins pe ruşi că este prea riscant să intervină acum în Republica Moldova. De altfel, până în prezent Kremlinul nu a condamnat sau comentat în vreun fel ultimele poziţionări ale României în sprijinul acordat Republicii Moldova. Este posibil ca Rusia să fi renunţat să meargă spre un atac împotriva Republicii Moldova.

România a căpătat un rol cheie în conflictul din Ucraina, prin asumarea protecţiei Republicii Moldova împotriva agresiunii făţişe a Rusiei. Dacă vor exista ciocniri militare cu forţele ruse,  protecţia Republicii Moldova în care parte să fie şi Armata Română, nu ştiu dacă se mai poate evita un conflict armat Rusia-NATO.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite