România a câștigat războiul energetic
0Dacă acum șase luni toți strigau în gura mare cum o să se oprească țara din cauza crizei energetice, astăzi, la sfârșitul iernii, nimeni nu mai deschide acest subiect în spațiul public. De unde toată lumea îl ataca pe ministrul Popescu din cauza așa zisei catastrofe ce urma să vină asupra României, astăzi toți se fac că se uită în altă parte atunci când se discută despre energie.
Pe lângă iarna blândă trebuie luați în considerare și alți factori care au reușit să ne puna astăzi într-o situație bună și care ne dă perspective de încredere pe viitor:
1. România a reușit să își umple rezervele de gaz în timp utilă, reușind să își stabilizeze stocurile.
2. Am reușit să alimentăm cu energie Basarabia, o misiune istorică a noastră, să îi ajutăm să rupă legăturile energetice cu rușii și să le oferim alternativă.
3. Am reușit să ne creăm alternative la importurile de gaze, mai ales din zona Mării Caspice, independente de Rusia. Desele vizite în regiune ale oficialilor noștri, în special de la Ministerul Energiei au dus astăzi la un parteneriat solid intre România, Azerbaidjan și Kazahstan.
4. S-a început modernizarea centralei Mintia, cu tehnologie de vârf, care din 2025 va echilibra masiva toată piață energetică din România. Partenerii arabi se pare că au fost foarte bine capitalizați iar toate atacurile împotrivă privatizării nu au fost decât perdele de fum rusofile.
5. S-au început doua parcuri uriașe fotovoltaice, în Dolj și Arad care vor fi unele dintre cele mai mari din Europa.
6. S-a deblocat producție de energie eoliană din Dobrogea, prin creșterea capacității de transfer a rețelei.
7. S-au câștigat proiecte de modernizare a sistemelor de către toate companiile mari românești de energie, în frunte cu Transelectrica. Deși banii din fondul de modernizare nu au fost încă trași, aceștia sunt contractați și urmează să înceapă șantierele în a doua jumătate a acestui an.
8. Cu ajutorul fondului de modernizare de la Ministerul Energiei o mare parte a industriei romanești își face un upgrade energetic, ce ne va scădea costul cu energia și ne va creste competitivitatea globală.
9. Elcen a ieșit din insolvență, mai ales datorită determinării primarului general de a plăti la zi și este astăzi eligibil să aplice pentru fondul de modernizare, având speranța că Bucurestiul va avea în sfârșit un furnizor de energie modernizat.
10. Mai multe localități din România care aveau sisteme de încălzire învechite, au astăzi siguranța că își vor moderniza producția și distribuția, datorita finanțărilor din fondurile coordonate de Ministerul Energiei.
Acestea sunt doar unele din reușitele României din ultimul an în domeniul energiei. Echipa de la minister a devenit funcțională, zeci de profesioniști gestionează obiectiv cel mai mare fond de modernizare energetică a României din istorie, iar rezultatele încep să se vadă în piață. Nimeni nu i-ar fi dat o viață lungă ministrului Popescu acum șase luni, dar astăzi, după felul cum a trecut iarna și la cum se văd perspectivele de dezvoltare ale sistemului nu cred că vreun lider politic mai pune problema schimbării lui.