Șapte proiecte energetice prin care România devine lider regional: o radiografiei a reușitelor României în anul 2022

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2022 a dus la o resetare a ordinii internaționale în regiunea României, cu doua teme care au ocupat prima linie: capacitatea de apărare și securitatea energetică. Ambele sunt teme complexe unde România a început de câțiva ani modernizarea și repozitionarea strategică, însă probabil cele mai rapide evoluții în bine sunt în zona securității energetice. Observăm în 2022 o serie de acțiuni ale guvernului care schimbă total harta regională de putere în acest domeniu și asează România în centrul intereselor energetice din estul Europei.

Zăcământul Ana FOTO Back Sea Oil &Gas
Zăcământul Ana FOTO Back Sea Oil &Gas

 1. Semnarea finanțării de către EximBank din SUA a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Demararea acestui șantier va revigora toată industria  nucleară pe orizontală. Deja jucătorii internaționali cumpără sau fac parteneriate cu întreprinderi locale pentru a le moderniza, în vederea participării la acest proiect. Cernavodă nu face doar un upgrade la industria locală, ci completează ecosistemul energetic al României printr-o sursă fiabilă de producție bazată pe o tehnologice de încredere. Spre deosebire de vecinii noștri bulgari și unguri care se bazează pe tehnologie rusească, România va avea reactoare cu tehnologie americană și canadiană, mult mai fiabile și competitive.

2. Finalizarea procedurilor birocratice pentru extracția gazelor din Marea Neagră. După succesul celor de la Carlyle care deja scot un milliard de metri cubi de gaz anual din Marea Neagră, OMV și Romgaz au depus la ANRM actele pentru a începe proiectul. Deși au existat puternice negocieri legate de destinația gazelor, statul român nu a cedat deloc, iar ce se va produce în Marea Neagra va fi destinat în special consumului din România și Basarabia. Pe lângă componenta de siguranță energetică oferită de acest proiect, mai este o componenta de creștere a atractivității economice a României în special pentru industriile grele. Faptul că vom avea gaz în abundență pentru următorii 30 de ani va duce la decizia multor companii de a-și muta la noi producția.

3. Operationalizarea Fondului de Modernizare cât și a banilor din PNRR și mai nou RePower EU. Discutăm de peste 20 de miliarde de Euro destinate modernizării sistemului energetic din România și a creșterii eficienței energetice în general. Transelectrica deja are depus proiecte de sute de milioane de Euro, Hidroelectrica de asemenea dar și toate CET-urile și alți jucători privați. Aceste fonduri vor transforma masiv România și ne vor face o țară mult mai puțin dependentă de combustibilii fosili. România are aceste sume disponibile până în 2030, iar evaluarea mea este că la finalul acestei perioade vom arăta complet diferit ca țară din punct de vedere energetic.

4. Interconectorul de la Komotini. În sfârșit bulgarii și grecii au deblocat proiectul, iar în regiune se poate transporta gaz prin această poartă de intrare din Grecia. România va fi un beneficiar net al acestui proiect, putând accesa în condiții de criză, gaze din această zonă. Acest proiect scade masiv dependența Balcanilor față de Rusia și implicit crește reziliența întregii regiuni.

5. Pentru prima dată în istorie, Basarabia își ia gazul și energia din România. Am reușit să învingem barierele legislative și să ne ajutăm frații de peste Prut. Această situație trebuie să se transforme într-un avantaj strategic pentru a deveni foarte prezenți economic la Chișinău și pentru a stimula companiile noastre să învestească acolo. Avem o oportunitate istorică în relația cu Basarabia, iar energia este deschizătoare de drumuri.

6. Proiectele pentru transfer de energie dinspre Marea Caspică spre Europa de Est. Relația noastră foarte buna cu Azerbaidjan, Georgia și Armenia ne face poartă de intrare pentru aceste țări pe piața de energie din Europa. Profilele noastre culturale asemănătoare, experiența Bizanțului dar și experiența comunistă, face din România partenerul ideal de dialog al acestor țări în regiune. Totodată, strânsele legături cu Azerbaidjanul ne transformă în partenerul lor de bază în Uniunea Europeană. Construcția unui terminal LNG la Constanța dar și a cablului energetic care să treacă pe sub Marea Neagră sunt proiecte foarte mari de pe urma cărora țara noastră va căștiga foarte mult economic.

7. Small Nuclear Reactors, sau cum tehnologia de pe submarine se mută în societate. Acest proiect susținut masiv de Statele Unite ale Americii va avea pilotul în România. Dacă această tehnologie va deveni fiabilă, aduci discutăm despre o resetare o felului în care este văzută energia nucleară la nivel mondial, iar România vă deveni hub-ul european pentru acest tip de tehnologie. Faptul că partenerii noștri strategici au atâta încredere în noi pentru a face în țara noastră acest proiect arată nivelul foarte înalt la care s-a ajuns în relațiile bilaterale.

Toate aceste proiecte sunt reușite ale diplomației economice românești, sunt rodul zecilor de deplasări făcute de ministrul energiei peste ocean sau în țările din zona Caspică și sunt de fapt fructul poziționării noastre corecte în cadrul parteneriatelor strategice pe care le-am construit în ultimii 20 de ani. România va deveni pivot regional în zona energiei, iar acest lucru va accelera mult creșterea noastră economică. În acest fel Astfel, este doar o problemă de timp până când vom înlocui Austria capivot economic regional al marilor puteri economice în estul Europei și în Balcani. Nu multă lume pune cap la cap toate aceste proiecte, iar Virgil Popescu, ministrul energiei ar trebui să comunice mai bine pe aceste teme. Până la urmă, cărămizile puse în ultimii trei ani vor constitui avantajul competitiv strategic, energetic și economic al României pentru următorii treizeci de ani, iar el a jucat un rol major în acest proiect.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite