Centrala Nucleară de la Cernavodă, proiectul energetic al acestui deceniu

0
0
Publicat:

Faptul că în 2022 a intrat în linie dreaptă proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă reprezintă un moment de cotitură în tot ceea ce înseamnă securitatea energetică a României, dar și felul în care ne vom poziționa în viitor față de vecinii noștri din punct de vedere energetic.

FOTO Nuclearelectrica
FOTO Nuclearelectrica

După eforturi diplomatice de aproape un deceniu și după o corelare totală din punct de vedere strategic cu partenerii noștri americani, aceste acțiuni încep să dea roade. Investiția americană la Cernavodă va fi de departe cea mai importantă investiție SUA din România și va da un semnal puternic în întreaga regiune. Pentru cei ce nu înțeleg importanța acestui proiect gestionat foarte bine de ministrul energiei Virgil Popescu, dar și de Nuclearelectrica aș vrea să enumăr o serie de beneficii concrete aduse de această investiție țării noastre:

1. Tehnologia americană și canadiană ce vor fi folosite pentru cele două reactoare ne vor face total independenți față de lanțurile de aprovizionare rusești. Spre deosebire de vecinii noștri bulgari, sârbi și unguri care se bazează pe tehnologia învechită și sensibilă din punct de vedere al securității strategice de proveniență rusească, România va avea o centrală 100% cu tehnologie nord-americană și europeană,

2. Prin construirea unei capacități atât de mare de producție energetică stabile, cu potențial de echilibrare pentru alte surse energetice, se deschide și posibilitatea de a crește masiv investițiile în energie regenerabilă. Faptul că CNU va putea echilibra masiv toată piața creează un efect de multiplicare pentru toată regiunea.

3. Prin capacitatea suplimentară de producție, România va putea asigura 100% din nevoile energetice ale Basarabiei, creând premisele unei parteneriat strategic pe termen lung cu frații noștri și implicit ruperea acestora de sfera de influență rusească.

4. Investițiile de câteva miliarde de euro vor regenera toată industria nucleară din România. Toți furnizorii istorici ai CNU care astăzi sunt într-o situație economică vulnerabilă sunt în discuții cu jucători mari mondiali pentru a intra în diferite forme de parteneriate. Acest proiect va duce la retehnologizarea și creșterea competitivității întregii industrii nucleare a României. În acest fel, companiile românești din domeniu vor deveni competitive la nivel internațional, nu doar pentru a lucra la acest proiect, dar și pentru a livra pentru alte proiecte.

5. Energia nucleară de la Cernavodă, împreună cu gazul din Marea Neagră, dublate de eolienele din Dobrogea și instalațiile solare ce vor fi instalate în următoarea perioadă vor transforma România într-o țară extrem de competitivă și sigură din punct de vedere energetic, ceea ce va atrage implicit o serie de investitori strategici din domenii precum siderurgia sau petrochimia, care necesită consumuri ridicate de energie.

Eforturile constante făcute de ministrul energiei Virgil Popescu pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, dar și coerența în acțiuni a conducerii Nuclearelectrica ne-a dus astăzi în poziția de a demara unul dintre cele importante proiecte din istoria României. Reușita acestui proiect înseamnă așezarea României în poziția de lider în regiune pentru următorii treizeci de ani, iar faptul că partenerii americani arată constant un nivel ridicat de încredere în omologii din România ne spune că suntem pe drumul cel bun.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite