
Richard Strauss 150
0
Astăzi se împlinesc 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss – cred că este un moment de marcat pentru toţi cei care iubesc muzica generic numită clasică. Şi chiar şi de cei care nu iubesc muzica clasică, dar au remarcat tema din filmul „Odiseea spaţială” semnat de regizorul Stanley Kubrick: pentru că acea temă este „Răsăritul de soare” din poemul simfonic „Aşa grăit-a Zarathustra” de Richard Strauss.
E interesant cum un poem simfonic scris în 1896 apare într-un film care vorbeşte despre anul 2001. Dar asta-mi place la Richard Strauss: faptul că muzica lui nu este niciodată vetustă, nu se demodează, nu îşi pierde din prospeţime.
De fapt, sunt multe lucrurile care-mi plac la Richard Strauss: că a îndrăznit să rămână un (post)romantic întreaga sa viaţă, ducând acest spirit până spre jumătatea secolului XX, aceasta într-o vreme când avangarda şi experimentul erau cuvântul de ordine. Că deşi a folosit un limbaj înţeles şi astăzi de toţi cei care-l ascultă, nu a fost un epigon, nu a copiat pe nimeni, ci a mers mereu pe propriul drum. Îmi plac foarte mult poemele sale simfonice – „Till Eulenspiegel” şi „Don Juan” pe primele locuri. Îmi place că a scris în toate genurile „grele”, adică în special muzică simfonică şi de operă, chiar dacă nu a ocolit liedurile. Îmi place că deşi a trăit în vremurile grele ale nazismului în Germania, a ştiut să fie suficient de diplomat încât nici să nu se pună (prea) rău cu regimul de atunci, dar nici să nu facă un pact cu diavolul – sigur, a fost direct interesant să navigheze corect în ape tulburi, din moment ce nora şi nepoţii săi erau evrei.
Deci, merită ca măcar câteva secunde să gândim astăzi că este ziua lui Richard Strauss. La ora când public acest articol, emisiunea aniversară ce i-a fost dedicată de Radio România Muzical s-a încheiat, însă aveţi şi alte ocazii să ascultaţi muzica lui Richard Strauss pentru a vedea dacă vă place şi vouă: mâine, de la ora 21, Orchestra Naţională a Franţei cântă câteva dintre lucrările lui, iar acest concert este transmis în direct de Radio România Muzical. Duminică, de la ora 19.30, puteţi asculta în premieră românească un disc care se lansează chiar astăzi la nivel internaţional: opera „Elektra” – una dintre cele mai dramatice din creaţia straussiană. Distribuţia este una de zile mari, cu soprana Waltraud Maier şi basul Rene Pape printre protagonişti; spectacolul a fost înregistrat la Semperoper din Dresda sub bagheta lui Christian Thielemann (la Semperoper din Dresda au avut premiera 9 dintre operele scrise în prima parte a secolului XX de Richard Strauss). Iar din 19 iunie, puteţi asculta pe parcursul verii 2014, în fiecare joi de la ora 19.00 emisiunea „Richard Strauss 150” care va avea şi arhivă audio online la www.romania-muzical.ro.
La mulţi ani, Richard Strauss! La mulţi ani tuturor celor care iubesc muzica lui Strauss!