Revolta disperării agricultorilor polonezi sau „bătaie de joc” și „provocare politică”?

0
0
Publicat:

Vorbe grele venite din Ungaria pentru a condamna gestul repetat al agricultorilor polonezi care, afirmând că au ajuns la capătul răbdării, blochează în mod repetat punctele de frontieră pe unde se face tranzitul cerealelor poloneze (camioane sau tren) și varsă conținutul pe șosea.

Picture1 png

Reacția președintelui Zelenski nu s-a lăsat așteptată, dar de o violență puțin obișnuită și care a creat deja o undă de șoc importantă. Și nu numai în Polonia, căci semnalează că problema mereu nerezolvată de cei de la Bruxelles care au decis să nu răspundă cererilor urgente ale țărilor cele mai afectate de surplusul uriaș de produse agricole ucrainene nesupuse taxelor vamale pentru încă un an, se transformă acum din ce în ce mai mult într-o problemă politică care, așa cum apreciază majoritatea analiștilor, va influența rezultatele viitoarelor campanii de alegeri din țările UE.

Picture2 png

Președintele Ucrainei a spus foarte limpede că ”în timp ce la Kupriansk (obloastul Harkov), în apropierea graniței cu Rusia artileria inamică nu încetează bombardamentele, știrile care ne vin de la frontiera noastră cu Polonia par să fie o bătaie de joc”. Reacționând și el la vestea că fermierii polonezi au răsturnat la pământ 4 tone de cereale din vagoanele unui tren aflat la Medyka (foto), la frontiera cu Ucraina (trenul urmând să străbată Polonia și să ajungă în Germania),  Oleksandr Kubrako, ministrul infrastructurii de la Kiev , a mers chiar mai departe cu acuzațiile: „aruncarea pe șine în Polonia a cerealelor ucrainene reprezintă încă o provocare politică menită să creeze diviziuni între națiunile noastre”.

Deloc impresionați de asta, fermierii polonezi se mențin pe poziții și, nemulțumiți de reacția autorităților naționale și de lipsa de reacție au responsabililor de le Bruxelles, au anunțat că au reluat blocajul a aproximativ 100 de căi d transport de-a lungul frontierei cu Ucraina ca semn de proteste, cum spuneam, împotriva importurilor „necontrolate” și solicitând schimbări de profunzime și permanente a Politicii Agricole Comune.  

Ce este interesant acum este că protestul acesta marchează o etapă superioară în revolta agricultorilor europeni din marile țări producătoare împotriva creșterii continue a costurilor, birocrației extinse și a cererilor care li se par complet neavenite și absurde impuse prin „Green Deal”.

Și în acest caz se poate vorbi de „bătaie de joc” sau de „provocare politică” atunci când anunță deja, pentru perioada  următoare, intensificare mișcărilor de revoltă împotriva a ceea ce ei consideră a fi urmările dezastruoase ale dumpingului cu cereale din Ucraina? Poate că da, de ce nu, dar greu de imaginat că asta s-ar putea transmite de la Kiev unei piețe politice ca cea a Greciei care au cu totul altă forță de reacție.

„Bătaie de joc” sau „provocare politică” s-ar putea spune oare în cazul protestelor masive ale agricultorilor greci (foto) care blochează piețele centrale ale Atenei într0o demonstrație impresionantă de forță (6000 participanți, și aproximativ 200 de tractoare). Nu cred, n-ar îndrăzni nimeni.

Picture3 png

Aici începe, ca în alte țări din UE, să fie evidentă formarea unei platforme comune de protest, desigur cu punct de plecare în criza provocată de importurile necontrolate din Ucraina, dar care ridică miza prin enunțarea de cereri mult mai generale privind aplicarea unor politici de control a prețurilor în condițiile în care criza climatică perpetuată de ani de zile a afectat dramatic zone de producție și șeptelul.

În acest context de tensiuni multiple și care cu siguranță vor evolua, din România vine o veste care te paralizează de uimire. O reproduc de pe situl „ȘtiripeSurse”:

“Purtătorul de cuvânt la Companiei Naționale de Drumuri a declarat că din 2022, în Vama Siret, cântărirea mărfurilor care intrau în țară fie ca erau ucrainene, fie că erau de altă natură nu s-a mai făcut. Astfel, cantitatea reală de cereale intrat în România prin această vamă este total necunoscută.

Acest cântar este achiziționat încă din 2022. N-am putut să-l montăm deoarece în zona vămii, Poliția Vamală a avut lucrări de modernizare. Acum s-au finalizat lucrările. Îl calibrăm și îl punem în funcțiune. În acest moment există cântar pe ieșire (n.red. la ieșirea din România spre Ucraina) și va exista din data de 19 (n.red. februarie), adică de luni, și cântar pe intrare (n.red. în România din Ucraina).”, a spus Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, la emisiunea Agrojurnal de la Digi24.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat pentru Agrojurnal că luni, când cântarul este dat în folosință, se teme să nu fie incidente la graniță cu șoferii ucraineni.

“Suntem curioși cum se va desfășura prima săptămână. Mizăm inclusiv pe sprijinul Jandarmeriei Române în cazul în care sunt șoferi nemulțumiți că sunt descoperiți cu supratonaj.”, a precizat acesta”.

Neverosimil. Absurd. Dar, pe fond, dacă n-ai cântar, ce poți face? Nu te poți bate cu destinul și, scuzați, nici cu cine nu trebuie. Așa că, târâș-grăpiș, acum cu cântar cu tot, evoluăm victorios unde ne-o duce vântul.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite