Reacţia Rusiei la Scutul Antirachetă: România a devenit o ţintă pentru noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
deveselu olt

Acum câteva zile România a făcut încă un pas important pentru consolidarea parteneriatului strategic avut cu Statele Unite ale Americii. Demararea lucrărilor la noua bază militară NATO de la Deveselu a determinat imediat o reacţie la Kremlin.

Portalul oficial al administraţiei Ruse, cel prin intermediul căruia se transmit în mod constant mesaje către România, a scris că amplasarea scutului de la Deveselu nu ar trebui să fie un motiv de bucurie, aşa cum românii au perceput, ci unul de tristeţe, deoarece acest lucru transformă ţara noastră într-o ţintă pentru o superputere, cum încă se mai consideră Rusia.

“Începutul lucrărilor la scutul de la Deveselu a generat o stare de euforie nesănătoasă în rândul politicienilor de la Bucureşti. În mod normal, un politician nu ar avea de ce să se bucure cu ocazia transformării ţării sale într-o ţintă pentru o supraputere globală." scrie Vocea Rusiei. Prin politicieni se referă aici şi la preşedintele Traian Băsescu şi la premierul Victor Ponta, cel din urmă proaspăt întors din SUA, şi în care îşi pusese mari speranţe Vladimir Putin.

Ţin să precizez că amplasarea unei noi baze militare NATO nu este un motiv de Bucurie doar pentru politicieni ci şi pentru noi, cetăţenii României. Practic acest lucru arată faptul că partenerii se ţin de promisiuni, iar un scut de securitate este absolut necesar  pentru ca România să poată începe o dezvoltare normală. Incursiunile Rusiei în politica internă şi în economia României sunt cunoscute, ori scutul nu vine doar fizic ci şi prin măsuri şi sprijin la nivelul structurilor de securitate, pentru consolidarea statului român. Încercarea Rusiei de a distruge încercarea statului român de a se moderniza, pentru a deveni mai puternic, se loveşte acum de formarea unui sistem de justiţie capabil să asigure formarea unui stat de drept, un stat de drept construit sub oblăduirea  partenerilor, cel mai important dintre aceştia fiind chiar SUA(principalul partener al statului român din punct de vedere al securităţii dar şi a asistenţei oferite pentru formarea statului de drept).

"Citând" un filorus necunoscut prin cercurile de la Bucureşti, Rusia interpretează gestul României ca pe o declaraţie de război. Deşi cuvintele sunt puse în gura unui numit personaj cu nume românesc, este evident că declaraţia este de fapt punctul de vedere, şi mesajul pe care Rusia vrea să îl dea către Bucureşti.

 

"De fapt, această decizie a autorităţilor de la Bucureşti, reprezintă o declaraţie neoficială de război, adresată Rusiei de către România. Este foarte uşor de înţeles că în aceste condiţii, Rusia nu va sta cu mâinile în sân, cum se spune în România. Dimpotrivă, aşa cum au declarat foarte explicit cunoscuţii oficiali ruşi Serghei Lavrov şi Dmitri Rogozin, Rusia va promova măsuri de retorsiune cu efecte devastatoare, dacă proiectul de la Deveselu va deveni operaţional." spune Vocea Rusiei prin intermediul lui Nicolae Ţăran, un expert de care nimeni nu a auzit vreodată.

 

Dar cât de devastatoare?, căci nu vor avea curajul să pună picior pe teritoriu românesc, cel puţin nu atâta timp cât americanii sunt aici, ori ei nu dau semne că vor să plece ci că se fac comozi pentru o rezidenţă pe termen lung(dacă NATO ar pleca atunci imediat şi-ar băga ei coada).

 

Ruşii chiar ne oferă recomandări, de parcă cineve le-ar cere:  „Sunt convins că societatea civilă din România va renunţa la resemnarea sa tradiţională." Ori ce scrie mai sus este o aberaţie monumentală, deoarece societatea civilă din România este de vreo 300 de ani total opusă oricărui interes rusesc(rusofobă), vecinul din Est fiind văzut ca principalul obstacol în calea unei dezvoltări normale a poporului român. 

 

Experţii ruşi vorbesc de parcă s-ar adresa unei naţii de retardaţi, pe care o mai poate influenţa cu lozinci expirate. Un mesaj către societatea civilă din partea Rusiei  nu poate avea decât un singur răspuns care spune totul despre modul în care noi ne raportăm: Basarabia e România, mesaj adresat în stradă acum câteva zile printr-o manifestaţie importantă. Mesajul era mai ales pentru ambasada Rusiei de la Bucureşti şi nu doar pentru partenerii noştri, dar se pare că notele de informare au întârziat în a fi trimise. Credeţi că sunt americanii supăraţi că românii cer să fie uniţi? Cu siguranţă chiar se bucură, deoarece le este reconfirmată direcţia dorită de societatea civilă.

 

În spiritul securist al dezinformării, se amestecă pe undeva în articol şi protestele pentru Roşia Montană sau împotriva exploatării gazelor de şist, cu o posibilă reacţia a românilor împotriva partenerilor occidentali, sau împotriva unei noi baze militare americane. Le transmit eu că cei care ies în stradă pentru aceste obiective nu ar da NATO şi EU pentru 1000 de Rusii. Poate nu au observat că în stradă la proteste erau şi tricourile cu Basarabia e România, fiecare având binenţeles opţiunea personală de a adera sau nu la un proiect. Corupţia din ultimii 20 de ani este apanajul Rusiei şi nu al SUA, prima fiind responsabilă de acţiunile unei clase politice post-decembriste cu lideri căliţi la Moscova(să nu ne mai ascundem după deget de parcă nu am şti pe unde şi-a făcut studiile primul preşedinte post-decembrist al României şi la comanda cui a fost asasinat Nicolae Ceauşescu, sau cine au fost cei care au executat acest lucru). Să vă spun eu: românii se bucură nu numai pentru o nouă bază militară NATO, ci să dea domnul la mai multe. Dacă lipsa asta de suveranitate ne protejează de bunăvoinţa Rusiei, dovedită în ultimii 200 de ani, atunci acceptăm şi acest lucru.

 

Până una alta, mesajul ruşilor este unul clasic: în lipsa unei alternative reale la bunăstarea europeană, insuficient echilibrată printr-o falsă promisiune de gaz ieftin, tactica adoptată este aceea de ameninţare.

 

Dar cui îi mai pasă de ameninţările unui stat care nu îşi poate controla propriul teritoriu ? Mai este Rusia o superputere aşa cum se defineşte? În vremurile de azi nu mai poţi fi o superputere fără de intelectualitate, ori Rusia de vreun secol este privată de acest concept. Şi astăzi cei mai buni ruşi fug din Rusia, acolo unde le este interzis a se exprima liber. În loc să avanseze ea regresează spre trecutul sovietic şi păcatele de atunci. În loc să ameninţe un stat membru NATO, mai bine şi-ar face griji Putin de perspectiva de dezintegrare teritorială a Federaţiei Ruse ca urmare a nemulţumirii părţilor componente. Din ce în ce mai mulţi analişti occidentali nu mai vorbesc de Rusia ca de o superputere, ba tocmai invers, de o Rusia care nu va mai arăta astfel în viitorul apropiat.

 

http://romanian.ruvr.ru/2013_10_31/Ce-caStiga-Romania-de-pe-urma-amplasarii-scutului-antiracheta-pe-teritoriul-sau-5711/

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite