„Raţionalul” Viktor Orban

0
0
Publicat:

De fapt, are o gândire politică primitivă, imperială, de secol XX. Aşa cum s-a dezvoltat România, datorită apartenenţei la UE, la fel a evoluat şi Ungaria, în ciuda faptului că premierul său, Viktor Orban, nu încetează să diabolizeze occidentul şi să proslăvească Rusia.

Ce speră Orban? Obiective imperiale. Dacă Rusia ar ocupa în totalitate Ucraina, poate s-ar alege şi Ungaria cu ceva teritorii din Transcarpatica, unde locuiesc vorbitori de limba maghiară. Ca mulţi dintre înaintaşii săi, Napoleon, Hitler, Stalin, şi la fel ca Putin, Orban are o obsesie: se crede un conducător prea mare pentru un popor aşa de mic.

Iată ce declară Orban cu ceva timp în urmă:

„Armata rusă duce un război serios și dificil cu ucrainenii. „Dacă rușii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i înfrânge pe ucraineni dintr-o singură mișcare, ar fi făcut-o deja”. „Nu consider logic ca Rusia, care nici măcar nu poate învinge Ucraina, să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală”. „Șansele ca acest lucru sunt extrem de mici”.

Declaraţiile sale de la şcoala de vară de la Băile Tuşnad contrazic cele declarate anterior. Orban se lansează în laude la adresa Rusiei şi critici acerbe la adesa UE.

Orban a susţinut în discursul său „pacea” în războiul Rusia-Ucraina, fără să menţioneze preţul păcii: păstrarea taeritoriilor ocupate de către Rusia în Ucraina. Face mereu tam-tam de misiunea lui de pace, scop în care s-a întâlnit cu mai marii lumii, şi critică UE care îi susţine pe ucrainieni.

Cum spuneam, bătaia lunga e vizibilă. Dacă Rusia se alege cu cele patru regiuni ocupate din Ucraina, poate ridica şi Ungaria oarece pretenţii la alte teritorii din Ucraina, unde trăiesc maghiari.

Dacă acum pare improbabil să se întâmple aşa ceva, speranţa lui Orban este legată de posibila venire a lui Trump la Casa Alba. Orban îl admiră pe Trump, îi împărtăşeşte „valorile”, ba i-a copiat şi sloganul MAGA, adaptat la Ungaria. Dacă Trump va face ce promite acum, adică va lăsa Rusia să facă „dracu” ce vrea în ţările care nu-i plătesc taxa de protecţie, visul imperial al lui Orban s-ar putea să devină realitate.

De altfel, ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto l-a numit pe Donald Trump „speranța lumii pentru pace”. O pace în care Rusia câştigă teritorii ucrainiene.

Orban: „Europa s-a străduit să fie un etalon, să impună valori, democrație liberală, tranziția verde. Majoritatea țărilor de pe mapamond sprijină Rusia. China și Coreea de Nord nu ne miră, sprijinul Iranului e un pic surprinzător, India sprijină Rusia, Turcia nu acceptă valorile propuse de Occident și sprijină Rusia, e surprinzător”.

De unde a dedus Orban că majoritatea ţărilor sprijină Rusia? La ONU, în alte organizaţii internaţionale, cu excepţia câtorva ţări,  toate au condamnat Rusia pentru invazia în Ucraina. Chiar şi China a declarat că susţine suveranitatea teritorială a Ucrainei. Cu excepţia Coreei de Nord şi a Iranului, nicio altă ţară nu face vreun efort declarat în spijinul Rusiei. Orban minte ca mai toţi conducătorii de teapa lui. În speranţa că susţinătorii săi iau de bune cele declarate de el, fără să mai verifice dacă sunt adevărate.

Orban demonizează UE, din care Ungaria face parte

Prima întrebare, dacă nu-i place UE, de ce Ungaria nu-şi ia jucăriile şi să plece din UE, după modelul Marii Britanii?

 „Sentimentul general este că lumea se înrăutățește. Explicația mea pentru acest fenomen este că starea noastră de rău este un sentiment de viață fundamental occidental. El provine din faptul că civilizația occidentală își pierde forța, puterea, autoritatea și capacitatea de acțiune”. Ceea ce vedem astăzi este declinul Occidentului din punct de vedere material și al puterii”.

Doar în încercarea lui Orban de a aburi masele există aşa ceva. Economic, financiar, comercial, tehnologic, militar, informaţional, occidentul este cu mult înaintea tuturor ţărilor la care se închină Orban. Este evidentă încercarea de manipulare a credulilor.

„Occidentul dorește să își răspândească propriile valori, de care alții se simt umiliți. Fapt pe care noi îl înțelegem și, uneori, și noi ne simțim umiliți”, spune Orban.

Care să fie valorile occidentului care îl umilesc pe Orban? Democraţia, statul de drept, presa independentă, alegeri libere, economia de piaţă. Orban preferă o societate de tip rusesc, în care el rămâne conducător pe viaţă, şi îi bagă în închisoare pe toţi cei care i se opun său îl critică.

„Punctul nostru de plecare, dacă vrem să înțelegem starea lumii, dacă vrem să înțelegem starea omului occidental în lume, este că o mare parte din energia și resursele lumii se află în afara civilizației occidentale. Acestea sunt fapte concrete. Situația noastră, a Europei în special, este de două ori mai dificilă”.

Chiar de ar fi aşa, deşi mă îndoiesc de cifrele prezentate de Orban, ce să facă occidentul, altceva decât să intre în circuitele comerciale în care se vând aceste resurse. Alternativa care ar fi după Orban? Occidentul să ocupe ţările cu resurse?

Este lung discursul lui Orban pentru a fi comentat în totalitate. O afirmaţie a sa şochează:

„Rusia este prea mare (în termeni de suprafață) pentru populația sa și este, de asemenea, „sub conducere hiper-rațională”, o țară condusă, adică logică, calmă și previzibilă”.

Aşa de „hiper-rațională” este Rusia, încât a pierdut până acum 550.000 de militari, jumătate din logistica armatei, a părăsit cu navele militare Crimeea, pentru că nu este în stare să le apere. Economia Rusiei este în declin, 1 milion de ruşi bine pregătiţi au părăsit ţara cu bani lor cu tot. Rusia este singură în plan internaţional, doar Coreea de Nord şi Iranul  o mai susţin. Chiar dacă rămâne cu teritoriile ocupate, acestea sunt devastate, nu mai au nimic important economic. Poporul ucainian îi va urî pe ruşi zeci de ani de acum înainte, pentru morţii şi suferinţele aduse în război. Chiar dacă se încheie într-un fel sau altul războiul, sancţiunile occidentale şi sechestrul pe cele 200 de miliarde dolari ale activelor ruseşti vor rămâne.

Putin şi Rusia nu au înţeles că nu se poate trăi decent într-o lume globalizată prin „autosuficienţă”. Au plătit, plătesc şi vor plăti pentru ignorarea realităţii, în favoarea viselor imperiale.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite