Primii 10 paşi pe care trebuie să-i faci după ce ai adoptat un copil
0Adopţia este un lucru minunat insă foarte greu de pus in cuvinte.După lungi asteptări momentul devenirii părinte poate fi pentru mulţi coplesitor. Practic parinţii adoptivi devin parinţi instant şi lucruri absolut normale sunt trecute cu vederea sub incărcătura emotională care caracterizează perioada de acomodare la noua formulă a familiei şi la statutul de părinte.
Iată asadar primii 10 paşi care trebuie făcuţi in primul an alături de copilul tău şi care vor pune bazele unui ataşament securizat şi a unei relaţii de incredere.
- Evită supraexpunerea senzorială.
Evident, sunteţi foarte fericiţi că aveţi in sfârsit copilul acasă, că vi s-a implinit visul, incât aţi dori să faceţi dintr-o dată totul. Să mergeţi în parc, la film, la zoo, in vacantă, să luaţi cina în oraş, să mergeţi la bunici, să mergeţi la petreceri aniversare. Dar… STOP! Simplul fapt că se află în casa noua e prea mult pentru un copil – mâncare nouă, mirosuri noi, reguli noi. Lasă-l să-si formeze o rutină.
- Creează obiceiuri şi rutină.
Copilul trebuie să se trezească în fiecare zi şi să aibă idee ce va urma: mama mă trezeşte cu un cântec, micul dejun e la 7:00, ne jucăm impreună, citim înainte de culcare. Copilul trebuie să ştie activităţile săptămânale planificate: miercuri facem o prajitura, sâmbătă plantăm florile şi duminica vedem un film.
- Imaginează-ţi că ai un copil mai mic.
Imagineazăţi copilul mai mic. Când îl aduci acasă joacă-te cu el jocuri de copii mici. Chiar dacă vine din asistenţă maternală există mari şanse să fi „ars” câteva etape în dezvoltarea abilităţilor sociale şi psihologice. Dacă îl tratezi ca pe un copil mai mic o perioadă, nu va simţi presiuni din partea ta, va putea să retrăiască ceea ce a pierdut şi să înveţe din asta.
- Ia-o de la capăt.
Tu şi copilul tău aţi pierdut perioadele de bebeluşie şi fragedă copilărie aşa că puteţi crea o legătură prin care copilul să să bucure şi de aceste faze. Leanagănă-l, cântă-i la culcare, citeşte-i poezii pentru bebeluşi, dă-i mâncare de bebeluşi şi chiar biberon. Chiar şi copiii mai mari vor să treacă prin etapele astea cu noii lor părinţi.
- Gândeşte-te că are probleme de ataşament.
Problemele de ataşament se leagă de problemele in-utero, neacordarea atenţiei la nou-născut sau mutarea din diverse case. Trebuie să îi asiguri copilului o integrare uşoară şi lină în casa ta şi să întăreşti legătura dintre voi.
- Dă-i copilului tău sarcini.
La câteva zile după ce l-ai adus acasă, dă-i copilului cu regularitate sarcini usoare, potrivite lui. Astfel el va simţi că e nevoie de el şi tu vei putea să îl complimentezi, iar el va ştii că toţi membrii familiei au responsabilităţi şi va percepe mai uşor stilul vieţii de zi cu zi.
- Arată-i că există consecinţe pentru acţiunile lui.
În funcţie de personalitatea copilulului, temperamentul său şi mediul din care provine, poţi fii sigură că el te va testa, mai mult sau mai puţin. Astfel vede care sunt limitele şi se asigură că angajamentul tău faţă de el e real. Explică-i regulile şi consecinţele şi fii consecvent. Dacă foloseşti de metoda time-out-ului sau cea a luării privilegiilor sau pur şi simplu îi dai mai multe sarcini, ţine cont de ceea ce aţi discutat şi aplică de câte ori e nevoie.
- Distrati-va.
Dacă totul merge uşor, e simplu să te distrezi cu copilul tău. Dacă totuşi e prea stimulat, se poartă urât, refuză să urmeze regulile şi are probleme de ataşament este greu să te distrezi cu el. Găseşte orice moment să râdeţi împreună, să chicotiţi şi să jucaţi jocuri. Momentele astea te vor ajuta pe tine să îi vezi calităţile şi să înţelegi că viaţa este un amestec de emoţii şi activităţi.
- Timp pentru tine.
Te bucuri să-ţi petreci timpul cu copilul tău. Când comportamentul lui e urât nu îl poţi lăsa cu un babysitter dar trebuie să te gândeşti că ai nevoie de timp şi pentru tine. Dacă nu eşti odihnită, optimistă şi puternică, nu poţi fi o mamă bună. Plimbă-te. Fă o baie fierbinte. Iesi cu o prietena la o cafea. Relaxează-te!
- Rabdare.
Perioada de adaptare cu copilul tău ar putea dura o lună, şase luni sau chiar doi ani. Multe lucruri legate de dezvoltarea unei familii durează. Copilul tău vine cu experienţe, bune sau rele, căpătate înainte de a intra în viaţa ta. Şi tu la fel, ai ani de experienţe bune şi rele. E ca si la o altoire, e nevoie de timp peste a contopi personalităţile, interesele şi aşteptările voastre. Ai răbdare.