Copiii, prioritate zero

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul acesta România, în data de 2 iunie, marchează în mod oficial Ziua Naţională pentru Adopţie. Dincolo de festivismul obişnuit zilelor naţionale, prin această zi se doreşte aducerea subiectului adopţiei în prim-plan la o dată fixă, în agenda publică a oficialităţilor din domeniu în perspectiva dezvoltarii sistemului de adopţie în Romania şi salvarea copiilor părăsiţi, uitaţi în sistem.

Acest lucru presupune o legislaţie adaptată nevoilor actuale, dar şi conştientizarea importanţei adopţiei în România.

Asociaţia Ador Copiii şi Fundaţia Mereu Aproape au demarat Campania ‘Infernul Copiilor Uitaţi’, o campanie de promovare a adopţiei, dar şi de responsabilizare a autorităţilor, în privinţa destinului copiilor din sistemul de protecţie specială susţinută de Carmen Avram.

Astfel, în data de 11 Iunie, la Palatul Parlamentului a avut loc o dezbatere între reprezentanţi ai sectorului ONG care activează în domeniul adopţiei interne şi a apărării drepturilor copiilor şi instituţiile responsabile de destinul copiilor instituţionalizaţi. Au fost dezbătute problemele cu prioritate de rezolvare din sistemul de protecţie specială şi adopţii şi au fost prezentate obiectivele urmărite de iniţiatorii acestui demers: Asociaţia Ador Copiii – Comunitatea familiilor adoptive şi Fundaţia Mereu Aproape.  

CARTA strategiei şi a politicilor pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului de protecţie specială şi a sistemului de adopţii din ROMÂNIA, întocmită de Asociaţia Ador Copiii şi de Fundaţia Mereu Aproape a fost semnată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Justiţiei, al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si Adoptie, al Directiei Generale pentru Protectia Copilului, al Avocatului Poporului si de senatorul Gabriela Firea. (documentul semnat, aici). La dezbatere au participat si reprezentantii Fundatiei SERA, ai FONPC si membri ai Comisiei de Munca din Camera Deputatilor.

Pentru prima data, instituţiile responsabile de viitorul copiilor instituţionalizaţi au acceptat să-şi unească forţele şi să îşi asocieze atât cunostinţele, cât şi bunele intenţii pentru a ameliora sistemul în care sunt integrati copiii care nu se pot bucura, sau nu beneficiază, de o familie.

Prin semnarea acestei Carte, autorităţile înţeleg şi sunt de acord că România trebuie să acorde prioritate tuturor copiilor şi în special celor care au nevoie de suport pentru a deveni cetăţeni responsabili.

Semnatarii acestei Carte sunt de acord că măsurile pe care se angajează să le ia vor îmbunătăţi atât situaţia copiilor abandonaţi cât şi a României ca stat European.  (Carta integral, aici)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite