Premierul Ciolacu încalcă grav legea Responsabilităţii Fiscale. Nu-l poate opri nimeni?

0
0
Publicat:

La o datorie publică de 52,5% din PIB, la un deficit bugetar de 3,3% din PIB la patru luni, şi anticipat de CE la 7% din PIB în 2024, premierul Ciolacu nu vede altceva mai bun de făcut şi măreşte salariile unor bugetari cu 10%. Deşi legea Responsabilităţii Fiscale îl obligă la altceva:

Art 13

2. Dacă datoria publică depăşeşte 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

Premierului Ciolacu nu-i pasă de viitorul ţării

Din dorinţa de a câştig alegerile, Ciolacu distruge viitorul ţării şi al copiilor noştri. Banii acordaţi de Ciolacu nu există, sunt luaţi din împrumuturi cu dobândă exorbitantă. Bănuiesc că ştie ce a păţit România în 2010, într-o situaţie similară, când devenise nefinanțabilă. Dar nu-i pasă. Tot ce vrea şi poate este să mituiască alegătorii bugetari pentru a câştiga alegerile.

Până şi copartenerul de guvernare, Nicolae Ciucă, se arată revoltat de această atitudine a lui Ciolacu:

„Politicienii din România şi-au făcut un obicei din a câştiga voturi risipind iresponsabil bugetul în campanie cu idei nesăbuite şi cheltuind banii statului. Din punctul meu de vedere, nu asta e modalitatea prin care ne servim ţara”.

Sub conducerea mea, PNL îşi asumă rolul de apărător al ordinii şi responsabilităţii în ceea ce priveşte măsurile care afectează bugetul statului. Acest lucru nu se va schimba nici cu trei săptămâni înainte de alegeri. Nu ne vom împovăra copiii cu mai multe datorii şi nici nu vom răsplăti egoismul politicienilor. Nu voi permite şi nu voi aproba nicio măsură care să nu fie acoperită de bugetul pe care îl avem la dispoziţie”.

Dacă şi partenerul de guvernare se arată oripilat de ce măsuri ia Ciolacu, situaţia bugetară e „groasă” rău.

Problema este că „partenerul” Ciucă nu are cum să-l oprească pe Ciolacu, care invocă şi o discuţie cu ministrul de Finanţe, liberalul Marcel Boloș, care, chipurile, ar fi aprobat măsura de creştere a salariilor unor bugetari cu 10%, în an electoral.

Nicolae Ciucă, în calitate de şef al PNL, ar trebui să-l ia la întrebări pe ministrul Boloș, să afle dacă acesta şi-a dat acordul pe anunţatele măriri de salarii, pornite de la ministerul Muncii, nu de la Finanţe.

Tare mi-e teamă că premierul Ciolacu nu ascultă de nimeni, face doar ce vrea el să facă să câştige alegerile.

Poziţia lui Nicolae Ciucă chiar îi convine. Va spune alegătorilor, „vedeţi, PNL nu este de acord cu majorarea salariilor unor bugetari, aşa că votaţi cu PSD, nu cu PNL”. Iar bugetarii, care îşi ştiu interesele personale, şi nu îi interesează interesele generale ale societăţii româneşti, vor vota PSD.

Nu-l poate opri nimeni pe Ciolacu?

Primii îndreptăţiţi să-l oprească ar fi liberalii, care au şi ministrul de Finanţe, fără semnătura căruia nu se pot acorda măriri de salarii, în contextul datoriei externe de 52,5% din PIB şi a unui deficit pe 2024 prognozat la 7%. Aştept să văd ce măsuri concrete  adoptă şeful PNL, Nicolae Ciucă, pentru a-l opri pe Ciolacu, aşa cum se laudă.  Are mulți miniștri în cabinetul Ciolacu, care se pot opune la măsurile anunțate.

Opoziţia parlamentară ar putea iniţia o moţiune de cenzură, chiar fără şanse de reuşită, dar în care să explice cu subiect şi predicat că Ciolacu nenoroceşte o ţară întreagă. Şi că în 2025 urmează creşteri de taxe şi impozite care vor reduce la zero bruma de creşteri salariale de anul acesta. Pentru că bugetul de stat nu are de unde le plăti.

Consultarea specialiştilor neutri politic, este esenţială. Inclusiv ultimele declaraţii ale lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, trebuie luate in seamă de guvernul Ciolacu.

Revenim la discuţia că la bugetul nostru se colectează 27% din PIB, în timp ce media europeană este de 40-45% din PIB. Să se discute în parlament, cu ocazia moţiunii de cenzură, de unde vine această discrepanţă enormă. Nu cumva de la lipsa conformării voluntare? Cine şi ce provoacă absenţa conformării voluntare în materie de colectare a taxelor şi impozitelor în România? O discuție absolut necesară.

Cea mai grea şi nepotrivită reacţie a politicienilor conştienţi de soarta pe care ne-o pregăteşte Ciolacu, este să aştepte să ne prăbuşim în situaţia asemănătoare celei din 2010, când România devenise nefinanțabilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite