
Premierul Ciolacu a girat, prin „începutul unei frumoase prietenii”, atacurile anti UE şi revizioniste ale lui Viktor Orban
0Marcel Ciolacu şi-a dovedit, dacă mai era nevoie, amatorismul în politica externă. L-a primit cu onoare şi un prânz pe Viktor Orban la Palatul Victoria, iar acesta i-a declarat „începutul unei frumoase prietenii”.
În virtutea viitoarei prietenii, Viktor Orban a etalat din nou, în România, la Băile Tuşnad, cunoscutele sale păreri anti UE şi revizioniste la adresa României.
Nu se poate spune că premierul Ciolacu n-a făcut eforturi să-l tempereze. I-a înmânat, prin MAE român, o listă cu ce are voie să spună şi ce nu. Bineînţeles că Orban n-a pierdut ocazia şi a făcut public „mişto” de hârtia oficială înmânată de MAE. Şi avea dreptate, nu se face aşa ceva. Dacă premierul Ungariei nu simte ca pe teritoriul unui stat vecin să nu facă declaraţii anti UE şi anti acel stat, geaba îi dai hârtii să-l înveţi ce să spună. Este şi o gafă diplomatică, pe care Orban a exploatat-o cu abilitate.
„Păi în primul rând dacă vine președintele României în Ungaria și a primit invitație, nu o să îi spunem despre ce să vorbească și despre ce nu să vorbească.”
Cum spuneam, un exemplu al amatorismul politicii externe de care este capabil Marcel Ciolacu. A contat, poate, promisiunea lui Orban că va susţine aderarea României la Schengen, cu Ungaria preşedinte al Consiliului European în 2024. Iarăşi o dovadă de amatorism de politice externă.
Declaraţiile lui Orban
„România are un nou prim-ministru, îi dorim noroc, e al 20-lea de când sunt eu premier.”
Este clar o ironie la adresa „instabilităţii” politice din România, în comparaţie cu stabilitatea „orbanista” din Ungaria. Că această „stabilitate” a dus Ungaria la o inflaţie de 21%, că Ungaria nu mai primeşte fonduri de la UE, că ţara este dependentă de comerţul cu Rusia, toate aceste realităţi nu contează pentru Orban. Vor conta când vor ajunge să facă viaţa insuportabilă pentru maghiari.
„UE este anxioasă și se simte încolțită, are motive bune să se simtă așa”. „UE arată ca un campion de box care își arată centurile dar nu vrea să intre în ring. Ne vom închide într un ghetou cultural economic. UE poate fi decuplată de energia rusă dar e doar o iluzie, pentru că Rusia nu poate fi decuplată de celelalte zone ale lumii”. „UE refuză moștenirea creștină , vrea să schimbe populația. Acest guvern federalist ne-a dus la un imperiu căruia nu îi putem cere socoteală”. „UE respinge moștenirea creștină, efectuează o înlocuire a populației sale prin migrație și conduce o ofensivă LGBTQ”
Orban a spus sâmbătă că Rusia nu poate fi separată de restul lumii, și a echivalat valorile occidentale cu „migrația, LGBTQ și războiul”. Atât a înţeles Orban din principiile şi filosofia care asigură existenţa UE, din care Ungaria face parte!
Sunt cunoscutele teze anti UE ale lui Viktor Orban. Ar trebui să explice de ce rămâne în UE, când are opinii foarte proaste despre această organizaţie. Poate urma exemplul Marii Britanii.
De remarcat că de data aceasta nu s-a referit şi la NATO, spre deosebire de alte declaraţii, în care spunea că NATO susţine războiul Rusia-Ucraina, prin armele livrate Ucrainei. Să fi fost efectul „indicaţiilor” primite de la MAE român?
Orban a mai spus că a primit o notă de la guvernul de la București prin care i se cere să evite anumite teme referitoare la subiecte precum simbolurile naționale și teritoriul României.
Referindu-se la Transilvania și Ținutul Secuiesc, acolo unde trăiesc maghiari, Orban a spus: „Nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești”.
Este de departe cea mai gravă declaraţie revizionistă împotriva României, dacă traducerea asigurată de organizatori a fost corectă. Dacă nu sunt unităţi teritoriale româneşti, ce sunt, ungureşti?
Sunt mai multe declaraţii controversate făcute de Orban la Băile Tuşnad.
Ce poziţie are guvernul României faţă de aceste declaraţii?
Pentru România problema importantă este dacă guvernul, premierul Ciolacu, au girat prin primirea lui Orban la Palatul Victoria, resimţită de Viktor Orban ca „începutul unei frumoase prietenii”, toate aceste declaraţii revizioniste şi anti UE?
Până acum nici UDMR nu a reacţionat, spunând dacă este, sau nu este, de acord cu declaraţiile lui Orban.
Dacă Ciolacu nu acceptă poziţia lui Orban, ar trebui să spună românilor, printr-un comunicat, că nu este de acord cu cele declarate de Orban, că se desolidarizează de prezenţa şi declaraţiile lui Orban. Înţelege premierul Ciolacu că dacă tace, înseamnă că este de acord, că girează declaraţiile lui Orban făcute pe teritoriul României? N-ar fi exclus să nu înțeleagă.