Poziţia României la Consiliul European. Ardem şi noi nişte etape?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă gândesc că ar trebui să existe consens cu privire la poziţia României la Consiliul European din 26-27 iunie 2014. Ma gândesc că ar trebui să existe o dezbatere publică cu privire la abordarea pe care reprezentanţii României o vor avea joi şi vineri.

Vom primi unul dintre portofoliile importante de comisar European, dat fiind ca suntem a saptea tara ca numar de voturi in principalele organisme europene? Care va fi pozitia Romaniei cu privire la conturarea unui Pact de Crestere si Ocupare de locuri de munca, si asa intarziat de cel putin 3 ani? Ce pozitie va avea Romania in privinta politicii energetice europene sau politicilor, mai bine zis? Romania va sustine pozitia Germaniei cu privire la continuarea drastica a pachetelor de austeritate sau va vota pozitia Hollande – Renzi … pentru un mix consolidare fiscala continua, cu o viteza de ajustare mai redusa si stimularea cresterii economice? Va sustine Romania opinia aproape consensuala a modificarii traiectoriei de ajustare fiscala dura pentru a evita intrarea, din nou, a multor economii europene in spiralele vicioase ale mortii? 

Va sustine Romania reforma analizei consolidarii fiscale prin reconsiderarea unor „cheltuieli” privind cercetarea dezvoltarea inovarea, militare, cu educatia si sanatatea ca fiind investititii si scoaterea lor din calculul deficitului bugetar structural? Va sustine Romania scoaterea din acelasi indicator a cheltuielilor legate de imbatranirea demografica precum si a unor alte cheltuieli considerate one off? Va sustine Romania emiterea de catre UE de obligaţiuni indexate la PIB, solutie care împacă nevoia de creştere economică cu nevoia continuării ajustării fiscale, un instrument anticiclic şi care reduce serviciul datoriei in perioadele de recesiune sau cu creştere economică redusă, mărindu-l atunci când economia creşte peste potenţial? 

Are Romania o pozitie cu privire la intentia BCE de a extinde arsenalul de instrumente neconventionale prin relaxare monetara ca urmare a achizitiei de obligatiuni si de aici riscul ca beneficiile tari mari/tari mici tari euro/ tari non euro sa fie asimetrice? In matricea de risc se ia in calcul si posibilitatea ca „tiparirea de euro” sa provoace monedelor non euro deci si leului o apreciere de nedorit daca ne gandim la impactul asupra exporturilor, cresterii economice si locurilor de munca? 

Merge Romania cu propunerea ca banii din fondurile europene dezangajate sa intre intr-un Fond de Crestere Economica si Dezvoltarea Infrastructurii la nivel european?

De fapt, ce se va sustine la Consiliul European? Sper ca nu ne bucuram din nou la niste firimituri legate de reducerea somajului in randul tinerilor (bune si ele) iar reprezentantii tarilor dezvoltate vor discuta despre nanotehnologii, biotehnologii s.a. pentru deplasarea “frontierei tehnologice”, obţinand astfel externalităţi pozitive în urma creşterii economice endogene bazate pe inovare, efecte de reţea, investiţii în capitalul uman, cercetare dezvoltare s.a.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite