Planurile Rusiei de a destabiliza Moldova, în vizorul UE și SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii pro-ruși încearcă să bagatelizeze reușita polițiștilor în anihilarea unei grupări coordonate de FSB pentru destabilizarea țării. SUA și UE abordează amenințările la adresa Moldovei la cel mai înalt nivel.

Demonstranți pro-ruși la Chișinău (duminică, 12 martie)
Demonstranți pro-ruși la Chișinău (duminică, 12 martie)

La o zi după reținerea la Chișinău a unui grup mare de indivizi instruiți de agenți FSB să atace poliția la protestul organizat de opoziția pro-rusă, la Chișinău s-au găsit lideri politici care încearcă să acrediteze mediatic ideea că mercenarii pro-ruși ar fi fost racolați de conducerea Moldovei, pentru a justifica suprimarea protestelor opoziției și pentru ca Maia Sandu să-și crească ratingul politic.

În pofida reușitei poliției în destructurarea grupării, protestatarii transportați organizat duminică la Chișinău de către partidul „Șor” au încercat să rupă cordoanele de poliție, fiind reținute mai multe persoane care aveau asupra lor obiecte interzise.

Despre planurile Rusiei de a destabiliza Moldova, pentru a-i bloca parcursul european prin montarea unei guvernări loiale, autoritățile moldovene vorbesc deja de câteva luni, inclusiv în cadrul forurilor internaționale. Până acum, Chișinăul a dejucat cel puțin trei tentative rusești de răsturnare a ordinii constituționale în Moldova prin metode hibride.

Șefa MAI: Trădătorii vor ajunge în fața justiției

După protestul cu altercații de duminică, 12 martie, ministrul moldovean al Afacerilor Interne, Ana Revenco, le-a transmis „trădătorilor de țară că în curând vor sta în fața judecății, oricât de mulți bani și ajutor ar primi pentru a distruge țara”. Potrivit ei, „MAI nu va admite ca infractorii și trădătorii să ascundă violențele sub umbrela dreptului la protest”.

„Vocea poporului nu înseamnă violență și trădare de țară! Cei care încalcă legea sub orice pretext, să se aștepte să răspundă în fața anchetei. Toți cei care au adus violențe asupra civililor aflați pe străzi duminică, precum și asupra structurilor de aplicare a legii, figurează deja în dovezile adunate de Poliția Națională. Trădarea de țară este cea mai odioasă manifestare a unui om care s-a născut și trăiește aici”, a menționat șefa de la Interne.

La rândul său, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a spus că scopul manifestațiilor organizate de partidul „Șor” este „punerea Moldovei la dispoziția Rusiei, pentru ca aceasta să fie folosită în războiul declanșat de Putin contra Ucrainei”. Potrivit lui, tentativa eșuată de destabilizare a țării a fost pusă în aplicare „de unele partide politice și grupări criminale asociate, care se folosesc de necazurile oamenilor”.

„În ultima perioadă, MAI, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și SIS deconspiră zilnic scheme care au drept scop periclitarea liniștii la noi în țară. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, susține Igor Grosu.

UE și SUA ajută cu informații autoritățile de la Chișinău

Despre situația de securitate din Moldova au discutat duminică telefonic președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuția a precedat o dezbatere despre amenințările care planează asupra Moldovei în Parlamentul European, care va avea loc săptămâna aceasta.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție care va fi adoptată în sesiunea plenară din luna aprilie. „Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea României și a Uniunii Europene. Tocmai de aceea, trebuie să ne implicăm pentru ca UE să ajute cât mai mult Republica Moldova să treacă peste provocările actuale, să ia noi măsuri în beneficiul oamenilor și să fie pregătită de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a comentat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Și SUA urmăresc cu maximă atenție tentativele Rusiei de a periclita pacea și liniștea în Republica Moldova. La sfârșitul săptămânii trecute, SUA au acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze această țară prin utilizarea protestelor de stradă. „Rusia vrea să slăbească Guvernul Republicii Moldova, scopul final fiind o administraţie favorabilă Moscovei la Chișinău”, a declarat pentru AFP coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby. El a mai spus că Statele Unite au intensificat schimbul de informaţii cu Republica Moldova cu privire la activităţile ruseşti din ţară în vederea înlăturării pericolelor. „După cum ştiţi, luna trecută, preşedintele Biden a avut ocazia să se întâlnească la Varşovia cu preşedinta Maia Sandu și să discute despre războiul Rusiei. În cadrul acestei întâlniri, preşedintele Biden a vorbit despre asistenţa noastră continuă pentru Moldova. Ca şi Maia Sandu, nu vedem acum vreo ameninţare militară imediată la adresa Moldovei, dar împărtășim îngrijorările Maiei Sandu vizând încercările Rusiei de a destabiliza ţara sa. În spiritul parteneriatului nostru cu Moldova, sunt în măsură să împărtăşesc propriile noastre informaţii, inclusiv cele din serviciile de informaţii, despre eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova”, a menționat John Kirby.

Un comunicat în care menționează tendința Rusiei de a vulnerabiliza guvernarea de la Chișinău a difuzat și Ambasada SUA din Moldova. Potrivit comunicatului, semnalele de alarmă lansate în spațiul public de președinta Maia Sandu „sunt îngrijorătoare, deși nu neapărat surprinzătoare pentru mulți cetățeni moldoveni, care sunt martori, de zeci de ani, ai influenței maligne a Rusiei în Moldova”.

Ambasada SUA a chemat populația și oamenii de afaceri din Moldova, precum și investitorii străini să aibă încredere în Guvernul Republicii Moldova, care „este bine poziționat în implementarea reformelor semnificative necesare pentru dezvoltarea economică și pentru apărarea țării contra forțelor externe cărora nu le convine succesul Republicii Moldova”.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite