O zi în care aşteptăm precizări, explicaţii, dar şi ceva mai multă înţelepciune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără îndoială că incidentele de ieri din Bucureşti, petrecute în timpul Mitingului Unirii, sunt cum nu se poate mai regretabile. Forţele de ordine au reacţionat disproporţionat, haotic, după principiul lui Pristanda, curat constituţional, dar umflaţi-l!

La ora la care scriu, circulă pe piaţă tot felul de zvonuri care încearcă să explice motivele unui atare comportament. Unii spun că jandarmii, poliţiştii ar fi primit informaţii disproporţionate distorsionate, despre ceea ce urma să se întâmple la miting. Că de aceea s-au înarmat până în dinţi, iar mai apoi  şi-au pus în acţiune numai muşchi, nu şi mintea. Că au fost coordonaţi prost, că nu ar fi primit ordine precise fiindcă şefii lor cei mari, mahării din Ministerul de Interne, indiferent că au sau nu titlul de doctor în Ştiinţe militare, posedă cu toţii case în afara Bucureştiului. Aşa că au plecat cu toţii în week end uitându-şi acasă telefoanele mobile.

Alţii susţin că aceiaşi jandarmi şi poliţişti acţionează în orice situaţie cam tot la fel. Tot după modelul Pristanda, slujind necondiţionat puterea. Că nu ştiu decât că trebuie să apere Guvernul. Oricare ar fi el ,numai şi numai fiindcă acesta le asigură lefuri consistente.

Mulţi, foarte mulţi comentatori îi impută premierului Dacian Cioloş lipsa oricărei reacţii. Ei susţin că dl. Cioloş nu a procedat corect, nici inspirat cerându-i purtătorului său de cuvânt să spună că nu are ce să comenteze. Cum noaptea e un sfetnic bun, sper ca astăzi dl. Cioloş să formuleze o reacţie.

Pe de altă parte, deşi nu sufăr deloc de scenarită, nu prea cred că  toată povestea de ieri nu a interferat cu interese politicianiste de cea mai joasă speţă. Nu ştiu dacă nu cumva au fost politicieni care au încercat să-i manipuleze pe cei ce au manifestat, dar şi pe cei ce priveau totul la televizor. Oare nu e un pic suspect să-l vezi pe prea-cinstitul Sebastian Ghiţă, transformat în reporter de front, în reporter special dând informaţii orientate pentru propria televiziune?

Oare nu e cel puţin la fel de suspect să vezi alţi politicieni, în frunte cu istericii Traian Băsescu şi Robert Turcescu, travestiţi în Vadim şi Gheorghe Funar, punându-l la zid, pe la televiziunile specializate în astfel de operaţiuni, pe dl. Dacian Cioloş care, prin tăcerea lui, ar fi dovedit încă o dată că execută numai şi numai ordine venite din afară? Ba de la americani, ba de la George Soroş. Nu e oare vorba despre o operaţiune clară de discreditare?

Sper ca în cursul zilei de azi să primim lămuriri. Aştept şi eu ieşirea din expectativă a premierului. Deşi sunt conştient că, om responsabil fiind, dl. Cioloş nu poate nicidecum să răspundă ferm la întrebarea, cu iz de ultimatum, dacă va face sau nu unirea. Din păcate, chestiunea e mult mai complicată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite