O varză frumoasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

„Tu cu cine votezi, băi, Gogule?“, a întrebat un tip la telefon. Traversa strada, cu umărul drept ţinea telefonul, iar în fiecare mână ducea cu greu câte o plasă plină cu varză. „Alo, ascultă tu aici la fratele tău care ştie mai bine“, a continuat bărbatul.

A mai făcut cinci paşi, a ajuns pe celălalt trotuar, şi atunci brusc una din plase s-a rupt. Patru căpăţâni de varză s-au rostogolit. Una s-a oprit lângă roata unei maşini parcate în apropiere, alta s-a îndreptat spre mijlocul drumului, iar două au rămas pe loc. Bărbatul s-a holbat neîncrezător, a lăsat şi cealaltă plasă jos şi a mormăit ceva în barbă. „Gogule, te las, am pierdut varza“, a mai spus la telefon, apoi a dat din mâini a lehamite. Pe lângă căpăţâna din mijlocul străzii deja treceau maşini în lung şi-n lat. Pentru ea era prea târziu. 

Bărbatul a blestemat punga ruptă, a privit-o cu neîncredere pe cea rămasă încă întreagă şi a adunat lângă el, pe asfalt, celelalte trei căpăţâni. O bătrână care-şi scosese la plimbare câinele mic şi gălăgios s-a apropiat de el şi l-a întrebat cu cât vinde varza. Câinele a încercat să facă şi un pipi pe plasa încă neruptă, dar a fost alungat la timp. Bărbatul a rămas în continuare pe trotuar, calculându-şi şansele de reuşită. Dacă lăsa toată varza acolo pentru a se duce să cumpere o altă plasă, exista varianta să nu mai găsească nimic la întoarcere. Dacă voia să plece cu tot cu varză, se afla în imposibilitatea de a căra cele trei căpăţâni „eliberate“, iar altă plasă goală nu avea. În fine, mai era şi varianta ca pur şi simplu să abandoneze varza, dar asta nu prea-i convenea, mai ales că acasă îl aştepta soţia. 

Bărbatul şi-a scos iar telefonul şi a format ultimul număr apelat. „Alo, Gogule, sunt io, mă! Fii atent! Mi s-a rupt o plasă mai devreme, când vorbeam cu tine, şi am rămas cu varza pe trotuar. Tre’ să vii să mă iei! Nu am cum să o car şi nici n-o las aici! Cum? Nu las varza, omule! E varză frumoasă! Am luat-o s-o pun la murat! Ce anume? E frumoasă! Ţi-am zis că e frumoasă!“ În timp ce vorbea, bărbatul a realizat că de fapt şi varza din mijlocul şoselei e încă bună. Nu fusese lovită de nicio maşină, ba chiar avusese norocul să ajungă pe o insuliţă, ferită de roţile automobilelor, aşa că s-a decis să traverseze şi să o salveze. „Da, o varză frumoasă, ai auzit bine! De unde şi vorba că e frumoasă ca o varză!“, a mai apucat să spună la telefon, apoi a realizat că i s-a terminat bateria. A recuperat şi a patra varză şi s-a întors pe trotuar. Între timp, acolo revenise şi bătrâna cu câinele. Femeia tocmai începuse să pipăie căpăţânile de pe asfalt. „Nu e de vânzare! E varza mea!“, i-a răcnit, iar câinele pensionarei a început să latre şi să facă spume. 

Până la urmă, bărbatul şi-a fixat cele patru căpăţâni de varză la subsiori, a apucat şi plasa încă întreagă şi a pornit încet spre casă. Un avion care decola de pe aeroportul din apropiere a despărţit cartierul în două. Iar bărbatul cu varza a nimerit fix pe linia mediană. A ridicat capul, s-a holbat la avion, i-a înjurat în gând pe fericiţii care zburau probabil în vreun concediu şi apoi, împiedicându-se de un bolovan, s-a dezechilibrat şi a scăpat din nou varza. De data asta cele patru căpăţâni s-au dus în cele patru puncte cardinale. 

La sfârşitul zilei, femeia cu câine mic a găsit sub balcon două verze. „Ce minune!“, şi-a zis. Unei căpăţâni i-a dat un şut, pentru că nu arăta bine, aşa că a mai rămas o varză. A dus-o în casă şi s-a apucat s-o toace, pentru că avea chef de varză călită. Până şi câinele a acceptat să mănânce, aşa că bătrâna a ajuns la o concluzie clară: varza chiar era un miracol. În noaptea următoare, câinele pitic a lătrat fără oprire opt ore, trezind pe toată lumea din bloc, din cartier şi din oraş, ca în fiecare noapte. 

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite