O aberaţie televizată nu vine niciodată singură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce-am văzut cum s-a trântit Costin Mărculescu-n
 apă (după ce se agitase vreo patruzeci de minute, pentru că de fapt 
n-avea curaj), am intuit cam care-i nivelul la multtrâmbiţata emisiune ”Splash! Vedete la apă”
După ce-am văzut cum s-a trântit Costin Mărculescu-n apă (după ce se agitase vreo patruzeci de minute, pentru că de fapt n-avea curaj), am intuit cam care-i nivelul la multtrâmbiţata emisiune ”Splash! Vedete la apă”

Vara, televiziunile moţăie. Unele trăiesc din reluări, altele din filme vechi, iar cele de ştiri din dezastre. Doar că, probabil, mulţi reporteri sunt în concediu, iar cei care rămân sunt depăşiţi de situaţie.

Măruţă a plecat în vacanţă, iar intervalul lui orar i-a fost împrumutat lui Cabral şi Laurei Cosoi. ”Trăieşte-ţi vara”, aceasta e emisiunea pe care ProTV o transmite în direct de la Mamaia, din buricul unei plaje de lux. Formatul seamănă ca două picături de bere cu ”Plaja lui Teo”, de la Kanal D. Dar calitatea diferă în mod evident, măcar Teo ştie ce să întrebe un invitat, indiferent că e manelist sau şoarece de bibliotecă.

Am văzut recent ediţia în care Laura şi Cabral au invitat personaje care nu spuneau nimic interesant – poate şi pentru că nu beneficiau de nicio întrebare mai acătării. A venit inclusiv fata lui Florin Salam, o puştoaică de 14 ani, care cică s-a lansat în muzică, sub numele de scenă Betty Blue. Ca să dovedească tuturor ce talentată e, a făcut un playback la faţa locului, printre tot felul de turişti care căscau gura la ea. De fapt nu atât la ea, cred, cât la cei doi dansatori care veniseră să lărgească tabloul artistic. Vă rog să mă credeţi, ceva mai ridicol n-am văzut de mult. Ei n-aveau, de fapt, nicio coregrafie pregătită, dansa fiecare în legea lui, ca-n cluburile proaste. Nu ştiu unde i-or fi găsit, cred că i-au recrutat dintre ăia care pică la prima preselecţie, la ”Românii au talent”. Ţopăiau disperaţi, parcă-i frigea nisipul la tălpi.

Proba de sărituri în cap

La Antena Stars, continuă să facă ravagii tot felul de emisiuni ticsite de mahalagisme şi glume proaste. Într-o zi, nişte moderatori îl aduseseră în studio pe Vasile, fratele lui Mihai Trăstariu, despre care se ştie - şi se vede cu ochiul liber – că e un personaj cu probleme emoţionale, eufemistic vorbind. Dar televiziunile exploatează în continuare orice vulnerabilitate mentală a invitaţilor mai ciudaţi. Nici pe Vasile nu l-au menajat, l-au hărţuit cu întrebări groteşti şi indiscrete despre relaţia lui proastă cu frate-su, iar omul a recunoscut tot felul de lucruri jenante. Au fost inserate şi nişte declaraţii de-ale lui Mihai, de prin presă, care-şi făcea fratele nebun şi nespălat. Uite-aşa ţi se face ruşine de ruşinea lor.

Îmi tot propusesem de mult timp să arunc un ochi la multtrâmbiţata emisiune ”Splash! Vedete la apă” (Antena1). Şi în sfârşit mi-am ostoit curiozitatea, am văzut o treime de ediţie. Pasămite nişte aşa-zise vedete făceau concurs de sărituri în apă. Multă vreme, trăisem cu impresia că se bagă-n concurs numai cei care se pricep la aşa ceva. Dar după ce-am văzut cum s-a trântit Costin Mărculescu-n apă (după ce se agitase vreo patruzeci de minute, pentru că de fapt n-avea curaj), am intuit cam care-i nivelul. Mărculescu a început săritura cu o rondă pe trambulină (a fost gimnast, când era mic şi cuminte), şi când toată lumea se pregătea să aplaude această ingenioasă abordare, a sărit de-acolo direct cu fundul în apă, ca o buturugă. Dintre semifinalişti fac parte şi Simona Sensual şi Daniela Crudu, deci nici aici n-am scăpat de figurile care au invadat mass-media, din motive învăluite în mister.

Miracol, mortul a înviat!

Şi dacă tot veni vorba de apă, vă daţi seama că viiturile din Oltenia au fost un alt prilej pentru ca reporterii să debiteze cele mai dubioase lucruri. O fată de la Antena 3 a transmis, sugrumată: ”Pompierii au adus zeci de saci de nisip, pentru a împiedica apa să iasă din case!”. Mă mir că n-a spus că pompierii au venit cu bărcile ca să bage oamenii la loc, în casele inundate. Alta probabil n-auzise în viaţa ei de judeţul Vâlcea şi-i tot trăgea cu ”judeţul Vaslui”, deşi transmitea de pe lângă Novaci sau aşa ceva.

Şi pe la alte posturi am auzit zeci de prostioare memorabile. ”Viitura a luat apele şi le-a deviat către oameni”. A, deci viitura asta e un fel de sistem de ţevi? Muream proastă. ”Oamenii şi-au pierdut animalele şi vietăţile din curte”. Probabil animalele erau din plastic. ”Suntem în apă până la gât”. Era în apă până la glezne. ”Localnicii aşteaptă o nouă viitură, mâine dimineaţă”. Câtă ospitalitate! ”Primarul comunei s-a implicat în apă”. Ori a vrut să spună că s-a impiedicat în apă, ori că s-a implicat în acţiunile de salvare, numai el ştie. ”Un elicopter s-a învârtit mai mult timp pe un teren inundat, căci nu avea unde să aterizeze”. Cu alte cuvinte, deşi era deja pe un teren, de fapt în apă, el tot se încăpăţâna să aterizeze. ”Un localnic în vârstă s-a înecat iniţial, aseară, dar în cele din urmă a fost salvat”. Asta e senzaţional! Păi să-i caute p-ăia care l-au trezit din morţi ca pe Lazăr şi să-i angajeze pe la administraţia cimitirelor, cine ştie...

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite