Nu e o farsă, Gabriel Fătu, „maestrul” de la OTV, însărcinat să ia teatrele la puricat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Fătu
Gabriel Fătu

Da, doamnelor şi domnilor! Trăim într-o ţară în care Gabriel Fătu va conduce o comisie de control, formată din consilieri de la Primărie, care va lua la puricat teatrele din Bucureşti, că doar nu e sat fără câini şi oraşul ăsta, nu-i aşa?

Nu ştiţi cine e Gabriel Fătu? Nu se poate. A fost vedetă la OTV, şcolit bine într-o televiziune rafinată, care se ocupa de dimineaţa până seara numai de cultura naţională (doar n-aţi uitat de celebra noastră Elodia...). Aşadar, domnul Gabriel Fătu ajuns rapid de la OTV direct consilier general la Primăria Capitalei, în comisia de cultură, învăţământ şi sport (dar şi în comisia de sănătate şi protecţie socială), va merge acum însoţit de alţi patru consilieri Cătălin Câmpeanu, Minică Boajă, Maria Popa şi Lăcrămioara Fontoura-Alexandre să facă puţină curăţenie în teatre. N-aţi auzit de aceşti domni şi doamne? Nu contează. Cu siguranţă au toate calităţile ca să verifice cum merge teatrul românesc şi care e treaba cu valoarea spectacolelor.

Acum câteva zile, ca o glumă proastă, au apărut nişte declaraţii ale consilierului Mihai Voicu, de profesie actor, se pare, iniţiatior al acestei propuneri de evaluare a randamentului teatrelor. Domnul Voicu e consilier general PNL. Ce i-a dat prin cap acestui domn? Că treaba asta cu teatrul şi cultura e cam costisitoare pentru primărie şi că, dom’le, cam mulţi bani pe prostiile astea. „Este o lipsă de randament”, spunea dumnealui. „La 2 milioane de bucureşteni, acoperirea locurilor în sală este de 18%. Municipalitatea plăteşte între 1 şi 2 milioane de euro pe an şi aduce din vânzarea biletelor 100.000 de euro”. Şi n-are dreptate domnul Voicu? Are mare dreptate, cultura nu e rentabilă. Deci trebuie tăiată. Dacă am înlocui toate prostiile astea cu chestii rentabile, cu chestii din care să iasă bani, alta ar fi treaba. Am face Bucureştiul ca o floare.

Şi zice dumnealui mai departe. Luaţi aminte: „Teatrele au spectacole trei zile pe săptămână, de vineri până duminică, în restul zilelor sunt închise”. Trei spectacole pe săptămână. Vă daţi seama de cât timp n-a mai trecut domnul Mihai Voicu pe la teatru sau de când n-a mai deschis un site măcar, dacă poate să facă o asemenea afirmaţie cu o asemenea seninătate? Şi ce fel de şcoală o fi făcut acest domn care, vorba ceea, ne conduce destinele, dacă el crede că teatrele sunt închise, atunci când nu este programat sepctacol? Că la teatru e ca la supermarket, se lucrează numai cât e programul în geam. Sau ca la fabrică, trebuie randament, oameni buni. Trebuie să vedem câţi rulmenţi se produc pe săptămână...

Şi bomboana pe colivă:  „Trebuie ca numărul de spectacole să fie mai mare. Un actor nu joacă pentru salariu, care este oricum foarte mic, ci pentru aplauze”. Ei da, domnule consilier Mihai Voicu, aici aveţi dreptate, aţi pus degetul pe rană. Actorii ăştia sunt o pacoste. Că trebuie să mai şi mănânce, să mai şi doarmă undeva şi să îşi mai cumpere şi câte o pereche de şosete. Toate astea chestii atât de inutile pentru nişte artişti. Aveţi mare dreptate. Oamenii ăştia sunt chiar lipsiţi de elementar bun-simţ să nu-şi dea seama ce pleaşcă pe capul lor cu aplauzele alea, care ţin loc şi de brânză, şi de chiloţi, şi de mâncare pentru copii (şi asta e chiar culmea, mai fac şi copii...). Şi că dacă tot au salariul mic, de ce să nu muncească şi mai mult pentru el. Logică de fier, nu? Logică de Primăria Bucureşti.

Să lăsăm deoparte toată povestea cu actul cultural care e subvenţionat peste tot, cu faptul că aceste instituţii tocmai pentru asta există, că nu le poate fi măsurat randamentul ca la fabrica de rulmenţi, că actul artistic nu se face cu pontaj în condică. Să lăsăm toate astea şi să ne uităm puţin cine sunt cei care, ni-i şi imaginăm intrând în teatre serioşi şi gravi, îmbrăcaţi în costume şi taioare sobre, puşi pe evaluarea randamentului. Cine sunt aceşti domni şi doamne, în frunte cu celebrul Gabriel Fătu, care vor măsura cu rigla randamentul şi producţia. Sunt nimeni. Şi ei vor începe – absolut întâmplător – cu teatrul Odeon... Pe scurt, domnul Gabriel Fătu plus colegii o vor evalua pe... Dorina Lazăr. Pe ordinea de zi: „modul de îndeplinire a atribuţiilor şi sarcinilor personalului de conducere”. De asemenea, „comisia va elabora propuneri de măsuri pentru creşterea eficienţei activităţii Teatrului Odeon.” Suntem în Bucureşti, anul 2015... „Creşterea productivităţii muncii” vă sună cunoscut?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite