Neil LaBute - Trei piese scurte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sarbatori fericite teatru1

Spectacolul intitulat Sărbători fericite de la Secţia română a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, în a cărui economie regăsim trei piese scurte, nu reprezintă prima întâlnire a regizorului Cristi Juncu cu literatura dramatică scrisă de Neil LaBute.

Să ne reamintim că pe fişa de creaţie a directorului de scenă figurează două spectacole nu doar reuşite, apreciate de critică şi de juriile feluritelor festivaluri la care au luat parte, ci şi de viaţă lungă montate pe baza unor texte purtând această prestigioasă semnătură. E vorba despre XXL (Fat Pigg) şi despre Nişte fete. De altminteri, traducătoarea în limba română a celor trei piese este Irina Velcescu. De profesie actriţă şi care a jucat în Nişte fete.

Între spectacolele, respectiv piesele deja amintite şi scrierile dramatice reunite sub titlul generic Sărbători fericite (Furiile, Helter Skelter, Happy Hour)  există, fără doar şi poate, o anumită legătură dată de faptul că toate trei abordează inepuizabila problemă a cuplului. Indiferent de natura lui. Unul modificat, adică gay, aflat în preajma destrămării (Furiile). Un al doilea gata-gata să se înfiripe, dacă nu şi-ar băga coada o anume implicare a fidelităţi, fie ea şi de convenienţă ori de frică, dar şi teama supravegherii şi a punerii la încercare (Happy Hour). Într-al treilea text ( Helter Skelter)  cuplul sfârşeşte prost, prin sinuciderea femeii înşelate. Toate cele trei cupluri suferă de lipsa de măsură, păcat suprem în sistemul de valori al vechilor greci de la a căror filosofie se inspiră declarat Neil LaBute. Influenţa cea mai evidentă fiind vizibilă în cea de-a treia piesă scurtă, în care ne întâlnim cu o Medee modernă cae se sinucide luând deopotrivă viaţa copilului pe care îl poartă în pântec atunci când dobândeşte certitudinea că soţul o înşală cu propria ei soră.

sarbatori fericite teatru2

Toate cele trei piese reunite de Cristi Juncu au şi tragism, şi umor, şi ironie. Şi, mai presus de toate, pun la dispoziţie partituri actoriceşti foarte consistente. Care necesită însă din partea actorilor ce le interpretează o forţa de concentrare extrem de mare, capacitatea ca într-un timp scurt să atingă apogeul.

Din înfruntarea cu textele lui Neil LaBute grupate în spectacolul Sărbători fericite ies necondiţionat învingători actorii Ofelia Popii şi Marius Turdeanu. Ambii foarte buni atât în Furiile, cât şi în Helter Skelter.

sarbatori fericite teatru3

În prima piesă, Ofelia Popii interpretează rolul unei tinere rockeriţe care-şi însoţeşte fratele hipersensibil la ceea ce pare a fi ultima întâlnire cu iubitul său. Condamnată de o răguşeală acută să se exprime la început eminamente prin semne, iar mai, apoi, dând curs furiei, printr-o voce chinuită, excelent făcută, fata dobândeşte o intruchipare foarte reuşită din partea acestei excelente actriţe. Care în Helter Skelter ne oferă prilejul întâlnirii cu o altă faţetă a policromiei sale interpretative.

La rându-i, Marius Turdeanu parcurge cu mult succes şi remarcabilă măiestrie traseul de la tânărul gay hiper-sensibil, pradă unor excese de emotivitate şi de lacrimaţie, dar şi de gelozie până la bărbatul (macho) prins cu mâţa-n sac ale cărui tehnici de seducţie eşuează lamentabil.

sarbatori fericite teatru4

Adrian Matioc convinge în rolul din Furii, dar contractează datorii artistice ce vor trebui achitate în viitoare apariţii în Helter Skelter, cu minusuri în gestiune încheindu-se şi evoluţia Cendanei Trifan din aceeaşi mini-piesă.

Decorul semnat de Mihai Păcurar este asemenea unei ilustrate din vreme de iarnă. Adică exact ceea ce trebuia pentru acest spectacol.

Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu- SĂRBĂTORI FERICITE de Neil LaBute- Traducerea- Irina Velcescu- Regia- Cristi Juncu- Scenografia- Mihai Păcurar- Cu- Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan, Marius Turdeanu- Data reprezentaţiei- 16 decembrie 2016

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite