
Moscheea, spaţiul de rugăciune al Islamului 2
0
Din păcate în zilele noastre Islamul este adeseori asociat cu ideea fundamentalismului şi a terorismului promovate în mass-media. În acest articol, am să urmăresc descrierea principalelor edificii ale islamului începută într-un articol precedent, o lume fascinantă, despre care o mare parte dintre noi cunoaştem prea puţin.
Moscheea din Damasc
O influenţă importantă pentru arhitectura islamică a avut-o moscheea din Damasc prima moschee având caracteristici monumentale construită de califul Al-Walid, în timpul dinastiei omeyyazilor.[1] Moscheea a fost construită pe fundaţia unei biserici. O parte din clădirea moscheei a reprezentat o veche basilică bizantină, fiind folosită o perioadă de timp ca loc de rugăciune atât pentru creştini cât şi pentru musulmani. Este un prim caz al unui sincretism artistic între cele două mari religii. Au fost preluate numeroase elemente ale artei bizantine precum mozaicul, cupola, arcadele şi planul central la construcţia moscheei se pare că au participat şi arhitecţi bizantini. Moscheea din Damasc a reprezentat în perioadele următoare un model pentru întreg spaţiul islamic din jurul Mediteranei.
Domul lui Omar
Cunoscută şi cu numele de „Domul de pe stâncă” se află la Ierusalim şi este pomenită în Coran ca fiind locul de unde a pornit Muhammad după moarte în călătoria sa nocturnă spre rai. Alături de primele două este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale islamiştilor. A fost construită în secolul VII după ce califul Omar I a cucerit Ierusalimul, proclamându-l sanctuar islamic. Transformată în timpul cruciadelor din moschee in biserică, pentru ca mai apoi să redevină moschee în timpul sultanului Saladin, ea reprezintă un simbol al toleranţei faţă de creştinism a arabilor în Evul Mediu. Spre deosebire de trecerea Ierusalimului prin foc şi sabie de către armatele cruciate în 1099 şi masacrarea întregii populaţii musulmane, iată cum s-au petrecut lucrurile la cucerirea Ierusalimului de către armatele musulmane în 638:
“În acea zi, Omar îşi făcuse intrarea pe celebra cămilă albă, în timp ce patriarhul grec al Oraşului Sfânt venea în întâmpinarea sa. Califul începu prin a-l asigura că viaţa şi bunurile locuitorior vor fi respectate, înainte de a-i cere să-l ducă să viziteze locurile sacre ale creştinismului. În timp ce se aflau în biserica Qyama, Sfântul Mormânt, sosind ora de rugăciune, Omar îşi întreabă gazda unde ar putea să-şi întindă covorul pentru rugăciune. Patriarhul îl invită să rămână acolo, dar califul răspunse: ,,Dacă fac asta, musulmanii vor dori mâine să-şi însuşească acest loc zicând: Omar s-a rugat aici,, Şi luându-şi covorul, a îngenucheat afară. A estimat bine, căci chiar pe acest loc se va construi moscheea care îi poartă numele.”{C}[2]
Taj-Mahal
Construit din marmură albă, edificiul are o înălţime de 72 metri, aflat pe câmpia de la Agra, India este considerat cea mai impresionantă piesă a arhitecturii indo-islamice. Mausoleul a fost construit între anii 1632-1648. Este opera împăratului mogul Şah Jahan şi a spţiei sale favourite Arjumand Banu Begum, numită Mumtaz Mahal, care i-a dăruit opt fii şi şase fiice, la scurt timp după ultima naştere murind. Se spune că împăratul a încărunţit brusc lângă patul de moarte al soţiei sale. Palatul a fost ridicat în onoarea acesteia, se pare că împăratul dorea să construiască şi pentru el un monument asemănător din marmură neagră.
Mezquita
Reprezintă cea mai mare moschee a lumii occidentale, construită după modelul Nord-African, construită începând cu Abd-er-Rahman I, întemeietorul emiratului de Cordoba în Spania, el a cumpărat un teren de la creştini pe care a construit Mezquita un symbol neegalat al valorilor spirituale islamice timpurii.
Sfânta Sofia
Dacă la începuturi a fost basilică simbol a creştinismului bizantin, construită în timpul lui Iustinian, după cucerirea Constantinopolului de către turci în 1453 ea devine moscheea Azasolza Camii. Sunt ridicate patru minarete care înconjoară edificiul original, subliniind schimbarea credinţei. Înăuntru au fost acoperite mozaicurile bizantine cu plăci pe care erau scrise cu litere de aur citate din Coran. Din 1934 Mustafa Kemal, fondatorul Republicii Turcia, a interzis serviciul religios Islamic catedrala devenind muzeu atât pentru musulmani cât şi pentru creştini.
Bibliografie:
Amin Maalaouf : Cruciadele văzute de arabi, Editura Proiect, Bucureşti 2007
Anghelescu Nadia- Introducere în Islam, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1993
Drâmba Ovidiu- Istoria Culturii şi Civilizaţiei, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti 1987
Hattenstein Markus- Islam, art and architecture, Ed. Konemman 2004
Stephen Challacombe -100 de minuni ale lumii, Editura All, Bucureşti 2007
Yves Thoraval- Larousse Dicţionar de civilizaţie musulmană, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1997
Resurse online:
www.islamicart.com, Architecture
[1]{C} Yves Thoraval- Larousse Dicţionar de civilizaţie musulmană, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1997 p.215
[2]{C} Amin Maalaouf : Cruciadele văzute de arabi, Editura Proiect, Bucureşti 2007 p. 59