Mobilizare pro-europeană în Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sustinători ai vectorului pro-european al partidelor de guvernare au participat la mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, la Chişinău, 3 noiembrie 2013 FOTO Adevărul
Sustinători ai vectorului pro-european al partidelor de guvernare au participat la mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, la Chişinău, 3 noiembrie 2013 FOTO Adevărul

La Chişinău, tema summit-ului de la Vilnius domină agenda publică. Buletinele de ştiri, emisiunile de dezbateri sunt pline de vizite oficiale şi declaraţii încurajatoare la nivel înalt. Integrarea europeană a rămas la etajele de sus ale puterii. (articol scris pentru Radio Europa Liberă)

S-a făcut prea puţin pentru a se aduce la cunoştinţă publicului conţinutul acordurilor negociate cu Occidentul, nu s-a explicat suficient că reformele au fost iniţiate nu de dragul europenilor, ci pentru binele Moldovei.


În schimb, după ce coaliţia de la putere s-a stabilizat, rănită grav la vânătoarea din Pădurea Domnească, am avut din abundenţă în ultimele luni acţiuni de incitare a minorităţilor naţionale împotriva proiectului european, am avut proteste cu toboşari roşii şi blesteme fundamentalist-ortodoxiste pe treptele Parlamentului. La rândul lor, partidele extraparlamentare au declanşat un tir încrucişat, care nu iartă pe nimeni. Retorica justiţiară nu implică nici o responsabilitate şi mizează pe capitalizarea nemulţumirilor, în condiţiile în care viaţa moldovenilor în prag de Vilnius nu s-a îmbunătăţit semnificativ ci, din contră, a devenit mai grea.

Comuniştii încearcă prin manifestaţii zgomotoase să inducă impresia că moldovenii sunt împotriva integrării europene. Doar că „revoluţia” PCRM a dat chix. Moldovenii se feresc instinctiv de acţiuni violente. Din păcate, apatia lor civică e mult prea adâncă şi-i menţine în postura de victime mute, care aşteaptă în van un „izbăvitor”. Să nu fie un izbăvitor mincinos...

Presate de împrejurări (şi de sondaje), partidele de la guvernare au hotărât să convoace un miting pentru a demonstra lumii voinţa pro-europeană a Moldovei. Ideea a fost deja criticată şi ironizată în presă – după atâtea afaceri suspecte şi scandaluri de corupţie, actuala putere nu prea mai are obraz să lanseze chemări către popor. Totuşi, convocarea unei manifestaţii pro-europene e un prilej de a-şi face auzită vocea şi pentru o altă parte a societăţii, pentru mediile cultivate, indignate de faptul că ceea ce auzim în stradă sunt doar scandările adepţilor Uniunii Vamale. Tenta electorală a mitingului din 3 noiembrie este evidentă, dar poate fi ea blamată? Până la urmă, continuitatea democratică şi europeană a Moldovei va trebui confirmată în faţa urnelor de vot, nu doar în simpozioane, conferinţe de presă, talk-show-uri şi pauze de cafea. 

Este bine ca voinţa de integrare europeană a moldovenilor să se vadă la televiziunea publică de la Chişinău, să fie difuzată de marile canale media internaţionale. La miting sperăm să se propage mai clar şi ideea că integrarea europeană nu reprezintă apanajul exclusiv al clasei politice: cetăţenii înşişi ar trebuie să fie activi, să aibă iniţiative care să corecteze politicile guvernamentale, să le reducă din costuri, să le sporească eficienţa.

Însă cea mai discutată ştire în aceste zile este demisia din Parlament a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Mulţi consideră că replierea sa nu e decât o manevră de inducere în eroare a adversarilor şi, eventual, una de liniştire a cancelariilor occidentale, deranjate de faima negativă a acestui personaj cu greutate politică şi financiară.

Dl Plahotniuc respinge interpretările răuvoitoare şi declară că vrea să se dedice muncii de jos, de partid, să întărească unitatea Coaliţiei, să aline necazurile celor nevoiaşi prin lansarea unor proiecte sociale de anvergură. Opţiunea pentru stabilitate politică a unui om cu influenţă, acum, înainte de Vilnius, este de salutat. Însă problema înţelegerilor obscure la vârful puterii rămâne, cu ea va trebui luptat şi după Vilnius. Corupţia e o metastază în corpul vlăguit al Moldovei. E un adevăr pe care îl cunosc nu numai cetăţenii săi, dar şi generoşii sponsori occidentali.

Acest articol a fost scris pentru Radio Europa Liberă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite