Ministerul Educaţiei este „varză” şi la cheltuirea banilor din PNRR. Aşa se întâmplă când suntem conduşi de politruci habarnişti

0
0
Publicat:

Site-ul Edupedu.ro a avut acces la raportul Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, referitor la cum se cheltuie banii din PNRR la ministerul Educaţiei. Concluzia raportului, un dezastru! Ministerul Educaţiei se plasează pe locul 3 din 4:

„Nu funcţionează sau funcţionează parţial. Sunt necesare îmbunătăţiri substanţiale”.

Ultima categorie, a patra, este si cea mai proastă.

Potrivit surselor Edupedu.ro, în luna decembrie urmează să aibă loc la Constanța o întâlnire a specialiștilor Comisiei Europene cu oficialii Ministerului Educației, chiar pe această temă.

Această categorie, locul 3 din 4,   atrage după sine suspendarea plăților de la Comisia Europeană!

 Ce este Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi

Nu ştiu dacă acest raport va fi dat oficial publicităţii sau era destinat secretizării. La un aşa nivel, cum este ministerul Educaţiei, nu ştiu să fi apărut public rapoarte negative. Scurgerea raportului  în presă poate fi interpretată şi ca o „palmă” (politică) aplicată preşedintelui Iohannis şi PNL, prin „pupila” sa, ministra Ligia Deca. La comanda PSD, desigur! Doar vin alegerile în 2024!

Conform Edupedu.ro, Autoritatea de Audit este „singura autoritate națională competentă să efectueze audit public extern asupra modului de gestionare a asistenței financiare nerambursabile”, conform site-ului instituției. „Efectuăm audit public extern, în conformitate cu legislația europeană și națională, asupra modului de gestionare a fondurilor aferente asistenței financiare acordate României de către Uniunea Europeană”, precizează experții instituției.

Autoritatea raportează la Comisia Europeană concluziile auditului și un „raport anual de control cu privire la modul de utilizare a asistenței financiare nerambursabile la nivel de program operațional/fond/program pentru fiecare an contabil”.

Concluziile raportului au fost aşa de devastatoare, încât Ministrul Ligia Deca şi şeful Autorităţii de Audit au fost convocaţi luni dimineaţă la guvern, unde au avut o discuţie tensionată la care a asistat şeful de cabinet al premierului. Din sursele Edupedu.ro, reprezentantul Autorității de Audit a fost „dur și inflexibil” la discuția cu Ligia Deca.

Cine răspunde în ministerul Educaţiei de gestionarea banilor europeni

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi Secretarul Genral al ministerului Educaţiei, Ioana Lazăr, sunt conducătorii ministerului care au sarcina să verifice gestionarea banilor europeni.

Şeful Departamentului pentru fondurile europene care vin la ministerul Educaţiei este Sorin Ştefan Decă, care deţine şi funcţia de Secretar General Adjunct în ministerul Educaţiei.

Sorin Ştefan Decă este la origine  inginer în domeniul Silvicultură – Universitatea Transilvania din Brașov - Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. A parcurs apoi diferite stagii în Administraţia Centrală, cu ce rezultate se vede acum în raportul Autorităţii de Audit.

Potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației, secretarul general adjunct, la data de 31 martie 2023, are o indemnizație lunară de 19.211 lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.411 lei. Drepturile salariale totale sunt 20.622 lei, conform documentului. 

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a Ministerului Educației, secretarul general adjunct are atribuții de coordonare a departamentelor care asigură:

„a) implementarea componentei aferentă educației și formării profesionale, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca beneficiari structuri ale sistemului naţional de educație și formare profesională;

b) monitorizarea, evaluarea şi raportarea progresului în implementarea investiţiilor şi reformelor stabilite în cadrul componentei educație, finanțată prin PNRR;

c) elaborarea, întocmirea și aprobarea rapoartelor de implementare a proiectelor de investiții/reformelor, așa cum acestea sunt reglementate prin mecanismul de implementare și mecanismul financiar al PNRR;

d) transmiterea, prin mijloace electronice, a datelor referitoare la proiecte, investiții sau reforme, și anume condițiile contractuale, inclusiv rezultatele și etapele și obiectivele respective;

e) punerea la dispoziția MIPE, și a oricăror structuri de audit și control naționale sau ale UE, a documentației necesare pentru efectuarea de acțiuni de control, până la închiderea investițiilor respective;

f) îndeplinirea oricăror alte atribuţii necesare pentru asigurarea implementării proiectelor de investiţii/componentelor care fac obiectul finanţării din PNRR.”

Iată unde ajungem cu şefi numiţi de partide, după orice  criterii, altele  decât competenţa în domeniul respectiv. Concluzia nu-mi aparţine, ci este rezultatul raportului Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi din România.

Schimbarea din funcţie a dlui Decă mi se pare primul pas urgent care trebuie făcut de premier şi ministrul Ligia Deca.

Am văzut reacţii ale premierului şi unor miniştri că vor să pună în fruntea unor instituţii importante specialişti, nu politruci habarnişti recomandaţi de partide din clientela politică. Sper să se ţină de promisiuni, deși este târziu pentru această schimbare de paradigmă!

Acum miza este excepţională, pierderea a 70 de miliarde de euro destinaţi României de la CE.

Este mai mult ca sigur că şi la alte ministere procesul  absorbţiei fondurilor europene din PNRR este la fel de prost gestionat.

Ce nereguli a găsit Autoritatea de Audit la ministerul Educaţiei

Ministerul Educației este coordonator de reformă pentru componenta C15 Educație din PNRR, fiind responsabil pentru 7 reforme și 18 investiții cu un buget total de 3,6 miliarde euro, potrivit PNRR.

În esenţă neregulile găsite sunt:

- Ministerul Educației nu a făcut nicio verificare proprie a școlilor pentru a elimina riscul ca aceeași instituție școlară să primească, suprapus, bani din mai multe surse de finanțare de la bugetul UE pe același proiect.

- Există recomandări evaluate ca fiind neimplementate sau parțial implementate din rapoartele anterioare de audit de sistem.

- Manualele de proceduri ale Ministerului Educației folosite de instituție pentru controlul financiar preventiv propriu și pentru contabilitatea implementării investițiilor PNRR „nu conțin liste de verificare, necesare în procesul de autorizare și plată a cererilor de transfer pentru a se asigura legalitatea”.

- Autoritatea de Audit cere Ministerului Educației „introducerea în sistemul e-SMC a datelor actualizate privind neregulile și debitele, ulterior actualizării sistemului de către MIPE CN în acest sens”.

- Autoritatea de Audit a identificat probleme majore și în procedura prin care Ministerul Educației trebuie să verifice procedurile de achiziții publice.

- Ministerul Educației nu a realizat verificarea procesului de selecție a proiectelor din cadrul apelului «Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementară», aferent Jalonului 458 din PNRR.

Sunt multe alte nereguli constatate de Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi. Dacă o instituţie internă găseşte atâtea nereguli şi le „sifonează” şi public, putem bănui cu ce ochi vor controla experţii de la CE îndeplinirea procedurilor cerute pentru cheltuirea banilor europeni. De altfel, cum mentionam mai sus, în decembrie o echipă de experţi de la CE va verifica şi ea modul în care ministerul Educaţiei respectă procedurile necesare în cheltuirea banilor europeni.

Concluzie

Plasarea în funcţii de conducere a politrucilor habarnişti din clientela politică a partidelor îşi arată acum colţii. România riscă să piardă 70 de miliarde euro din fonduri europene, doar pentru că partidele politice se simt obligate să-şi răsplătească clientela politică, care şi contribuie cu bani la finanţarea partidelor.

Că pierderea banilor din PNRR va pune pe butuci bugetul de stat pe 2024 este deja o chestiune limpede. Să vedem atunci cine va mai vota la alegeri PSD şi PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite