Mii de basarabeni au strigat Unire la Chişinău! România este văzută ca unica soluţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
unire bucureşti chişinău

Mii de basarabeni au cerut la Chişinău Unirea cu România. În Republica Moldova singura soluţie pentru criza continuă în care se zbate statul este văzută ca fiind Unirea cu România. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi, în prima zi a Anului Centenar.

Basarabenii au înfruntat ploaia şi au întâmpinat Anul Centenar printr-o manifestaţie stradală în care s-a cerut Unirea cu România.

Acum 100 de ani Basarabia avea să îşi declare independenţa de Imperiul Ţarist, fiind printre primele popoare care s-a folosit de principiul autodeterminării popoarelor enunţat de bolşevici pentru a slăbi autoritatea imperiului. Câteva luni mai târziu, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării avea să voteze unirea cu regatul României.

Oficial s-a declarat că la manifestaţie au participat peste 3 000 de persoane. Evenimentul nu a fost unul politic, el fiind organizat de societatea civilă. S-au purtat veşminte populare, steaguri tricolore şi s-au scandat lozinci unioniste.

image

Evenimentul a început de la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe parcursul deplasării şi alţi participanţi s-au alăturat, ajungându-se la un moment dat ca câteva mii de basarabeni să ceară Unirea cu România.

Organizatorii au anunţat că pe 25 martie 2017 va avea loc o mare manifestaţie stradală. Peste 100 000 de basarabeni vor fi aşteptaţi la Chişinău.

Nu este prima oară când acest lucru se întâmplă. Un sondaj recent a arătat că 34% dintre moldoveni nu s-ar opune Unirii, procent ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de anii precedenţi. Acest lucru pe fondul creşterii investiţiilor realizate de România dar şi a unei agende publice mai clare cu privire la dezideratul Unirii.

Sondajul LRP-IMAS arată că percepţia faţă de Unire dar şi faţă de NATO câştigă un teren important în Republica Moldova. Sondajul a fost comandat de Partidul Democrat din Republica Moldova, partid care până la acest moment avea o orientare statalistă(deci realitatea ar putea arăta cu mult mai bine; să nu uităm că Voronin dădea românismul la 2%).

Manifestaţiile unioniste de la Chişinău au devenit o normalitate precum şi discursul public privind necesitatea Unirii, România fiind văzută ca unică soluţie.

Ieri, de 1 decembrie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe Klaus Iohannis. În ultima perioada, în contextul izolării internaţionale în care se află, preşedintele pro-rus şi-a îndulcit tonul în relaţia cu România.

Dacă la Bucureşti se iese pentru statul de drept, la Chişinău se iese pentru România, ca unică soluţie pentru existenţa statului de drept.

image

1 decembrie s-a sărbătorit şi la Sadova, localitatea de baştină a preşedintelui Igor Dodon. Cunoscut prin atitudinea sa ostilă României, acesta a primit o lecţie de istorie şi patriotism din partea autorităţilor locale dar şi a copiilor prezenţi la eveniment şi care au declarat că unica soluţie este Unirea cu România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite