Matematica nu minte. S-au furat voturi la Sectorul 1 în favoarea PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nota.  Analiza statistica si interpetarea rezultatelor apartin dnei Dr. Oana Lupu. Multumesc!Statisticienii s-au aplecat asupra datelor furnizate de BEC referitoare la alegerile locale din 5 iunie, cele rezultate din procesele verbale întocmite în secţiile de votare. Cele mai flagrante anomalii apar la Sectorul 1 Bucureşti, unde au candidat pentru USB (Clotilde Armand), iar pentru PSD (Dan Tudorache).

Informaţiile făcute publice sunt cele rezultate din procesele verbale, anume numărul de voturi pentru USB, numărul de voturi pentru PSD şi, respectiv, numărul de voturi NULE (anulate).

Cea mai uzitată metoda de analiză este cea de tip sistem deterministic (datele folosite fiind valori cunoscute) în care este luat în analiză întregul eşantion de date, iar funcţiile utilizate sunt pătratice.

voturi furate in sectorul 1 grafic statistica

O simplă comparaţie grafică între numărul de voturi obţinut de fiecare dintre candidaţi şi numărul de voturi anulate ar trebui sa nu releve niciun fel de corespondenţă (corelaţie).

Concret, simplul gest de a-ţi anula votul nu are cum sa aibă vreo influenţă asupra numărului de voturi obţinute de vreunul dintre candidaţi. Astfel, cele două grafice făcute în paralel ar trebui să „pară la fel”, iar punctele (corespondenţa între numărul de voturi anulate cu cele obţinute) sa aibă o distribuţie (împrăştiere) complet aleatorie (similare gestului de a arunca un pumn de grăunţe pe o foaie de hârtie).

Insă, evidentele rezultate din prelucrarea statistică spun cu totul altceva.

Dacă în reprezentarea grafică Voturi Nule versus Voturi USB se observă faptul ca odată cu creşterea numărului de voturi nule, variaţia numărului de voturi obţinute de USB este relativ constantă (nicio corelaţie), în reprezentarea grafică Voturi Nule versus Voturi PSD, evoluţia evident ascendentă este aparent inexplicabilă: creşterea numărului de voturi obţinute corespunde proporţional cu creşterea numărului de voturi anulate.

Or, orice logică de bun-simţ spune ca dintr-o mulţime de date cunoscute, împărţite după trei criterii (voturi NULE, voturi PSD, voturi USB), creşterea numărului a doua dintre ele se poate realiza doar cu scăderea numărului celui de-al treilea.

Nu avem datele din secţiile în care se bănuieşte ca numărătoarea a fost nesupravegheata, informaţia putând fi de altfel şi subiectivă, această analiză a fost făcută pentru toate datele din secţiile de votare.

Însă o concluzie este sigură: în secţiile unde numărul de voturi anulate este neobişnuit de mare, în toate aceste secţii câştigător este PSD şi există o corespondenţă directă între cele două acţiuni. Ca şi cum cei care şi-au anulat votul, de fapt au votat cu PSD, ceea ce este imposibil.

Dacă buletinele anulate conţin o ştampilă pe candidatul USB, şi imediat o altă ştampilă alături, ca şi cum aşa de mulţi votanţi s-au răzgândit în secunda doi şi şi-au anulat votul, lucrurile devin explicabile. Persoana care a deschis buletinele de vot, având şi o ştampilă de vot în mânecă, a anulat voturile pentru candidatul USB aplicând încă o ştampilă alături.

Nu este logic posibil ca o mulţime de alegători  să se fi pus de acord în prealabil cu această modalitate de anulare a votului: votăm pentru USB, după care ne anulăm votul.

O problemă nerezolvată rămâne şi dispariţia unui număr mare de buletine din secţiile de votare. N-am primit, până în prezent, nici o explicaţie asupra acestui fenomen.

Explicaţia găsită de preşedintele secţiei de votare nr. 37, conform căreia au plecat cetăţenii cu buletinele acasă, este ridicolă. Toată lumea ştie că, mai ales în condiţiile unei prezenţe reduse la vot, nu staţionau în sectile de votare mai mult de 3-4 alegători, asupra cărora erau îndreptaţi ochii celor 6-8 membri şi observatori din secţiile de votare. În aceste condiţii, este exclusă explicaţia găsită.

Răspunsul clar şi onest la aceste inadvertenţe evidente (observabile cu cunoştinţe matematice de nivel mediu) s-ar putea da doar dacă sunt deschise buletinele de vot, se face renumărarea lor şi se observă clar cum s-au anulat acele buletine.

Există suficiente suspiciuni pentru că Parchetele să deschidă o cercetare în această speţă, să preia sacii cu buletinele de vot de la secţiile în discuţie, pentru a afla cu toţii răspunsul la aceste inadvertenţe.

Analiza statistică prezentată a fost făcută în Minitab 17.1.0 statistical software.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite