Marea problemă a agenţilor femei din spionajul mondial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daphne Park, pe numele ei lung Daphne Margaret Sybil Desiree Park, baroness Park of Monmouth,  e o faimoasă agent MI6 din anii Războiului Rece.

A activat ca şef de staţie MI6, sub acoperire diplomatică, la Moscova (1954-1956), în Congo (1959-1961), Hanoi (1969-1970), Ulan Bator (1972). Decorată de mai multe ori pentru activitatea de agent MI6, Daphne Park a ajuns supervizor în Centrală. Dacă n-ar fi fost misoginismul de la vremea respectivă din MI6, ar fi parvenit pînă la funcţia de director.
S-a născut în 1921 şi a murit în 2010, niciodată căsătorită.
Din MI6 s-a retras în 1979.
Tatăl ei fost intelligence officer în timpul Primului Război Mondial. După război, a lucrat în Africa. Daphne a crescut într-o casă de chirpici, fără apă şi fără curent electric, la o distanţă de 15 kilometri de cea mai apropiată casă de albi. La 11 ani pleacă în Anglia, unde termină Limbile moderne, printre altele şi rusa.
După o perioadă în Centrală, în care a fost ofiţer coordonator al staţiilor MI6 din Germania, e trimisă ca şef de staţie la Leopoldville, în Congo, ţară care devenise teren de confruntare între Serviciile secrete occidentale şi cele sovietice.
Numele lui Daphne Park e legat de ceea ce va intra în istoria serviciilor secrete drept asasinarea lui Patrice Lumumba, legendarul luptător pentru decolonizarea autentică a Congo şi a Africii, petrecut pe 17 ianuarie 1961.
Poate de aceea, Gordon Corera în cartea The Art of Betrayal: Life and Death in British Secret Service (Arta trădării: Viaţa şi moartea în Serviciul Secret Britanic), în româneşte la Litera, în 2014, sub titlul MI6. Adevăruri şocante despre istoria serviciilor secrete britanice, îi consacră un întreg capitol intitulat Un rîu plin de crocodili. Crimă în Congo.  Daphne Park a fost şeful staţiei MI6 în timpul Crizei congoleze dintre 1960- 1961.   Titlul capitolului e inspirat din  stenograma întîlnirii dintre premierul britanic Alec Douglas – Home şi preşedintele american Dwight Eisenhower, pe 19 septembrie 1960. Potrivit documentului,  liderul de la Casa Albă era atît de furios pe Patrice Lumumba, despre care CIA îi spusese că e omul ruşilor ( în chip neadevărat, ca şi în cazul lui Fidel Castro), că ”şi-a exprimat dorinţa ca Lumumba să cadă într-un rîu plin de crocodili”.
Specialistul BBC în Intelligence, Gordon Corera a realizat pentru cartea sa un interviu cu Daphne Park, în 2009.
Unul dintre  subiectele  abordate a fost cel al  ofiţerilor femei din domeniul Intelligence. În MI6, dar şi în CIA, în KGB, s-a manifestat şi se manifestă reticenţă faţă de femei. Daphne Park ridică  însă o problemă crucială ivită în faţa ofiţerilor femei cînd trebuie să recruteze un bărbat sau pur şi simplu cînd trebuie să tragă de limbă un bărbat:
„Femeile spion trebuiau să-i convingă pe bărbaţi că simplul fapt că nu puteau face schimb de plicuri în toaleta bărbaţilor, lucru care le plăcea atît de tare colegilor bărbaţi, nu însemna că nu puteau găsi o altă modalitate prin care să opereze.
Ocazional, ele se confruntau cu o altă problemă. Unii bărbaţi dezvăluie mai multe în faţa unei femei spion, dar, în acelaşi timp, femeile ofiţer din cadrul MI6 trebuie să aibă grijă ca ţinta lor să nu le facă avansuri. Cîteodată, era, poate, nevoie ca individul racolat să fie prevenit, ca să nu creadă că atitudinea prietenoasă avea o motivaţie personală, ci profesională. «Trebuie să îţi fi dat seama că lucrez pentru MI6, spuneam noi», îşi amintea o femeie ofiţer. «Iar ei întotdeauna spuneau: Da, sigur». În unele culturi, faptul că o femeie ia cina cu un bărbat poate trezi suspiciuni, dar nu neapărat legate de spionaj, suspiciunea putînd oferi o acoperire utilă.”

Din descrierea făcută de Corera rezultă că Daphne nu era prea atrăgătoare.
În cazul ei nu exista riscul ca bărbaţii să creadă că vrea să se culce cu ei şi nu să-i recruteze ca informatori ai  MI6!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite