Le-a ajuns cuţitul la os, dacă suprimă cumulul pensie-salariu. Ciolacu va da vina pe Ciucă, şi speră că va prelua guvernarea fără găuri la buget
0Proiectul de OUG pentru diminuarea cheltuielilor bugetare aruncă în aer clasa politică. Cea mai importantă prevedere, interzicerea cumulului pensie-salariu, este şi cea mai radicală, afectând majoritatea înalţilor funcţionari ai statului. Este probabil condiţia pusă de Ciolacu, pentru a prelua guvernarea, de care Ciucă vrea să scape ca necuratul de tămâie.
Execuţia bugetară pe 3 luni arată mult mai rău decât ne păcăleau guvernanţii, iar evoluţia încasărilor pe aprilie la fel proastă. Ministrul Finanţelor Publice, PSD-istul Adrian Câciu, l-a informat pe Ciolacu în ce stadiu se află bugetul de stat, şi riscul ca banii din PNRR să nu mai vină. Ţapul ispăşitor a rămas premierul Ciucă şi PNL, ei conduc ţara de 4 ani.
Preşedintele Iohannis s-a făcut de râs când a declarat:
„Nu există nicio gaură și nicio perspectivă criză. Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine, dar trebuie corectată și partea de cheltuieli. Nu e nevoie de tăieri. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii".
Profitând de faptul că Iohannis nu este în ţară, Ciucă şi Ciolacu au făcut ce trebuiau să facă de mult, dacă vor că România să primescă banii din PNRR.
Ce prevede priectul de OUG privind diminuarea cheltuielilor bugetare
- Cheltuielile de personal îngheață în toate instituțiile de stat la nivelul din 2022
- Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022
- Instituțiilor publice, inclusiv firmelor de stat, li se interzice cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică
- Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat
- E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale
- Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru
- O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație
Cum spuneam, cea mai gravă prevedere dar şi cu efect major în cheltuielile bugetului de stat o reprezintă interzicerea cumulului pensiei cu salariu. Mulţi şefi din elita partidelor se pricopsesc cu acest cumul, ilogic şi iraţional. De ce să iei de la stat două rânduri de venituri, după ce te-ai pensionaat la 42, 45 sau 50 de ani? Eşti în stare să munceşti în continuare, te duci în privat, nu tot la stat.
Problema importantă este cu funcţiile din Justiţie, CCR, Poliţie. Ce se întâmplă dacă mii, sau zeci de mii de salariaţi, aleg pensia şi părăsesc serviciul? Cum pot fi înlocuiţi peste noapte?
Important este şi faptul că OUG-ul în discuţie, dacă va trece de guvern, va trebui aprobat în Parlament, o primă poartă de încercare. Nu cred că parlamentarii vor fi de acord cu el, pentru că şi-ar înjumătăţi veniturile, dacă nu ale lor, ale apropiaţilor şi cunoscuţilor.
Presupunând că trece de Parlament, legea rezultată va fi atacată la CCR, care în mod cert, cum a făcut şi altă dată, va spune că legea nu se aplică magistraţilor şi altor categorii de „speciali”.
Discuţia despre pensiile speciale a eşuat, pentru că nu se puneau politicienii de acord cu ce înseamnă pensie specială. Soluţia cu interzicerea cumulului pensie salariu este mult mai eficientă, rapidă şi directă, nu sunt multe de contestat aici, este voinţa guvernului şi a parlamentului să o aplice.
În opinia mea această lege nu va trece de parlament şi de CCR. Dar, ea are efect imediat, şi în termen de 15 zile cei care sunt beneficiari şi de pensie şi de salariu trebuie să opteze pentru una dintre cele două surse de venit. Dacă optează pentru pensie, contractul de muncă li se anulează de drept.
Este suficient timp, 15 zile, pentru oprirea efectelor OUG, în cazul că aceasta trece de guvern? Greu de spus acum.
Miza, pe care majoritatea politicienilor nu sunt în stare s-o înţeleagă, o reprezintă banii de la UE, şi cei din PNRR şi cei din finanțarea nerambursabilă obişnuită. Circa 80 de miliarde de euro, cum ne-a explicat preşedintele Iohannis.
Preşedintele Iohannis înţelege că fără reducerea masivă a cheltuielilor bugetare aceşti bani nu mai vin? Până acum nu a dat semne că înţelege!