Kosovo: pentru a evita escaladarea conflictului, trimisul special al SUA cere formarea urgentă Comunității Municipalităților Sârbe
0Ciudat și neașteptate sunt aceste răsturnări de situație, cu americanii ajunși acum, în disperare de cauză, să apere drepturile sârbilor opresați în Kosovo, încercând astfel să oprească o escaladare a violențelor și o posibilă extindere a lor în Balcani.
Ciudată, într-adevăr, întoarcerea de situație, cu Gabriel Escobar, trimisul special al SUA, cerând cu insistență autorităților de Priștina să acționeze cât mai rapid, termenul dat fiind până mâine, pentru a forma un organism autonom care să reprezinte minoritatea sârbă, afirmând că „Asociația Municipalităților Sârbe” ar fi „unica șansă” pentru Kosovo.
Escobar (foto) avertizează că, în caz contrar, vor exista consecințe în relația dintre Kosovo, SUA și UE, începând cu formularea unor sancțiuni împotriva lui Albin Kurti, prim-ministrul kosovar. „Nu am văzut niciodată atât de multă unitate la nivelul comunității internaționale” – a continuat Escobar în fața presei, vorbind despre modul în care se acordă acum pozițiile principalilor actori, de multe ori foarte divizați asupra modului în care trebuie rezolvate problemele din Balcanii de vest. „SUA, UE și NATO precum și aproape toți prietenii Kosovo au acum aceleași cereri. Sper ca ei (kosovarii, n.n) să le audă”.
În același timp, foarte interesant și semnificativ mi se pare și faptul că, aflat sub aceeași presiune a timpului, Miroslav Lajcak (foto), trimisul special al UE pentru dialogul între Belgrad și Priștina, s-a situat pe o poziție identică precizând că, împreună cu Escobar, a prezentat primului ministru kosovar o revendicare în trei puncte: dezescaladarea situației din nordul Kosovo și Metohia, organizarea rapidă de noi alegeri întoarcerea la dialog.
Care este atmosfera în zonă? Iată poziția relatată de presa din Kosovo care reia datele dintr-un sondaj de luna trecută.
După cum vedeți, puține ar fi semnele că populația – dacă dăm crezare acestor sondaje – ar fi gata să admită concesii în ce privește formarea unei entități sârbe autonome:
Dar lucrurile nu se mai opresc, ca altădată, la ce doresc sau nu kosovarii. Căci apar puncte noi, chiar novatoare, în poziția americană exprimată de Escobar care a afirmat că în cazul în care Kosovo nu vrea să vadă că apare o nouă entitate precum Republica Srpska din Bosnia-Herțegovina, atunci acum este momentul să prezinte propriile sale propuneri. „Ei ne-au spus ce nu vor. Acum a venit momentul să ne spună ce vor, exact asta așteptăm... Nu este o problemă între prim-ministrul Kurti și Serbia. Nu depinde de el. Este o problemă între Kosovo și Serbia. Chiar dacă premierul Kurti nu vrea asta, Comunitatea Municipalităților sârbe va fi constituită”.
Aici lucrurile devin extrem de interesant și ecuația se complică brusc deoarece adăugarea noului vector, comparația posibilă cu un viitor tip Republica Srpska, anunță că, în viziunea americană, ar putea să existe cel puțin un scenariu în care să fie nevoie să se ajungă la o reglementare internațională de tipul cele negociate în termenii Acordului de la Dayton din 1995, atunci când Republica Srpska a fost recunoscută ca entitate în cadrul Bosniei-Herțegovina.
S-ar putea face asta pur și simplu, în pace și liniște, sau, ca atunci, pentru a stinge un conflict teribil intercomunitar și religios?
De partea cealaltă, conform presei de la Belgrad, armata rămâne în alertă de nivel înalt, conform declarațiilor făcute de ministrul apărării Milos Vucevic, adăugând că „centre de putere” nu doresc să vadă o Serbie stabilă, iar evenimentele recente de la Belgrad nu ajută la rezolvarea situației din Kosovo. „Nu este o teorie a conspirației. Este realitate politică sau geopolitică”.
Toată lumea fiind cu ochii doar la Ucraina, jocurile din Balcani se pot aprind foarte repede tocmai pentru că ar mai fi puține sau destul de puține forțe de alocat în situație extremă. Iar „situație extremă” știm ce a însemnat și ce-ar putea aduce. Dar îi mai pasă cuiva cu adevărat de Balcanii deveniți irelevanți în comparație cu celălalt conflict care absoarbe energiile Europei? Poate doar Ungariei domnului Orban, devenit acum cel mai înfocat apărător al Belgradului...